Την ημέρα των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου  Σέρβου, τον Αύγουστο του 2010, έγινε από το Σύνδεσμο και βράβευση τεσσάρων πατριωτών, για την εξαιρετική συλλογική προσφορά τους.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ κ. Θ. Γ. Τρουπή και τους χαιρετισμούς των "επισήμων", ο γραμματέας του Συνδέσμου κ. Ν. Αρ. Τρουπής  κάλεσε στο βήμα το μέλος του ΔΣ κ. Χ. Μαραγκό, για να ξεκινήσει η διαδικασία απονομής των βραβείων.

Ο κ. Μαραγκός έλαβε το λόγο και είπε: 

"Όπως γνωρίζετε αγαπητοί πατριώτες, ο Σύνδεσμός μας στα πλαίσια των ποικίλων δραστηριοτήτων του, έχει καθιερώσει και απονομή βραβείων, κυρίως σε νέους με καταγωγή από το χωριό για τις πνευματικές τους επιτυχίες και διακρίσεις, αλλά και σε πατριώτες που ξεχώρισαν για την εθελοντική συλλογική ή/και κοινωνική τους προσφορά.  Ο Σύνδεσμος έχει χρέος να  βραβεύει την αξιόλογη εθελοντική προσφορά, όχι μόνο για τιμήσει τους ανθρώπους που πρόσφεραν, αλλά και για να προβάλλει τις πράξεις τους, έτσι ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση και από άλλους, νεότερους κυρίως πατριώτες. Η εποχή μας, με τις πολλές απαιτήσεις και την επικέντρωση των ανθρώπων στα υλικά αγαθά και στον ατομικισμό, έχει ανάγκη από πρότυπα. Τα εκάστοτε ΔΣ του Συνδέσμου πρέπει να αναζητούν πατριώτες-πρότυπα και να τους αποδίδουν την τιμή που τους αξίζει. Στη φετινή μας Αυγουστιάτικη εκδήλωση, με αφορμή τα εγκαίνια του Πολιτιστικού μας Κέντρου,  το ΔΣ αποφάσισε να βραβεύσει τέσσερις πατριώτες, που πρόσφεραν στη δημιουργία αυτού του πνευματικού ιδρύματος, το οποίο ενδεχομένως να μην είχε γίνει, χωρίς τη δική τους συμβολή. Τους βραβεύει ακόμη και για το σύνολο των προσφορών τους στο χωριό και στους πατριώτες και επί πλέον για το εξαίρετο του χαρακτήρα τους, στοιχεία που αποτελούν αναμφισβήτητα  παραδείγματα προς μίμηση. 

std
Ο Στάθης μιλάει στους πατριώτες, ενώ ο πρόεδος του Συνδέσμου του προσφέρει την πλακέτα.
Ο πρώτος που θα βραβευθεί, κατά σειρά ηλικίας, είναι ο επί πολλά έτη (πλέον των 10) πρόεδρος του Συνδέσμου Στάθης Δάρας, ο οποίος "παιδιόθεν" ασχολείται ενεργά με τα συλλογικά του χωριού, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες και συνεχίζει με τον ίδιο ενδιαφέρον να συμμετέχει στις διάφορες συλλογικές εκδηλώσεις, κυρίως όμως συνεχίζει να προσφέρει.  Δεν είμαι ο πλέον ειδικός για να αναφερθώ στο σύνολο των συλλογικών του ενασχολήσεων και προσφορών. Στην αυριανή του ομιλία φαντάζομαι πως θα μάθουμε πολλά, γύρω από τα συλλογικά. Θα αναφερθώ μόνο σε έξη αξιόλογα έργα του Συνδέσμου (υπάρχουν και πολλά άλλα), που εγώ τον έχω συνδέσει στο μυαλό μου, από όσα προσωπικά γνωρίζω και όσα έχω διαβάσει στα πρακτικά του Συνδέσμου. Με χρονολογική σειρά είναι:
*Η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Ηρώου του χωριού, που από όσα διάβασα, ξεκίνησε ως ιδέα από το γιατρό Ι. Δημόπουλο (Πρόεδρο τοτε του Συνδέσμου) και ολοκληρώθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες του Στάθη, σε συνεργασία με την τότε κοινότητα του χωριού. Το ηρώο αυτό, αφού ξεπλήρωσε την αποστολή επί 45 περίπου χρόνια, αντικαταστάθηκε  πρόσφατα από άλλο, πολύ ποιο όμορφο και επιβλητικό, έργο του Δήμου Ηραίας.
*Η συμμετοχή του στην πρόοδο των εργασιών, στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ξεκίνησε ως έργο το 1930 και τα εγκαίνια έγιναν το 1964. Οι εργασίες, κυρίως αγιογράφισης,  συνεχίζονται ακόμη.
*Η έκδοση της εφημερίδας "Αρτοζήνος", επί προεδρίας του τον Αύγουστο του 1976,  που μέχρι σήμερα, επί 34 χρόνια χωρίς διακοπή, φέρνει τα νέα σε όλα τα σπίτια των Σερβαίων και κάνει τις καρδιές των πατριωτών να χτυπούν, η μια κοντά στην άλλη.
brabeia_SD_4
Από την απονομή βραβείων σε νέους του χωριού, το 1976. Με το μικρόφωνο ο αείμνηστος Χ. Κωνσταντόπουλος και αριστερά του, καθιστός, ο Στάθης Δάρας.
*Η δημιουργία του θεσμού των βραβείων σε νέους του χωριού από το 1976 και η καθιέρωση από τον ίδιο ετήσιου βραβείου (το οποίο χρηματοδοτεί), στη μνήμη της μητέρας του, σε όσους επιτυγχάνουν στην Ιατρική Σχολή.
*Η ανεκτίμητη συμβολή του ιδίου και όλης της οικογένειας Χ. Δάρα στην εκτέλεση του έργου "δρόμος Σέρβου-Αράπηδες", όνειρο ζωής όλων των πατριωτών, κυρίως των Αραπαίων, που τους έλυσε προβλήματα επιβίωσης. Ένα εξαιρετικά μεγάλο Συλλογικό έργο για εκείνη την εποχή.
Brabeia_SD_laxeiop.*Η χρηματοδότηση του Συνδέσμου με ένα εκατομμύριο δραχμές το 1998 (περί τα 10.000 ευρώ σήμερα), για την αγορά του σπιτιού, που έγινε το Πολιτιστικό μας Κέντρο.
Θα χρειαζόμουν αρκετό χρόνο αν ήθελα να αναφερθώ και σε άλλα προσόντα του Στάθη, όπως είναι π.χ. η δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε πατριώτες και όχι μόνο. Θα σας πω μόνο πως πρόκειται για έναν σκληρά εργαζόμενο ακόμη "νέο", ο οποίος είναι και αγρότης και παραγωγός και θα μπορούσε να ήταν και ένας λαχειοπώλης, όπως τον φαντάστηκε ο σκιτσογράφος Κωστάκης".
.
Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θ. Γ. Τρουπής. Ο Στάθης παρέλαβε το βραβείο, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε  και τόνισε πως έκανε απλά το καθήκον του και επιτέλεσε το χρέος του απέναντι των πατριωτών και δεν περείμενε βράβευση. 
.
"Ο δεύτερος που επελέγη προς βράβευση είναι ο Γιώργος Τσαντίλης, ο πατριώτης μετανάστης, στην πέραν του Ατλαντικού χώρα.
xan_gb
Ο Γ. Βέργος προσφέρει την πλακέτα βράβευσης του Γ. Τσαντίλη στον Χ. Αναστασόπουλο, ο οποίος μιλάει στους πατριώτες.
Στο πρόσωπό του βραβεύουμε τους ξενιτεμένους πατριώτες της διασποράς, που όλοι έχομε ιδιαίτερες συμπάθειες, λόγω ακριβώς της "κακούργας ξενιτιάς", όπως λέει και το τραγούδι. Στο πρόσωπό του βραβεύουμε την οικογένεια του παππού του, του γνωστού σε όλους μας "Peter" και του πατέρα του "Μήτσιου", που είναι γνωστό ότι έχουν προσφέρει πολλά στο χωριό και στους πατριώτες.
Η οικογένεια των Τσαντηλαίων, μοναδικό επώνυμο στο χωριό, έχει συνδέσει το όνομά της με πολλά έργα στο χωριό, όπως είναι η κατασκευή του νεκροταφείου στου "Μπουλούτσου", το εκκλησάκι του Αγιοκωνσταντίνου και του Αγιοδημήτρη στον Αρτοζήνο,
 
 
brabeia_TS_2
Ο άρχοντας Π. Τσαντίλης
που φέτος έγινε λειτουργία μετά πάρα πολλά χρόνια, με πρωτοβουλία του Ομίλου "Η Γκούρα". Επίσης το "τέμπλο στην κάτω εκκλησιά", η ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο σχολείο και στη Αστυνομία καθώς και η βοήθεια σε πάσχοντες και αναξιοπαθούντες πατριώτες. Ασφαλώς δεν ξεχνάμε και τις 2.000 ευρώ που πρόσφερε ο Γιώργος για το Πολιτιστικό μας Κέντρο".
.
 
Το βραβείο απένειμε το μέλος του ΔΣ κ. Γ. Βέργος και το παρέλαβε ο Χ. Αναστασόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για λογαριασμό του Γιώργου, που δεν μπορούσε να βρίσκεται στο χωριό αυτή τη μέρα. 
.
"Ο τρίτος στη σειρά είναι ο Νίκος Ι. Μαραγκός,
xim_isb
Ο Ι. Στ. Βέργος προσφέρει το βραβείο για το Ν. Μαραγκό. Το παραλαμβάνει ο Χ. Μαραγκός (αριστερά).
ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου τη διετία 1996-1998 και αγωνίστηκε μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου για την αγορά του μισού σπιτιού της "Μπαρκούτσιος" (το άλλο μισό το είχαν προσφέρει δωρεάν, τα παιδιά του αείμνηστου στρατηγού Ευθυμίου Δημητρόπουλου στη μνήμη του πατέρα τους, για την επέκταση της πλατείας), που έγινε το Πολιτιστικό μας Κέντρο και για  την αγορά του οποίου πρόσφερε τότε ένα εκατομμύριο δραχμές, όπως και ο Στάθης Δάρας.  Το όνομά του έχει συνδεθεί ακόμη με δύο αξιόλογα συλλογικά έργα, για την δημιουργία των οποίων εργάστηκε σκληρά (και με άλλα μέλη του ΔΣ) και τα οποία πρόσφεραν και θα προσφέρουν για πάντα στο χωριό και στους πατριώτες.  
Το πρώτο είναι η κατασκευή του δρόμου για διέλευση αυτοκινήτου προς το εκκλησάκι του Αγιαντριά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα εύκολης διεξόδου των πατριωτών προς εκείνη την περιοχή και εύκολης επικοινωνίας των Κουκουλιστριανών με το χωριό. Έτσι μεταφέρθηκαν υλικά και επισκευάστηκε το εκκλησάκι και ο περίβολος του Αγιαντριά και κατ΄επέκταση και το εκκλησάκι του Αγιολιά, αφού συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια ο δρόμος και προς τα εκεί. Στο προαύλιο του Αγιολιά έγινε φέτος μια πολύ ωραία πλακόστρωτη πλατεία, που στην μνήμη του προφήτη θα δίνει πάντα την ευκαιρία για ένα μικρό πανηγύρι, εκδήλωση που τόσο την έχουν ανάγκη οι πατριώτες.  Απομένει βέβαια η συνέχιση διάνοιξης του δρόμου προς το ιστορικό μας Παλιόκαστρο και το βάρος πέφτει στο Νίκο Σχίζα, που έχει πρωτοστατήσει στα έργα του Αγιολιά και γνωρίζει καλά την περιοχή.
brabeia_NM_3
Ο Ν. Μαραγκός υπογράφει το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου
Υψίστης σημασίας για την ιστορία του χωριού μας είναι το ψηφιδωτό δαπέδου που βρέθηκε το καλοκαίρι του 1998 στον Αγιαντριά, κατά τη διάνοιξη του δρόμου, το οποίο ο Ν. Μαραγκός παρέδωσε με πρωτόκολλο στην αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης, η οποία απάντησε εγγράφως πως αυτό ανήκει στον 4ο αιώνα μ.Χ. Με το εύρημα αυτό σφραγίστηκε η ιστορία του χωριού εκείνης της περιόδου και όχι μόνο.
