Πέρασαν δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ο Σύνδεσμος διοργάνωσε το πατροπαράδοτο «λιώσιμο» του χοίρου. Τότε, είδαμε πολλούς πατριώτες να έρχονται επί τούτου στο χωριό μας, κάποιοι δε μπήκαν απόλυτα στο κλίμα των ημερών και μασκαρεύτηκαν, φορώντας αυτοσχέδιες και πολύ ευρηματικές στολές. Όλοι μαζί τίμησαν τη θυσία του χοίρου, χόρεψαν υπό δυνατή βροχή στην πλατεία, μιας και δεν τους χωρούσε η αίθουσα του Πολιτιστικού μας Κέντρου για να στήσουν τον μεγάλο χορό.

Στη συνέχεια, και αφού νύχτωσε και οι συμμετέχοντες κουράστηκαν, γέλια και ευχές αντηχούσαν σε όλες τις γειτονιές του χωριού, θυμίζοντας κάτι από καλοκαίρι.

kazaniΦωτογραφία: 11/14

Δύο χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, οι επισκέπτες του χωριού για την αποκριά ήταν λιγότεροι, αλλά εξίσου αποφασισμένοι. Η παγωνιά βοήθησε την κατανάλωση άφθονου κρασιού, το οποίο συνόδευσε εξαιρετικά το λουκούλλειο γεύμα. Οι χοροί ξεκίνησαν σύντομα και οι χορευτές επιδόθηκαν σε περίτεχνες φιγούρες, τιμώντας την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου καταγωγής τους, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας τους. Ο χορός και το φαγητό θέλουν στο τέλος και το φρούτο τους, έτσι ο Γιάννης Λιατσόπουλος προνόησε να φέρει μπόλικα και νόστιμα πορτοκάλια από το Άργος, τα οποία και τιμήσαμε δεόντως. Όταν έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού, μπορούσες να παρατηρήσεις πίσω από τα χαμογελαστά και ζεστά πρόσωπα την προσμονή της επόμενης φοράς.

Όλοι εμείς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσουμε για την ικανοποίηση και τη χαρά που μας δίνεται. Νιώθουμε ότι η απλόχερη επιβράβευση σας κάθε φορά με το ελαφρύ χτύπημα στον ώμο και ένα «μπράβο παιδιά» είναι το σημαντικότερο κίνητρο για να συνεχίσουμε.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το Δήμο Γορτυνίας και την Αντιδήμαρχο του κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή για την πρωτοβουλία τους να στηρίξουν την εκδήλωση μας, επωμιζόμενοι το κόστος της αγορά του χοιρινού.

 Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου!

Φωτογραφίες (Slideshow)

Τo Slideshow ανοίγει σε νέο παράθυρο/καρτέλα.
Για να επιστρέψετε στην παρούσα σελίδα και να συνεχίσετε θα πρέπει να κλείσετε το νέο παράθυρο/καρτέλα.
Κλικ στην κατωτέρω φωτογραφία για να συνδεθείτε.

kazani14 Φωτογραφίες

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )