Με επιτυχία, η οποία αποδίδεται στο συντονισμό και τις οργανωτικές προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιανουαρίου 2010, η εκδήλωση κοπής της Αγιοβασιλόπιτας και η βράβευση των επιτυχόντων και όσων αποφοίτησαν από τα ανώτερα και ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα της χώρας. Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου Ιλίου όπου δήμαρχος είναι ο Αρκάς, φίλος των Σερβαίων, Νίκος Ζενέτος και επικεφαλής σύμβουλος της αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Δαλαμάγκας.
"...Θα ήθελα να ήμουν Σερβαίος..."
 είπε ο Νίκος Ζενέτος, ενώ ο Δημήτρης Δαλαμάγκας έλκει το γένος από του Σέρβου και ακόμη η σύζυγός του είναι Σερβαία.
2010_braveysi
Εικόνα από την βράβευση. Από αριστερά: Ν. Αρ. Τρουπής, Θ. Γ. Τρουπής, Χ. Ι. Μαραγκός, Ευδοκία Ρούτση, Στάθ. Δάρας, Σπ. Ζήσης και Ι. Ν. Βέργος. 
Στην αρχή της εκδήλωσης ο γεν. γραμμ. του συλλόγου Νίκος Αρ. Τρουπής καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος Θεόδωρος Γ. Τρουπής στο χαιρετισμό του μίλησε για τις δραστηριότητες του συλλόγου και ζήτησε απ' όλους να συμπαρίστανται στις συλλογικές προσπάθειες, επικαλούμενος το λόγο του
Ν. Καζαντζάκη:
«Πρέπει να ακολουθούμε το σωστό δρόμο που είναι ο ανήφορος».
.
 Ο πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στους 21 θανόντες του χωριού, της περασμένης χρονιάς και στη μνήμη τους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί για την αποκατάσταση της υγείας του ασθενούντος  πρώην προέδρου του συλλόγου Ηλία Χειμώνα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Οι παραυρεθέντες εξέφρασαν την ηθική συμπαράστασή τους στον Ηλία Χειμώνα. Υπενθυμίζουμε ότι επί της προεδρίας του και χάρη στην χαρακτηριστική επικοινωνιακή συμπεριφορά του προσελκύστηκαν πολλά αδρανούντα, ως τότε,  μέλη στο σύλλογο.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Κώστας Γείτονας, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ηραίας Γορτυνίας Θάνος Μπόρας, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαηλίου, αντιπροσωπεία από το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Στάθης Δάρας κ.α.

Μετά την διαδικασία κοπής της Αγιοβασιλόπιτας, η οποία σημειώνουμε έγινε χωρίς την ευλογία από ιερέα, όπως συνηθίζεται σύμφωνα με τις παραδόσεις, ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Ξεχωριστή ήταν η καθιερωμένη πλέον τιμητική απονομή με παροχή χρηματικού ποσού από τον γιατρό Στάθη Δάρα σε τρεις εισακτέους στην Ιατρική Σχολή. Πρόκειται βεβαίως για επαινετή  πράξη του Στάθη Δάρα, η οποία καταφανώς ενέχει ως βάση προσωπικά του βιώματα.

Με αφορμή λοιπόν την ξεχωριστή αυτή τιμητική βράβευση υπενθυμίζουμε στους πολιτιστικούς ταγούς του Σέρβου, ότι το χωριό αυτό χαρακτηριζόταν, μέχρι τα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης, ως «μαστοροχώρι» αφού κατά κανόνα οι άνδρες κάτοικοί του ήταν ταξιδευτές μαστόροι και θα λέγαμε πως ήσαν ενταγμένοι λαογραφικά στην πολύ γνωστή κοινωνία των «Λαγκαδι(α)νών Μαστόρων». Θα έπρεπε λοιπόν να είχε αναδειχθεί αυτή η ιδιαιτερότητά του χωριού η οποία αποτελεί και την πολιτισμική διαφορά με τα άλλα χωριά της Ηραίας.

 Εκεί θα είχαν ισχυρό υπόβαθρο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πιθανόν και διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα και ευχές για μια δημιουργική νέα χρονιά, με υγεία.

(XIM_5/2/10)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.