Ένα από τα πολλά εξωκκλήσια του χωριού μας είναι και το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παλαιόκαστρου. Η μνήμη του Αγίου τιμάται από την εκκλησία μας στις 30 Νοεμβρίου, και τα παλιά χρόνια οι μανάδες μας ακόμη και αν ο καιρός ήταν κακός συνήθιζαν και επισκεπτόταν  το εκκλησάκι  άναβαν το καντήλι και κεριά και ταπεινά ικέτευαν την προστασία του.

AGIANTRIAS

Πριν 35-40 χρόνοα στον Αγιαντριά. Διακρίνονται οι : Κώστας Πανα-

γόπουλος, Σοφία Αναστασοπούλου, Γεωργία Κ.Παπαθωμοπούλου,

Μαριγούλα Παγκράτη, Μαρία Παναγοπούλου, Σοφία Μπόρα, Αικατε-

ρίνη Τρουπή, και Φωτεινή Αναστασοπούλου.

Τα τελευταία χρόνια το Νοέμβριο οι κάτοικοι του χωριού είναι λιγοστοί και ηλικιωμένοι , σε συνδυασμό δε και με τον κακό καιρό, σταμάτησαν να τιμούν τον Άγιο την ημέρα της γιορτής του,  χωρίς να παύσουν να σέβονται τη μνήμη του. Έτσι καθιερώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια να τιμάται  ο Άγιος στις 30 Ιουνίου, καθότι ήταν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, Έτσι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι λιγοστοί κάτοικοι και πρώιμοι καλοκαιρινοί επισκέπτες του χωριού τίμησαν τη Χάρη του παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία. Ακολούθησε και αρτοκλασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Θ.Τ

****************

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )