Optimized-1b
Το όμορφο περίπτερο του Κέντρου στην πλατεία.

 

Ημέρα χαράς και αγαλλίασης, για όλους τους απανταχού της γης πατριώτες, το Σάββατο 14 Αυγούστου  2010.

Εγκαινιάστηκε ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του Συνδέσμου,

το "στέκι" στο χωριό, όλων των Σερβαίων,

ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΒΟΥ

 Η ώρα πλησιάζει 10 το πρωί και οι πατριώτες αρχίζουν να έρχονται στη νέα πανέμορφη μεγάλη πλατεία, στο κέντρο του χωριού, στον προαύλιο χώρο της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη γνωστή από αιώνων περιοχή με το όνομα "Ράχη".

Η μέρα αρκετά ζεστή και όλοι φροντίζουν να σταθούν σε κάποιο σκιερό μέρος, για να μην τους "χτυπάει" ο ήλιος, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Optimized-1c  
Η νότια πλευρά του Πολ.  Κέντρου.  

Όλα γύρω είναι όμορφα. Ο περίλαμπρος πέτρινος ναός της μητρόπολης του χωριού με το επιβλητικό καμπαναριό, το προσεγμένο πέτρινο περίπτερο του Πολιτιστικού, το νέο εντυπωσιακό μαρμάρινο Ηρώο -έργο του Δήμου Ηραίας-, τα ομοιόμορφα παγκάκια, τα ταιριαστά κάγκελα, τα επιβλητικά φώτα κλπ, προκαλούν σε όλους ψυχική ευφορία και ευχαρίστηση.

Ο πατέρας Σωτήριος, συνοδευόμενος από τους ψάλτες, αρχίζει το τελετουργικό του αγιασμού, υπό τη σκιά του δένδρου της πλατείας. Όλοι, μικροί και μεγάλοι,  παρακολουθούν το τελετουργικό με συγκίνηση.

 

Optimized-1d  
Ο πατέρας Σωτήριος
τελεί τον αγιασμό των εγκαινίων.
 

Η βροντερή και χαρακτηριστική φωνή του πατέρα Σωτηρίου και η ψαλμωδία ακούγονται σε όλο το χωριό, με τη μεγαφωνική εγκατάσταση του Συνδέσμου. Όταν τέλειωσε ο αγιασμός, μία νεαρά Σερβιωτοπούλα πρόσφερε στον επί πολλά έτη π. πρόεδρο του Συνδέσμου Στάθη Δάρα, το ψαλίδι για την κοπή της κορδέλας.

Ο Στάθης με συγκίνηση φίλησε το κοριτσάκι, πήρε το ψαλίδι και κατευθύνθηκε στην είσοδο του Κέντρου.

Optimized-1a  
Ο Στάθης κόβει την κορδέλα.  

Έκοψε την κορδέλα, υπό τα χειροκροτήματα των πατριωτών και άνοιξε την πόρτα. Πρώτος πέρασε ο πατέρας Σωτήριος, αγιάζοντας όλους τους χώρους της αίθουσας, ακολουθούμενος από το Στάθη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θ. Γ. Τρουπή, τους επισήμους και το πλήθος των πατριωτών.

 

 Η αίθουσα στολισμένη και πανέμορφη "υποδέχτηκε" τους πατριώτες και "υποσχέθηκε" πληθώρα εκδηλώσεων. Τα 120 καθίσματα δεν ήσαν αρκετά να καθίσουν όλοι και πολλοί έμειναν όρθιοι. Ο γραμματέα του Συνδέσμου Ν. Τρουπής καλωσόρισε τους πατριώτες και κάλεσε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θ. Τρουπή να απευθύνει χαιρετισμό (η ομιλία του προέδρου αναρτήθηκε ως ξεχωριστό άρθρο). Στη συνέχεια έδωσε το λόγο για ένα χαιρετισμό στον πατριώτη Θάνο Μπόρα, ως εκπρόσωπο του Δήμου Ηραίας, στον πρόεδρο της ΤΕΔΚΑ και δήμαρχο Στεμνίτσας κ. Μπαρούτσα καθώς και στο δήμαρχο Λαγκαδίων κ. Κούλη. Στη συνέχεια έγινε η απονομή των βραβείων σε τέσσερις πατριώτες και ακολούθησε η ομιλία του μέλους του ΔΣ Χ. Ι. Μαραγκού, για το ιστορικό απόκτησης και κατασκευής του Κέντρου (σε χωριστά άρθρα με φωτογραφικό υλικό, θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες οι δύο ομιλίες, όπως και οι απογευματινές ομιλίες του Χ. Αθ. Μαραγκού και Στάθη Δάρα).

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών έγινε δεξίωση στους πατριώτες με προσφορά ποτών και πάμπολων γλυκισμάτων, πολλά από τα οποία ήσαν της περιοχής ή είχαν φτιάξει γυναίκες του χωριού, τις οποίες  ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Με τις παραπάνω διαδικασίες ΄και τις απογευματινές ομιλίες, ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Σέρβου, το οποίο ευελπιστούμε πως θα προσφέρει πολλά στους πατριώτες -και όχι μόνο- τόσο από πλευράς πολιτισμού-ιστορίας και παράδοσης του τόπου, όσο και από πλευράς κοινωνικών και άλλων συναφών εκδηλώσεων.  Μακάρι ο Σύνδεσμος να συνεχίσει στον ίδιο και καλύτερο ρυθμό το παραγωγικό του έργο και να εγκαινιάσει στο μέλλον και άλλα ανάλογα έργα.

Optimized-2a Optimized-2b Optimized-2c
Οι πατριώτες κάτω από τη σκιά του πρόναου παρακολουθούν το τελετουργικό του αγιασμού των εγκαινίων. Το πανύψηλο καμπαναριού του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, προστατεύει με τη σκιά του τους συγκεντρωμένους. Εσωτερικό της αίθουσας. Στην πρώτη σειρά από αριστερά ο κ. Δάρας, ο κ. Μπαρούτσας, ο κ. Κούλης, ο πατέρας Σωτήριος και η κυρία Θανοπούλου.
Optimized-3a Optimized-3b Optimized-3c
Φωτογραφία του εσωτερικού της αίθουσας, τραβηγμένη από το μέσο περίπου των καθισμάτων. Το τμήμα της αίθουσας με το βάθρο για τους ομιλητές. Στον τοίχο, πίσω από  το γραφείο, είναι η σημαία του Συνδέσμου και στην τηλεόραση φαίνεται η φωτογραφία του χωριού. Η γωνία με την κουζίνα της αίθουσας. Φαίνεται το τραπέζι εξυπηρέτησης και από πάνω το διαχωριστικό παράθυρο, από το γραφείο συνεδριάσεων του ΔΣ.

 

 

 

 

 

 

 

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.