Στάθη Χ.Δάρα (1932-2017)

Ήταν Παρασκευή πρωί, τον Οκτώβρη του 1963 και ως αγροτικός γιατρός του χωριού θα έκανα την καθιερωμένη επίσκεψη στα κάτω χωριά, Σαρακίνι-Μπουγιάτι. Πέρασα λοιπόν με το αυτοκίνητό μου από το Σαρακίνι χωρίς να σταματήσω, διότι θα έβλεπα τους αρρώστους στην επιστροφή και συνέχισα για το Μπουγιάτι. Εκεί στο διάσελο, ανάμεσα Σαρακίνι-Μπουγιάτι, αντάμωσα μια γρια με ένα κασμά στην πλάτη  .Μέριασε λίγο να περάσω, έκοψα και εγώ ταχύτητα -σχεδόν σταμάτησα- και την καλημέρισα.

-Καλημέρα, μου είπε και αυτή. Ποιος είσαι του λόγου σου;
-Είμαι ο αγροτικός γιατρός από του Σέρβου της απάντησα και πάω στου Μπουγιάτι να δω τους αρρώστους.
-Ώρα καλή να΄ χεις, μου λέει και συνέχισε αυτή το δρόμο της και εγώ το δικό μου.
.

Έφτασα στο χωριό και πήγα στο σπίτι του μακαρίτη Μπαρμπα-Νικόλα Χαρόπουλου, που ήταν μαζεμένοι 5-6 νοματαίοι και με περίμεναν, αφού ήξεραν ότι θα πήγαινα αυτή την ημέρα.Η Σταυρούλα (η κόρη του μπάρμπα-Νικόλα) μου έφτιαξε καφέ και μου είπε στα γρήγορα «τα νέα του χωριού της εβδομάδας». Σε κάποια στιγμή βλέπω και τη Λεμονιά, τη μάνα της, με μαύρα ρούχα και μαντίλι στο κεφάλι. Με την εμφάνιση αυτή δεν μπορούσε κανείς εύκολα να υπολογίσει την ηλικία της. Μου έμοιαζε 60-70 χρονών. Γρήγορα κατάλαβα πως ήταν η γριά που συνάντησα πριν λίγο στο διάσελο, με τον κασμά στην πλάτη

-Ε, εσύ τι θες εδώ! της λέω. Τώρα δεν σε συνάντησα που πήγαινες στο χωράφι;
-Γύρισα πίσω γιατρέ μου, να με ιδείς αν είμαι καλά, για να πάω να σκάψω.

Δεν χρειάστηκε να πω πολλά, την είδα, της μέτρησα την πίεση και της είπα:

-Είσαι πολύ καλά, πήγανε να συνεχίσεις τη δουλειά σου. Και τη ρώτησα: Αν δεν με συναντούσες δεν θα έσκαβες τώρα;
- Ναι, μου λέει....
.

Ήθελε φαίνεται η Λεμονιά την πιστοποίηση της καλής της υγείας με... τη βούλα του γιατρού! Νοοτροπία και αντίληψη των κατοίκων των χωριών εκείνης της εποχής. Και να σκεφθεί κανείς πως οι δυνατότητες του αγροτικού γιατρού τότε ήσαν ελάχιστες που εκτός από την κλινική εξέταση και μια πίεση, καμιά εργαστηριακή εξέταση δεν μπορούσε να κάνει ούτε τις ποιό βασικές για ένα ηλικιωμένο άτομο (ουρία, σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ). Τελείωσα την επίσκεψη και γύρισα στο χωριό με πολλές σκέψεις και την ερώτηση της Λεμονιάς να στριφογυρίζει στο μυαλό μου:

Είμαι καλά γιατρέ μου να πάω να σκάψω;

 .

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.