21.5.2016 Πανηγύρι στον Άγιο Κωνσταντίνο στους Αράπηδες

Όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο 21 Μαϊου 2016 εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε θεία λειτουργία και αρτοκλασία, στον ομώνυμο Ναό του Συνοικισμού της Agioskonstκοινότητας Σέρβου, Αράπηδες.Agioskon teblo

Χοροστάτησε ο νέος ιερέας του χωριού μας κ. Χριστόδουλος βοηθούμενος από τους ιεροψάλτες κ.κ  Γιάννη Θ. Σχίζα και Νίκο Στυλ. Σχίζα. Πολλοί συγχωριανοί μας από του Σέρβου και Αράπηδες με πολύ μεγάλη κατάνυξη προσευχήθηκαν στους Αγίους.

Την κοινότητα εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρουσιάς, και το Σύλλογο Σερβαίων Αρκαδίας ο Πρόεδρος  κ. Ιωάννης Μπόρας.

Με το σχόλασμα της εκκλησίας, παρεσχέθη με φροντίδα των συγχωριανών μας Αραπαίων, πλούσιο γεύμα με κρέας τράγου, τυριά, σαλάτες και άφθονο κρασί. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία αναπόλησαν  τα παλιά πανηγύρια όπου τα κλαρίνα και τα βιολιά έδιναν τον τόνο για μεγάλους χορούς και χαρές στα παιδιά που έτρωγαν και καραμέλες, σπάνιο γλύκισμα εκείνα τα χρόνια.

Ο καιρός δεν ήταν καλός, με πολύ δυνατή βροχή και σκόνη από την Αφρική. Ο δρόμος από Σέρβου προς Αράπηδες είναι υπό ανακατασκευή και λόγω των πολλών βροχών δεν ήταν και ο καλύτερος.

Ευχόμαστε όλος ο κόσμος να είναι καλά για να γιορτάσσουμε και του χρόνου τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Agios poavlio FOTIS
      Οι προσκυνητές μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας         Ο Φώτης Παναγόπουλος, Επίτροπος   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Θοδωρής Γ. Τρουπής


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )