Με το σημερινό (τρίτο και τελευταίο) άρθρο ολοκληρώνεται σχεδόν η περιγραφή των Σερβαίων αγροτών, από τον πατριώτη  αείμνηστο λογοτέχνη  Θ. Κ. Τρουπή. 

Θεωρούμε πως η περιγραφή αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, για τους νεότερους κυρίως πατριώτες, γιατί είναι λεπτομερειακή και  με εκφράσεις   που χρησιμοποιούσαν οι πατριώτες εκείνα τα χρόνια (ντοπιολαλιά), κυρίως τον περασμένο αιώνα.

Αν λάβει κανείς υπόψη του πως όλοι οι πατριώτες εκείνα τα χρόνια ασχολιόντουσαν, λίγο-πολύ,  και με αγροτικές εργασίες, τα 3 αυτά άρθρα κατέχουν ξεχωριστή θέση, στην μακραίωνη ιστορία του χωριού μας Σέρβου.

Πέραν των 3 αυτών άρθρων, στην ιστοσελίδα servou.gr, έχουν δημοσιευθεί 94 ακόμη άρθρα (πεζά κείμενα και ποιήματα)  του πολυγραφότατου αυτού συγγραφέα,  με «Σερβαίικα»  κυρίως θέματα.  Αν στα άρθρα αυτά προστεθούν και τα 92 δημοσιευμένα άρθρα (στην  ίδια ιστοσελίδα), της επίσης αείμνηστης Σερβαίας λογοτέχνιδας  Μαρίας Παναγοπούλου, η περιγραφή  της ζωής στο χωριό τον 20ο αιώνα είναι σχεδόν πλήρης.

Στην ιστοσελίδα  βέβαια  του Συνδέσμου μας  (servou.gr) έχουν δημοσιευθεί περί τις τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια άρθρα,  που μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε σχεδόν  έχει καταγραφεί για την μακραίωνη ιστορία  του χωριού και των πατριωτών.

Αξίζει τον κόπο,  οι νεότεροι κυρίως πατριώτες, να διαβάσουν κάποια από αυτά τα άρθρα,  ώστε να  καταλάβουν τη ζωή των προγόνων τους, αλλά  και τη δική τους καταγωγή.    

Επειδή το λογοτεχνική έργο του Θ. Κ. Τρουπή είναι εξαιρετικά μεγάλο και ενδιαφέρον, μακάρι να βρεθούν νεότεροι πατριώτες,  με σχετικό ενδιαφέρον και διάθεση προσφοράς πραγματικού έργου,  ώστε να συνεχιστεί η  αναδημοσίευση άρθρων στη ιστοσελίδα servou.gr,  από την πληθώρα των βιβλίων του συγγραφέα.  Μία τέτοια  πατριωτική προσφορά έχει ξεχωριστή αξία, γιατί διευκολύνει σημαντικά την εύκολη πρόσβαση πολλών πατριωτών (και όχι μόνο) στην ιστορία του Τόπου μας.

Χ. Ι. Μαραγκός.  

 Β ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Α 
 
ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Β
ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Γ
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Δ
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Ε
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Ζ
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Η
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Θ
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Ι
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Κ
 ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Λ

 

ΘΚΤ ΑΓΡΟΤ 3Μ

(XIM)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.