.pita-d-Vrav. Dhmopoulou 
 

 

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου μας και η βράβευση των παιδιών, με καταγωγή από το χωριό, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, έγινε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017.

Η εκδήλωση έγινε στην Παγγορτυνιακή Ένωση, στην Αθήνα. 

 

Προσήλθαν  αρκετοί πατριώτες, ίσως περισσότεροι από τις προηγούμενες χρονιές.  

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ι. Μπόρας ο οποίος ζήτησε στη μνήμη των απελθόντων συγχωριανών μας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή, και απευθυνόμενος στη συνέχεια στους παρευρισκομένους είπε: 

 

 

pita-b-Mporas I.

"Αγαπητοί μου συγχωριανοί και φίλοι. 

Εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου μας, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην παρούσα εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου και της βράβευσης των παιδιών μας για την πρόοδό τους. 

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και πρόοδο και στα παιδιά μας επί πλέον εύχομαι καλή τύχη στη ζωή τους.

«…Δει και τύχης λαμπράς,

όπως έγραψε ο άγνωστος Λουκιανός».

Η δύσκολη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας, χρονιά που πέρασε μας έφερε απώλειες πολλών αγαπητών μας προσώπων, στους οικείους των οποίων εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια του ΔΣ του Συνδέσμου μας.

Κατά την περσινή κοπή της πίτας, πρωταγωνιστές ήσαν δύο πρόσωπα που δεν είναι πλέον κοντά μας.

Ο γιατρός Στάθης Δάρας, που βράβευσε 2 νέους που πέτυχαν στην Ιατρική Σχολή (με το βφραβείο που ο ίδιος είχε καθιερώσει στη μνήμη της μητέρας του) και ο Αντώνης Κουτσανδριάς, που μας τραγούδησε με τον δικό του υπέροχο τρόπο και μας έκανε όλους να χαρούμε.  

.

pita-c-Gen.  apopsi 3Ο Στάθης, στη μνήμη του οποίου θα είναι αφιερωμένο το επόμενο φύλλο του Αρτοζήνου (της εφημερίδας που πρωτοκυκλοφόρησε επί προεδρίας του το 1976), ήταν  ένας από τους πραγματικά «μεγάλους  προέδρους»  του Συνδέσμου μας, στις εκδηλώσεις του οποίου μετείχε ανελλιπώς, μέχρι το καλοκαίρι του 2016.  Στη διάρκεια της τελευταίας ΓΣ θυμάμαι που μου είπε:  «…θα είμαι εδώ και θα σε ελέγχω…». Δυστυχώς, δεν τήρησε την υπόσχεσή του… «…Άλλαι αι βουλαί του κυρίου…» Στη μνήμη του, αφιερώνω τον υπέρτιτλο και το υστερόγραφο που έγραψε γι' αυτόν ο πατριώτης λογοτέχνης Θ. Κ. Τρουπής, στην ποιητική του συλλογή «επιστολάρια»:

«Αν σεβαστείς τον άνθρωπο, η αγάπη περισσεύει» και

«Όπου οι φίλοι χαίρονται, παράδεισο το λένε».

Πριν τελειώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνουν να παραβρεθούν στην εκδήλωσή μας ο βουλευτής κ. Βλάσης Κ., οι πολιτευτές κυρία Εύη Τατούλη και ο κ. Κωστόπουλος Ν., ο  αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Μητρόπουλος Π. και η εκδότρια της εφημερίδος «Γορτυνία», κυρία Πέννυ Καλύβα. Επίσης, ο βουλευτής, κ. Παπαηλίου Γ., μας έστειλε τις ευχές του, αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωσή μας.  

.

Ακόμη θα ήθελα να σας ενημερώσω πως ο αποκριάτικος χορός του Συνδέσμου πιθανώς να γίνει στις 12 Μαρτίου,  στο ίδιο μέρος που έγινε και πέρυσι στην Πετρούπολη, εκτός αν βρεθεί κάποιο ανάλογο κέντρο στην περιοχή πλησίον του Μετρό Περιστερίου ή Ανθούπολης. Θα ενημερωθείτε αναλυτικά μέσω της ιστοσελίδας. Θα ήθελα να ζητήσω τη συνδρομή όλων των πατριωτών, στην προσπάθεια που κάνουμε για επανέκδοση της ατζέντας".

.

Απονομή βραβείων   

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου, ξεκίνησε η διαδικασία  απονομής των  βραβείων.

Το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συνδέσμου pita-cb-Maragosκ. Χ. Μαραγκός (φωτογραφία), ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους πατριώτες και φίλους του χωριού μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συνδέσμου, ευχήθηκε υγεία σε όλους και το 2017 να είναι τουλάχιστο καλύτερο από το 2016. Σχετικά με τη βράβευση των παιδιών είπε:

« Πάνω από 40 χρόνια ο Σύνδεσμός μας βραβεύει τα παιδιά, που έχουν καταγωγή από το χωριό και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα, αλλά και σε άλλους τομείς. 

Πολλές φορές έχουμε κάνει έκκληση στα παιδιά και στους συγγενείς τους, να μας ενημερώσουν σχετικά, ώστε να κάνουμε τη δημοσίευση και να προετοιμάσουμε τη βράβευση. Δυστυχώς, όμως, η ανταπόκριση δεν είναι ικανοποιητική, με επακόλουθο πολλά παιδιά να μην βραβεύονται, ενώ έχουν τα προσόντα. 

Φέτος, συγκεντρώσαμε στοιχεία για επιτυχίες 13 παιδιών, τα οποία και βραβεύουμε. Καλό είναι να στηρίξουμε όλοι αυτό το θεσμό, διότι έτσι, εκτός των άλλων, στηρίζουμε και τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του ίδιου του Συνδέσμου».

Από τα παιδιά που βραβεύτηκαν, παρόντα ήσαν δύο, που παρέλαβαν τα βραβεία τους. 

Τα υπόλοιπα βραβεία δόθηκαν σε συγγενείς ή θα παραμείνουν στο γραφείο του Συνδέσμου, σε αναμονή των δικαιούχων.

Πρώτη βραβεύτηκε η 

pita-d-Vrav. DhmopoulouΔημοπούλου Π. Μαρία-Άννα,

Εισήχθηκε στο Τμήμα Διεθνών-Ευρωπαϊκών, Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας. Είναι κόρη του συγχωριανού μας καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Παναγιώτη Διον. Δημόπουλου. 

Το βραβείο έδωσε ο τ. πρόεδρος του Συνδέσμου, Θ. Γ. Τρουπής (Γκράβαρης).

Στη συνέχεια βραβεύτηκε ο

pita-e-Vrav. Kleis.Κλεισούρας Ιωάννης του Νικολάου, 

(απόγονος της Ραμονικολάκαινας).

Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας,  των ΤΕΙ Αθήνας.

Το βραβείο έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, Ι. Στ. Βέργος.

Τα υπόλοιπα παιδιά που βραβεύτηκαν ήσαν:

α. Παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου:

1. Βεσδέκης Χρήστος του Στέφανου, (εγγονός Ουρανίας Ανδριόπουλου). Προβιβάστηκε από την Α Γυμνασίου με τον βαθμό 19 και 12/15.

2. Βεσδέκης Κωνσταντίνος του Στέφανου, (εγγονός Ουρανίας Ανδριόπουλου). Προβιβάστηκε από την Γ΄ Γυμνασίου με τον βαθμό 18 και 7/15.

3. Σουλάνης Χαράλαμπος του Χρήστου, (εγγονός Ευγενίας Λ. Βέργου). Προβιβάστηκε από την Α΄ Λυκείου με τον βαθμό 18,4.

β. Παιδιά που εισήχθησαν σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ:  

1. Κουρουπάκης Γεώργιος, (γιός Τάνιας Γούτη, κόρης Γ. Γκούτη): Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, που ήταν η πρώτη του επιλογή.
2.  Ηλίας-Δημήτρης Ν. Χειμώνας, Πολυτεχν. Σχολή  Πανεπ. Πατρών, ΤμήμαΜηχανολόγων –Μηχανικών- Αεροναυπηγών.  Έχει καταγωγή από τους Αράπηδες, το γένος Νικολίας Κανελλοπούλου από Καστράκι.
3. Παρασκευή Ηλία Ζαφειροπούλου, Πάντειο Πανεπ. ΑθηνώνΤμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Είναι εγγονή του συγχωριανού μας από το συνοικισμό Αράπηδες Γιώργου Χρονόπουλου  και της Παρασκευής Δ. Κωνσταντοπούλου από Σέρβου.
4. Φώτης Ηλία Ζαφειρόπουλος, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών. Είναι εγγονός του συγχωριανού μας από το συνοικισμό Αράπηδες Γιώργου Χρονόπουλου  και της Παρασκευής Δ. Κωνσταντοπούλου από Σέρβου.
5. Νι κόλαος Μιχ.  Κότσικας: Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Λυκείου Τροπαίων και η επιτυχία του στο  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αφορά στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Ο Νίκος είναι εγγονός της συγχωριανής μας Παναγούλας Ευστ. Ρουσιά, που διαμένει στα Λουτρά Ηραίας.
6. Κουτσανδρέα Ασ. Ανδριανή, εισήχθη στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

γ. Παιδιά που απέκτησαν πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ:

 Λιατσοπούλου Ι. Μαρία, κόρη του Γιάννη Μ. Λιατσόπουλου, πήρε το πτυχίο της στη Γερμανική γλώσσα και Φιλολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

δ. Παιδιά που απέκτησαν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών:

  Λιατσόπουλος Ι. Μιχάλης, γιος του Γιάννη Λιατσόπουλου, ολοκλήρωσε με άριστα τη Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο Σύνδεσμος  συγχαίρει όλα τα παιδιά για τις επιτυχίες τους και τους εύχεται και άλλες πολλές επιτυχίες και κάθε καλό στη ζωή τους.

Κοπή πίτας  

pita-f-Pita Antiproed.Μετά τη βράβευση, έγινε η κοπή της πίτας. 
Το πρώτο κομμάτι έκοψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ι. Μπόρας, υπέρ υγείας και ευημερίας των απανταχού της γης Σερβαίων. 
Ακολούθησαν ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Ν. Βέργος (φωτο αριστερά), άλλα μέλη του ΔΣ και πολλοί πατριώτες. 
Όλοι είχαν μια καλή ευχή να πουν για τους πατριώτες και το Σύνδεσμο και να αφιερώσουν κάπου το κομμάτι που έκοψαν. 

Στη συνέχεια, μοιράστηκαν τα κομμάτια της πίτας σε όλους και μαζί με τα ποτά, τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά δημιουργήθηκε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους πατριώτες να ειδωθούν, να ανταλλάξουν ευχές, να πουν τα  νέα τους και να περάσουν λίγες ευχάριστες στιγμές, στις δύσκολες πράγματι εποχές που περνάμε όλοι οι Έλληνες.

Μετά από αυτά, διάφοροι πατριώτες πήραν το λόγο, είπαν τις ευχές τους και κάποιοι διατύπωσαν απόψεις και για συλλογικά θέματα.

 

pita-l-Dimopoul. kathig.Ο πατριώτης Π. Δημόπουλος (εγγονός του Πανάγου του Δημόγιαννη-Τσαλδάρη), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, (φωτο δεξιά) είπε πως  μέχρι 19 χρονών πήγαινε συνέχεια στο χωριό και πολύ του άρεσε. Στη συνέχεια, λόγω υποχρεώσεων, δεν μπορεί να πηγαίνει συχνά, σε ό,τι όμως αφορά στο Σύνδεσμο, είπε πως θα βοηθήσει και αυτός όπως μπορεί. Στην ομιλία του, ανέφερε πως στο Πανεπιστήμιο ασχολείται κυρίως με θέματα περιβάλλοντος, για τα οποία συχνά κάνει επιστημονικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση αυτή του Συνδέσμου και πιστεύουμε πως όλοι όσοι παραβρέθηκαν έμειναν ευχαριστημένοι. 

Ευχόμαστε του χρόνου η ανάλογη εκδήλωση να έχει περισσότερο κόσμο και ιδίως πολύ περισσότερα παιδιά για βράβευση. 

pita-k-Sxizas-Kostop.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι πατριώτες να στηρίξουν τόσο το θεσμό των βραβείων όσο και γενικότερα τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου, αφού αυτός ο Σύνδεσμος είναι ιστορικός, έχει προσφέρει πάρα πολλά και μπορεί ακόμη να προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα. 

Αρκεί όλοι να προσφέρουμε ό,τι μπορεί ο καθένας. 

Στις πλαινές φωτογραφίες, αριστερά είναι ο Κώστας Στ. Σχίζας  και μετά ο Βαγγέλης Χειμώνας (αντιπρόεδρος στο Δήμο Μεταμόρφωσης) και η Ιωάννα, σύζυγος Ηλ. Π. Κωνσταντόπουλου. Όλοι κόβουν από ένα κομμάτι πίτα και εύχονται ό,τι καλύτερο στους πατριώτες και φίλους του χωριού μας.

pita-h-Pita Xeimonas

pita-i-Pita Ioanna


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.