Από δημοσίευμα του  ιστότοπου Discover Gortynia.

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), υποστηρίζουν την διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ ΤΕΜΕΝΟΣ 2016 που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2016 στο χωριό Λυσσαρέα του Δήμου Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία.


Το φεστιβάλ οργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια στις αρχές Ιουλίου, με τον τίτλο «ΤΕΜΕΝΟΣ» και είναι μια τριήμερη υπαίθρια προβολή του έργου «Ενιαίος» του ελληνοαμερικανού πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γκρέγκορυ Μαρκόπουλου (1928-1992), που είχε καταγωγή από το χωριό Λυσσαρέα.


Ο Μαρκόπουλος επιθυμούσε τη δημιουργία μίας βαθιά προσωπικής και ανταποδοτικής κινηματογραφικής εμπειρίας για τους θεατές του, γι αυτό επέλεξε την τοποθεσία κοντά στη Λυσσαρέα, γενέτειρα του πατέρα του, λόγω της φυσικής της ομορφιάς, και οραματίστηκε το Τέμενος ως χώρο προβολής μοναδικά εναρμονισμένο με την ταινία, ως ένα εργαλείο φιλοσοφικής και ψυχολογικής αποκάλυψης.


Μετά τον θάνατο του την οργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο συνεργάτης του Ρόμπερτ Μπήβερς.
Η εκδήλωση έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή γιατί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης όπως κινηματογραφιστών, κριτικών τέχνης, σπουδαστών σχολών κινηματογράφου, ακαδημαϊκών, κ.ά, που έρχονται από πολλές χώρες για να παρακολουθήσουν τις προβολές, καθώς και των μέσων ενημέρωσης πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας. Πάνω από 200 επισκέπτες, φίλοι της τέχνης, θα παραμείνουν για ένα πενθήμερο στα χωριά της Ηραίας, πολλοί δε απ’ αυτούς θα παρατείνουν την διαμονή τους κάνοντας περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή. 


Ο Δήμος Γορτυνίας θα καλωσορίσει τους μακρινούς επισκέπτες με έναν μπουφέ φιλοξενίας το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2016 στην πλατεία της Λυσσαρέας, ενώ οι υπαίθριες προβολές θα γίνουν 1-3 Ιουλίου 2016, μετά τη δύση του ηλίου.

.

(χιμ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.