Γ. Δ. Βέργος

Η δεκαετία του 1920 στο χωριό μας ήταν ιδιαίτερα δημιουργική, όπως και σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα είχε τελειώσει με τα δεινά του Α παγκοσμίου πολέμου και τις συνέπειες της «Ασιατικής γρίπης», που ήταν μια ανάλογη με τη σημερινή covid 19, αλλά με πολλαπλάσια θύματα, αφού δεν υπήρχαν στοιχειώδη μέσα αντιμετώπισης.

 Έτσι ο κόσμος άρχισε να παίρνει ξανά τα πάνω του και να δημιουργεί.

Ψάχνοντας παλιά χαρτιά του πατέρα μου βρήκα και την παρακάτω φωτογραφία,  που θα σχολιάσω τα πρόσωπα που φαίνονται: 

 

ΒΕΡΓΟΣ 1929

 

Θα αρχίσω από τον πατέρα  μου Μήτσιο Βέργο  (1915-2005), που είναι δεξιά στην πάνω σειρά. Ήταν τότε 14 ετών, μοναχογιός και ορφανός από πατέρα, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της Πάτρας το  1918 επίστρατος.  Παντρεύτηκε τη Γεωργία Ηλ. Σχίζα  και απέκτησαν 4 παιδιά που είναι όλα εν ζωή.

Κάτω από τον πατέρα μου είναι η μάνα του, χήρα Μαρία Γ. Βέργου (1888-1942), αδερφή του Γιανέλλη (Ιωάννη Κλεισούρα  1892-1973). Κρατάει στην αγκαλιά της το παιδί του Γιανέλλη, Γιώργο, που σκοτώθηκε στην κατοχή στην Αθήνα το 1943, από γερμανικό αυτοκίνητο. Ήταν μόλις 14 ετών.

Στην πάνω σειρά, στα δεξιά του πατέρα μου, είναι ο Θ. Τρουπής  (Αλούπης) μοναχογιός και αυτός και  ορφανός από πατέρα, ο οποίος πέθανε στη γρίπη του 1918.  Ήταν πρώτος ξάδερφος του πατέρα μου, αφού οι μανάδες τους ήσαν αδερφές. Γεννημένος το 1908  πέθανε σε ηλικία περίπου 70 ετών. Ο πατέρας του Ν. Τρουπής  ήταν αδερφός του λοχαγού Δ. Τρουπή που σκοτώθηκε το 1922 στη Μικρά Ασία και η προτομή του οποίου κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού. Δίπλα από τον Αλούπη είναι η γυναίκα του Αγγελική Ν. Δάρα  (1909-1995, αδερφή του Χρήστου και Γιώκου Ντάρα και της Παυσανίαινας (γυναίκας του Αναστάση Παπαθωμόπουλου). Απέκτησαν 9 παιδιά, εκ των οποίων 4 είναι εν ζωή.

Κάτω από την Αγγελική Δάρα είναι η μάνα του Αλούπη (Αικατερίνη Κλεισούρα  1885-1965 , αδερφή του Γιαννέλη), που κρατάει στην αγκαλιά της το πρώτο παιδί του Αλούπη, τη Ρίνα, που βρίσκεται εν ζωή. Η Ρίνα Παντρεύτηκε το Μήτσιο Κωνσταντόπουλο (έχει πεθάνει πριν κάποια χρόνια) και απέκτησαν μια κόρη, που είναι γιατρός στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Στη μέση κάτω είναι η Μαργαρίτα, η μάνα των δύο αδελφών, που πρέπει να είχε γεννηθεί στη δεκαετία του 1850. Πέθανε πλήρης ημερών. Ήταν από το σόι των Μποραίων και  είχε παντρευτεί  το Γιάννη Κλεισούρα που σκοτώθηκε από κεραυνό το 1891 (κουβαλώντας ξύλα με τα 2 του μουλάρια) και ο γιος του πήρε το όνομά του.

.

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.