Το δεύτερο έργο που έγινε επί προεδρίας Ν. Μαραγκού, είναι η τεράστια πλατεία στο "Σορό της Γριάς" και η διαμόρφωση εκεί κατάλληλου χώρου για οργάνωση εκδηλώσεων στην εξοχή, ιδίως για εκδηλώσεις μνήμης, αφού στην περιοχή διεξήχθη το Μάιο του 1826 η νικηφόρος μάχη των Σερβαίων και άλλων κοντοχωριανών, εναντίον των ορδών του Ιμπραήμ. Όταν γίνει εκεί και το κιόσκι που σκέφτηκε ο πρόεδρος του χωριού Ι. Σχίζας, θα αλλάξει μορφή η περιοχή και "ο σορός της γριάς" θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς πατριώτες, κυνηγούς, φυσιολάτρες κλπ".
.
Το βραβείο απένειμε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Στ. Βέργος και παρέλαβε ο Χ. Μαραγκός, λόγω κολλήματος του βραβευθέντος να παραστεί. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Τρουπής διάβασε επιστολή, στην οποία ο Ν. Μαραγκός αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ότι έκανε το έκανε για το χωριό του, το οποίο υπεραγαπά. 
.
"Ο τελευταίος στη σειρά και νεότερος των βραβευόμενων είναι ο αρχιτέκτονας Γιάννης Μαραγκός,
im_ib
Ο βραβευθείς Ι. Μαραγκός απευθύνεται στους πατριώτες και ευχαριστεί το Σύνδεσμο για την τιμή που του έκανε. Αριστερά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Ν. Βέργος που έδωσε το βραβείο.
χωρίς την συμβολή του οποίου είναι σχεδόν βέβαιο, πως δεν θα βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Βόηθησε με μεγάλη προθυμία και από κάθε πλευρά στην κατασκευή του έργου (τόσο ως μέλος του ΔΣ όσο και εκτός αυτού), από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι να ολοκληρωθεί 100% το έργο.  Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γνωστή η συμβολή του,  ως μηχανικού, αλλά και από πλευράς οικονομικής βοήθειας, στην κατασκευή του εντυπωσιακού καμπαναριού την Κοίμησης της Θεοτόκου. Επίσης ο ίδιος σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του πρόναου του ίδιου Ναού.
kth_15-8-13_230
Ο Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου.
Ακόμη σχεδίασε την ροζέτα μπροστά στην είσοδο του Ναού,  σχέδιο όμοιο με εκείνο του δαπέδου της "πάνω εκκλησιάς", έτσι ώστε να δεθούν οι δύο Ναοί προς δόξαν της "Παναγίας της Σερβιώτισσας", προστάτιδας του χωριού και των απανταχού της γης Σερβαίων".
.
 
Το βραβείο απένειμε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και παιδικός του φίλος και συμμαθητής Ι. Ν. Βέργος.  Ο βραβευθείς παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για την τιμή που του έγινε, τόνισε όμως πως και αυτός απλά έκανε το καθήκον του.    

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.