.

Πρόταση για δημιουργία Ινστιτούτου Προώθησης Λεσβιακού Ελαιολάδου έκανε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), επικεφαλής της Ερευνητικής ομάδας Ιχνοανάλυσης και Φασματομετρίας Μάζας και Πρόεδρος της εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος, όπως είπε στο emprosnet.gr ο κ. Θωμαΐδης είναι να αξιοποιηθούν τα στοιχεία της έρευνας για το λεσβιακό ελαιόλαδο, που συγκεντρώθηκαν τα χρόνια που πέρασαν.

Ο κ. Θωμαΐδης και η ερευνητική ομάδα του μελέτησαν περισσότερα από πεντακόσια δείγματα ελαιολάδου, από νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι).

Σήμερα το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται έχουν χαρτογραφηθεί τα στοιχεία όχι μόνο του ελαιολάδου (ποικιλιών κολοβής και αδραμυτιανής) αλλά και της βρώσιμης ελιάς, καθώς και των παραπροϊόντων (φύλλων). Έχει γίνει προώθηση αυτής της ποιότητας στη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και στο εσωτερικό. Παραγωγοί της Λέσβου που τυποποιούν και εξάγουν το ελαιόλαδο χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την προώθηση των εξαγωγών τους.

Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εγκαταστάθηκαν στο «Κάτω Τρίτος» όργανα που θα επιτρέψουν να γίνουν όλες αυτές οι αναλύσεις.

Το ΕΚΠΑ έχει ήδη προσλάβει δύο άτομα (βιολόγο και χημικό) που είναι από το νησί μας και τα οποία θα στελεχώσουν το εργαστήριο και θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό αυτό. Μάλιστα έχει γίνει συμφωνία μεταξύ ΕΚΠΑ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο να συνεχιστεί από κοινού αυτή η προσπάθεια της ανάδειξης των χαρακτηριστικών των ποικιλιών.

(χιμ)

Σχόλιο διαχειριστή ιστοσελίδας.
Επειδή και στη Γορτυνία παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, θα μπορούσε και εκεί να οργανωθεί κάτι ανάλογο, για την προώθηση του ελαιολάδου και της δικής μας περιοχής.
(Ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης είναι από τη Λέσβο και είναι γαμπρός του χωριού μας Σέρβου).

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )