Το καρναβάλι στα Λαγκάδια.

 

Αναδημοσίευση από το facebook του Σπύρου Δέλλα, από το Σύλλογο Νέων Λαγκαδίων.

 

karnabali-lagkadia-16 2Οι αρκαδικοί μύθοι ζωντάνεψαν για 9η χρονιά στα Λαγκάδια, με τον Σύλλογο Νέων Λαγκαδίων «Δράσις» και την Καρναβαλική Ομάδα «Η Παρέα του Τράγου» να έχουν διοργανώσει ένα τριήμερο γεμάτο κέφι, χορό ξέγνοιασα και φυσικά παράδοση.

Εκατοντάδες κόσμου κατέκλυσαν τα Λαγκάδια αλλά και τα γύρω χωριά το τριήμερο της αποκριάς, προκειμένου να συμμετάσχουν ή να απολαύσουν από τη θέση των θεατών το καρναβάλι των Λαγκαδίων, το οποίο πλέον έχει γίνει θεσμός.

.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου διοργανώθηκε το καρναβάλι με πλουσιότερο πρόγραμμα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ήταν ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Αρκαδίας. Να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση αυτή έγινε από τους κατοίκους του χωριού και από τις δικές τους προσπάθειες με ολόκληρη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο και στην επιτυχία του. Οι εκδηλώσεις έγιναν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας και με του Συλλόγου Λαγαδινών Αττικής.

karnabali-lagkadia-16 1Το Λαγκαδινό Καρναβάλι ήταν ένα Φεστιβάλ χορού, ποτού και ξεφαντώματος που έλαβε χώρα το τριήμερο της αποκριάς. Ένα φεστιβάλ όπου εκατοντάδες επισκέπτες φιλοξενήθηκαν σε  όλους τους δημόσιους χώρους του χωριού, με πλήθος εκδηλώσεων και τις 3 μέρες.

Τα παλιά σχολεία, οι πλατείες, το Πνευματικό Κέντρο, η συντήρηση και η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα, ακόμα και οι έρημοι κατά το χειμώνα δρόμοι του χωριού, ζωντάνεψαν γέμισαν με χρώματα και μουσικές και απέκτησαν χρήση από εκατοντάδες νέους οι οποίοι κατέκλυσαν τον ορεινό λιθόκτιστο οικισμό. 

.

Η καρναβαλική πομπή ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30 ενσαρκώνοντας μυθικά όντα του Μαινάλου. Ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους προσέφεραν το κρασί, ο θεός Πάνας κυνήγησε τις Νύμφες και γύρω τους χόρευαν τα Ξωτικά, οι Αμαζόνες, οι Μάγισσες με τον Δράκο, οι Μάγοι και οι Καλικάντζαροι.

Η παρέλαση πέρασε από τα λιθόστρωτα καλντερίμια και έφτασε στην κεντρική πλατεία Λαγκαδίων συνοδευόμενη από τον Τράγο και άλλα χειροποίητα άρματα, πλαισιωμένη από το εντυπωσιακό fireshow των tribalcaravan υπό τη μουσική υπόκρουση της πολυμελούς ομάδας κρουστών TERRA DJEMBE.

Η πομπή ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ηρώων με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία των κρουστών.
                                           ***************************

Σ.Σ. Στην ιστοσελίδα της Μαρίνας Διαμαντοπούλου, προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γορτυνίας (m-diamantopoulou.blogspot.gr) μπορείτε να διαβάζετε για καρναβαλικές εκδηλώσεις σε πολλά χωριά του Δήμου και να απολαύσετε πληθώρα φωτογραφιών.

.

(XIM)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.