-Καταχραστής:
Χαρακτηρίζουμε τον άνθρωπο που του εμπιστευτήκαμε το κάτι τις μας, το πολύτιμο το ενάρετο, το ηθικό, το τίμιο, το πνευματικό, ή υλικό αγαθό, συνήθως οικονομικά αγαθά, χρήματα.
Τα πολύτιμα αυτά αγαθά του τα δώσαμε να τα διαφυλάξει, και ακέραια, χωρίς ψεγάδι, να μας τα επιστρέψει και αυτός τα οικειοποιήθηκε προς ίδιον όφελος. Καταχραστής της αγάπης, καταχραστής της εκπαίδευσης, καταχραστής του έρωτα, καταχραστής της καλοσύνης, εκμεταλλευτής, καταχραστής, της εμπιστοσύνης μας..
Είναι ο ηθικά ξεπεσμένος, ο διεφθαρμένος φύλακας, ο θεματοφύλακας, ο έμπιστος μας, ο άνθρωπος που του εμπιστευτήκαμε τον άνθρωπό μας, το παιδί μας, να το προστατεύσει και την περιουσία μας να την διαφυλάξει, να την διαχειριστεί.
Αυτός συνήθως αμείβεται για την δουλειά του.

Την διαφύλαξη της ηθικής διαπαιδαγώγησης και γνώσης έχει ανατεθεί στους διαχειριστές, τους θεματοφύλακες του πνεύματος, στους δασκάλους, καθηγητές, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και στα πνευματικά ιδρύματα.
Σε μεγάλους πιστωτικούς οικονομικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, τράπεζες δημόσιους οργανισμούς του Κράτους, την διαχείριση των οικονομικών την έχει αναθέσει στην οργανωμένη διοίκηση του, με τους επιτετραμμένους υπαλλήλους και τους ταμίες, θεματοφύλακες, οι οποίοι αμείβονται.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ασκούν εξουσία, διάπλασης χαρακτήρα και ήθους, διακυβέρνησης, διοίκησης.
Οι πνευματικοί διαχειριστές, οι διοικητές, οι θεματοφύλακες, ταμίες, εξ ορισμού επιλέγονται, και πρέπει να επιλέγονται, να είναι ηθικοί, ολιγαρκείς, έντιμοι, εγκρατείς.
Από αυτούς τους ανθρώπους, που κατά κανόνα πρέπει να επιλέγονται με αυστηρά ηθικά κριτήρια και ύστερα από μεγάλη δοκιμασία, που κάτι μεσολάβησε, ή έγινε κατά την επιλογή τους, προέρχονται οι καταχραστές!..
Είναι ο ηθικά ξεπεσμένος δάσκαλος, υπάλληλος, ηγέτης, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, καταπατητής του όρκου και των ηθικών αξιών.
Ο καταχραστής, είναι ηθικά κατάπτυστος, χυδαίος, χαρακτήρας διεφθαρμένος των όλων διεφθαρμένων, αδικαιολόγητος, χειρότερος των χείριστων
Δεν υπάρχει λόγος υποστηρικτικός για αυτόν...

Είναι απατεώνας διότι εξαπάτησε τους ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν και τον επέλεξαν για αυτή την θέση, του δάσκαλου ,του Κυβερνήτη, του θεματοφύλακα, του ταμία του διαχειριστή, του διευθύνοντος συμβούλου, του αξιωματικού, ώστε να έχει στα χέρια του, στην βούλησή του, στην εξουσία του, πνευματικά, ηθικά, υλικά, οικονομικά αγαθά... Και άυλα αγαθά, ιδανικά και ιδεώδη...

Είναι κλέφτης, χειρότερος του κλέφτη, διότι ο κλέφτης κλέβει, αγωνιζόμενος να κλέψει, ενώ αυτός κλέβει αυτά που του εμπιστεύτηκαν, τα κλέβει με ευκολία.
Το κίνητρο του κλέφτη μπορεί να είναι και η ανάγκη επιβίωσης, ενώ αυτός είναι αμειβόμενος μισθωτός και έχει τα στοιχειώδη μέσα της επιβίωσης.
Το μόνο ελαφρυντικό που μπορεί να βρει κάποιος για αυτόν είναι, η ανωτέρα ηθική βία για το υπέρτερο ηθικό αγαθό...
Εφόσον εξ ολοκλήρου, το προϊόν της κατάχρησης έχει διατεθεί για αυτό το σκοπό.
Και ποιο είναι το υπέρτερο αγαθόν;
Υπέρτερο αγαθόν είναι η σωτηρία της Πατρίδος, και η ζωή των νέων ανθρώπων!..
Τότε και μόνο υπάρχει υποστηρικτικός λόγος, διότι το μέγιστο καλό, υπερτερεί του κακού, και αν δεν υπάρχει ιδιοτέλεια.
Νομίζω ότι είναι κατακριτέος στην ανθρώπινη συνείδηση, και όπως ο Αδάμ και η Εύα θεματοφύλακες του Παραδείσου καταχράστηκαν των καρπών του δέντρου και εκδιώχτηκαν του Παραδείσου για να συμμορφωθούν και αν... Και να επιστρέψουν, εφόσον συμμορφωθούν.
Έτσι και ο καταχραστής πρέπει στον παράδεισο να μη έχει θέση, εις το κολαστήριο, στο αιώνιο σωφρονιστήριο πρέπει να πηγαίνει και εκεί ίσως σωφρονιστεί.
Στο παράδεισο με την μιας και με την πρώτη δεν νομίζω πως ο Θεός θα του κάνει την Χάρη..
Εάν καταχραστής έγινε, ο εκλεγμένος από τον λαό, ο Κυβερνήτης, ή ο εκπρόσωπος του λαού, τότε αυτός είναι και αχάριστος!...
Πρέπει άμεσα να δημευτεί η περιουσία του, Αμέσως να δικαστεί από δικαστή και ή από μόνος του ή με την κατακραυγή του λαού, να αναγκαστεί εις δημόσιο χαρακίρι. Για να ξεπλύνει την ντροπή για αυτόν και την γενιά του, τους εμπρός και πίσω!
Τότε και μόνο δεν θα λένε, κλήρος και λαός και σύμπασα η οικουμένη, αναθεμάτια για την φύτρα του, κατάρες για την γενιά του...
Κατάρα στα παιδιά του!.
Προς τον φόβο και παραδειγματισμό των άλλων!...
Αυτός ο καταχραστής έχει και τα επτά κακά επάνω του!..
Αυτός νομίζω δεν έχει κανένα λόγο υποστηρικτικό, ζουπιτός στην κόλαση χωρίς αναβολή και αναστολή νομίζω πως του αξίζει να πηγαίνει...


Γιάννης Στ. Βέργος{gortynios.isv}
10/02/2018



Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )