Χοροεσπερίδα έτους 2012

Το Σαββάτο 11 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο χώρο συνεστιάσεων «Σάλα Παράδεισος», στο Περιστέρι Αττικής, η ετήσια Χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Απανταχού Σερβαίων «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Η συμμετοχή, τριακοσίων και πλέον συμπατριωτών και φίλων του χωριού μας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία που σημείωσε η εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα εντυπωσιακή και άκρως ενθαρρυντική παρουσία πολλών νέων συγχωριανών μας, οι οποίοι προσέδωσαν άλλο χρώμα και κέφι στην όμορφη βραδιά.


Η ταμίας του Συνδέσμου, κα Μίνα Δημοπούλου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την αγάπη και την συμπαράσταση που δείχνουν σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο προσπαθεί να φέρει τους πατριώτες κοντά, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του. Στη συνέχεια, αφού προσφώνησε τους επίσημους καλεσμένους που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, κάλεσε τους Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες πατέρες Θεοφύλακτο και Μάξιμο, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, να ευλογήσουν την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Έπειτα κλήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Σχίζας να απευθύνει χαιρετισμό και να κόψει το πρώτο κομμάτι της πίτας, το οποίο με ευφημισμό αφιέρωσε σε ένα ενενηντάχρονο πατριώτη, τον Σύνδεσμο Σερβαίων, μιας και ενενήντα χρόνια τώρα κρατάει ζεστό το φως της ιδιαίτερης πατρίδας μας στις καρδιές μας, συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, φίλος και τακτικός επισκέπτης του χωριού μας, ο οποίος αφιέρωσε το κομμάτι της πίτας που έκοψε στους μόνιμους κάτοικους του χωριού. Τη σκυτάλη στην κοπή της πίτας πήραν οι υπόλοιποι εκλεκτοί καλεσμένοι του Συνδέσμου, ο κ. Πέτρος Ζούνης (Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας), η κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου (Αντιδήμαρχος), Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Ρουσιάς, καθώς και τα μέλη της Ανδρέας Ανδριόπουλος και Ιωάννης Σχίζας, οι κ.κ. Γιάννης Βέργος και Δημήτριος Δαλαμάγκας (Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου), ο τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Στάθης Δάρας, ο Καθηγητής Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. ιατρός Γεώργιος Τρουπής, καθώς και ο Λέκτορας Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. και υποψήφιος βουλευτής του νομού μας ιατρός Κωνσταντίνος Βλάσσης. Εν το μεταξύ, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κοπή της πίτας, προσήλθε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε τελέσει πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο της Δημητσάνας και παρόλα αυτά θέλησε να μας τιμήσει με την παρουσία του.

Εν τω μεταξύ, νόστιμοι μεζέδες άρχισαν να καταφθάνουν στα τραπέζια και το ζωντανό μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε υπό τους ήχους του κλαρίνου. Το κέφι δεν άργησε να ανάψει και το χορευτικό του Συνδέσμου έσυρε τον πρώτο κλέφτικο χορό, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν για τις επιδόσεις τους. Ο εφημέριος του χωριού μας, πατέρας Θεοφύλακτος, αλλά και πολλοί  πατριώτες, κάθε ηλικίας, δεν έχασαν την ευκαιρία και τους συνόδευσαν στους επόμενους χορούς, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς. Παράλληλα, μοιράστηκαν λαχνοί από νεαρούς Σερβαίους για την κλήρωση πλούσιων δώρων, που προσέφεραν πολλοί χορηγοί, πατριώτες αλλά και φίλοι του Συνδέσμου.

Tο Δ.Σ. του Συνδέσμου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε αλλά και τους χορηγούς μας και να σας υποσχεθεί ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, ώστε του χρόνου να διορθώσει τυχόν παραλείψεις ή λάθη και να σας προσφέρει μια ακόμη καλύτερη χοροεσπερίδα. 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )