Σε όλους τους Εθνικούς πολέμους το χωριό μας θρήνησε ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας μας.

             Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913, έπεσαν ηρωικώς οι:

                               devider 13

 

 

                     Σχίζας Γεώργιος του Αθανασίου,
                     Σχίζας Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, 
                     Δημόπουλος Χρήστος του Νικολάου, 
                     Γκούτης Ιωάννης του Βασιλείου, 
                     Λιατσόπουλος Νικόλαος του Ηλία,
                     Βέργος Ηλίας του Δημητρίου  
 

                          

                duMNHMEIO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο δεύτερος  εξ αυτών, ο στρατιώτης Σχίζας Μιχαήλ του Κων/νου, έπεσε μαχόμενος στις 20 Φεβρουαρίου 1913 στο λόφο ΔΟΥΡΟΥΤΗ, 3 μέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, από τους Τούρκους κατακτητές μαζί με άλλους 5 στρατιώτες από Πελοπόννησο και Κρήτη..

Κάθε χρόνο (με διακοπή 3 ετών λόγω covid) στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΕΙΑ» της πόλης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τελεί στο χώρο της θυσίας, όπου υπάρχει το πιο πάνω μνημείο, τρισάγιο στη μνήμη των «Έξι παλικαριών» όπως έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Ιωαννιτών. Στις 20.2.2024 έγινε ο ετήσιος εορτασμός, και ομιλήτρια ήταν η πρύτανης του Πανεπιστημίου κυρία Άννα Κ. Μπατιστάτου με θέμα Άλλος ύπνος δεν εγίνη, πάρεξ θάνατου πικρός: Η θυσία των παλληκαριών στη Δουρούτη

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος της πόλης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, γειτονικών Κοινοτήτων, Σχολείων, και άλλων Συλλόγων που κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο, Μαθητές σχολείων απήγγειλαν ποιήματα,

 

 

Ευχαριστώ το φίλο και κοντοχωριανό ( από το Σταυροδρόμι Γορτυνίας) απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας κ. Πάνο Πλιώτα , κάτοικο Ιωαννίνων, και το φίλο του Δάσκαλο κ. Σιομπότη Γεώργιο που μου έδωσαν τη σχετική ενημέρωση για την εκδήλωση. Ο κ, Πλιώτας επί σειρά ετών, ως εκπρόσωπος των Αρκάδων Ιωαννίνων, κατέθετε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων..

Θοδωρής Γ. Τρουπής (Γκράβαρης) 24.2.2024

 Στο πιο κάτω συνδεδεμένο άρθρο, ο αείμνηστος Νίκος Στυλ. Σχίζας, εγγονός του ηρωικός πεσόντα Μιχάλη Σχίζα, παρέστη μαζί με το Χαράλαμπο Ιωαν, Στρίκο στην εκδήλωση που έγινε το 2013 και κατέθεσε στεφάνι

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )