Από δημοσίευμα του  ιστότοπου Discover Gortynia.

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), υποστηρίζουν την διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ ΤΕΜΕΝΟΣ 2016 που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2016 στο χωριό Λυσσαρέα του Δήμου Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία.


Το φεστιβάλ οργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια στις αρχές Ιουλίου, με τον τίτλο «ΤΕΜΕΝΟΣ» και είναι μια τριήμερη υπαίθρια προβολή του έργου «Ενιαίος» του ελληνοαμερικανού πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γκρέγκορυ Μαρκόπουλου (1928-1992), που είχε καταγωγή από το χωριό Λυσσαρέα.


Ο Μαρκόπουλος επιθυμούσε τη δημιουργία μίας βαθιά προσωπικής και ανταποδοτικής κινηματογραφικής εμπειρίας για τους θεατές του, γι αυτό επέλεξε την τοποθεσία κοντά στη Λυσσαρέα, γενέτειρα του πατέρα του, λόγω της φυσικής της ομορφιάς, και οραματίστηκε το Τέμενος ως χώρο προβολής μοναδικά εναρμονισμένο με την ταινία, ως ένα εργαλείο φιλοσοφικής και ψυχολογικής αποκάλυψης.


Μετά τον θάνατο του την οργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο συνεργάτης του Ρόμπερτ Μπήβερς.
Η εκδήλωση έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή γιατί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης όπως κινηματογραφιστών, κριτικών τέχνης, σπουδαστών σχολών κινηματογράφου, ακαδημαϊκών, κ.ά, που έρχονται από πολλές χώρες για να παρακολουθήσουν τις προβολές, καθώς και των μέσων ενημέρωσης πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας. Πάνω από 200 επισκέπτες, φίλοι της τέχνης, θα παραμείνουν για ένα πενθήμερο στα χωριά της Ηραίας, πολλοί δε απ’ αυτούς θα παρατείνουν την διαμονή τους κάνοντας περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή. 


Ο Δήμος Γορτυνίας θα καλωσορίσει τους μακρινούς επισκέπτες με έναν μπουφέ φιλοξενίας το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2016 στην πλατεία της Λυσσαρέας, ενώ οι υπαίθριες προβολές θα γίνουν 1-3 Ιουλίου 2016, μετά τη δύση του ηλίου.

.

(χιμ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )