Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή πολλών πατριωτών, εορτάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στου Σέρβου Γορτυνίας. Την εορταστική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος, εφημέριος του χωριού, συνεπικουρούμενος από τους ψάλτες Ιωάννη Σχίζα, Γεώργιο Βέργο, Κωνσταντίνο Δάρα και Γεώργιο Τρουπή.

«Ο ναός  σου  Θεοτόκε  ανεδείχθη  παράδεισος,  ως  ποταμούς  αειζώους  αναβλύζων  ιάματα  ώ  προσερχόμενοι  πιστώς,  ως  Ζωοδόχου  εκ  Πηγής,  ρώσιν  αντλούμεν,  και  ζωήν  την  αιώνιον,  πρεσβεύεις  γαρ  συ  τω  εκ  σου  τεχθέντι,  Σωτήρι  Χριστώ,  σωθήναι  τας  ψυχάς  ημών.»

Ο ωραιότατος, αξιολογότατος και ιστορικός Ι.Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κάτω από τον βράχο, πλημμύρισε από τους ύμνους και τα αναστάσιμα τροπάρια και τις εορταστικές ευχές των πιστών. Θαυμαστή η αρχιτεκτονική του, οι αγιογραφίες και το μαρμάρινο ψηφιδωτό δάπεδο.

Τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των παρευρισκομένων πιστών και όλων των Σερβαίων.

Στο τέλος, έγινε περιφορά της εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής, στους δρόμους του χωριού, ως την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, και δια μέσου του κεντρικού δρόμου,  επιστροφή της από το ανηφορικό κλιμακωτό δρομάκι που οδηγεί στην Ζωοδόχο Πηγή.

Περίσσεια ήταν η ευλάβεια και κατάνυξη των πιστών και εξαίσιοι οι αναστάσιμοι ύμνοι  που έψαλλαν ο ιερέας και οι ψάλτες, σ’ ένα  μαγευτικό περιβάλλον με πλήθος χρωμάτων και αρωμάτων και κελαηδισμάτων, ενώ ο ανοιξιάτικος ήλιος παιχνίδιζε με τα σύννεφα και τον καταγάλανο ουρανό.

Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά!

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

Κλικ στην κατωτέρω φωτογραφία για να συνδεθείτε

Z.Pigi

 17 φωτογραφίες
 
Τις φωτογραφίες τις δείχνουμε με μορφή Slideshow.
To Slideshow αυτό ανοίγει σε νέο παράθυρο.
Για να επιστρέψετε στην ιστοσελίδα
και να συνεχίσετε την περιήγηση, 
κλείστε αυτό το παράθυρο.

Φωτό: Από τη συλλογή της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.