Μέσα σε ένα όμορφο φιλολογικό περιβάλλον, στην 1η του Οκτώβρη από τις Εκδόσεις Ηριδανός και το Βιβλιοπωλείο – στέκι  «Little Tree Books & Coffee», έγινε η παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής  «Αντιστροφή»,  του συγχωριανού μας  ταλαντούχου πολιτικού Μηχανικού Ηλία Θ. Λιατσόπουλου.

ANTISTROFIthumbnail εικόνα Viber 2019-09-14 14-12-03

Από τους παρουσιαστές του βιβλίου έγινε εμπεριστατωμένη ανάλυση των βαθυστόχαστων ποιημάτων του Ηλία, με ενδιάμεση απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων από τις τρείς ενότητες της Συλλογής.

Πολλά νέα παιδιά και φίλοι από το χωριό μας Σέρβου, παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, κάτω από τη σκια της Ακρόπολης.

Ευχόμαστε στον Ηλία να μας δίνει χαρά με νέες καλλιτεχνικές επιτυχίες.

Θοδωρής Γ.Τρουπής

 

***************

  
Ένα από τα ποιήματά του :

                                                                          ΝΟΕΛσάρωση0361

 

 

 

  

 

Free Liatsthumbnail IMG 2865


Την παρουσίαση της Συλλογής των ποιημάτων του Ηλία, παρακολούθησαν και φίλοι του από το χωριό.
Από αριστερά, ο Γιώργος Παπαθωμόπουλος,ο Θοδωρής Τρουπής,ο Ηλίας, η αδελφή του, η Ελένη Δημοπούλου, η Αντωνία Ντεντοπούλου, η σύζυγος του Κώστα Στυλ.Σχίζα, και οι γονείς του Ηλία, Θοδωρής και Γιώτα.

                                                                                      Free Books20191001 203721

Σημ.: 

Ο Τομά Ισιντόρ Νοέλ Σανκαρά (Thomas Isidore Noël Sankara, 21 Δεκεμβρίου 1949 – 15 Οκτωβρίου 1987) ήταν Αφρικανός στρατιωτικός ηγέτης, μαρξιστής  επαναστάτης, θεωρητικός του παναφρικανισμού , πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Άνω Βολτά  και τελικά πρόεδρος  της ίδιας χώρας, την οποία μετονόμασε σε Μπουρκίνα Φάσο («Χώρα των Τίμιων Ανθρώπων»)

 Στις 29 Ιουλίου 1987, κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της Αφρικής παγιδεύονται από το ΔΝΤ με δυσβάστακτα χρέη που υποδουλώνουν τους λαούς, ενώ τα δανεικά χρήματα τα επωφελείται μια διεφθαρμένη ντόπια ολιγαρχία που, συνεργαζόμενη με τους ξένους δανειστές και πολιτικούς. Στη Γενική Συνέλευση των Αφρικανικών Χωρών είπε: «Δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας… Αυτό είναι αδύνατον, δεν είναι θέμα ηθικής τάξης, ούτε αθέτηση υποσχέσεων… Εάν δεν πληρώσουμε, οι πιστωτές μας δεν θα πεθάνουν, αυτό είναι βέβαιο. Εάν όμως πληρώσουμε, ο λαός μας θα εξοντωθεί. Οι πιστωτές έπαιξαν όπως κάνουν στα καζίνα. Κέρδισαν πολλά, πολλές φορές... Ας χάσουν και μια φορά… Η ζωή θα συνεχιστεί…»

Και η ζωή συνεχίστηκε, αλλά μόνο για δυόμισι μήνες για τον Σανκάρα που στις 15 Οκτωβρίου του187, τον δολοφόνησαν.

 

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της "Αντιστροφής" από την κ. Μαρία Δογκογιάννη :  ΕΔΩ

 Σχετικό άρθρο : 

Ηλίας Θ. Λιατσόπουλος, ένας ταλαντούχος Σερβαίος

 

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.