ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΡΑΙΑ

Το Σάββατο 9.6.2018, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, από τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο ‘’Η Γκούρα’’ Ηραίας Αρκαδίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σερβαίων Αρκαδίας, η εκδήλωση για την Ημέρα Περιβάλλοντος, την οποία ο πρόεδρος και το Δ.Σ αποφάσισαν ομόφωνα να αφιερώσουν στη μνήμη του Ηλία Χειμώνα, και έγινε στο χωριό Αράπηδες, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τιμήθηκε ο Άνθρωπος, ο Επιστήμονας, μα πάνω από όλα ο Πατριώτης, ένας ακόμα οραματιστής του Ομίλου, για την ανάδειξη του φαραγγιού της Γκούρας, και ο πρώτος γραμματέας του.

 

Αυτό το μικρό χωριό, που βρίσκεται στην αγκαλιά της Φραζινέτας, είναι ένα μπαλκόνι με θέα το φαράγγι της Γκούρας, με έντονο πράσινο και πυκνή βλάστηση. Εκεί, πάνω στη μικρή πλατεία, στο προαύλιο του Αγ. Κωνσταντίνου, κάτω από τον ίσκιο της αιωνόβιας βελανιδιάς, που ατενίζει τον μακρινό ορίζοντα, ξεκίνησε η εκδήλωση- αφού προηγήθηκε τρισάγιο εις μνήμη του Ηλία Χειμώνα- με το καλωσόρισμα της Γραμματέας, Νούλη Μητροπούλου-Λιακοπούλου, σε όλους τους παρευρισκόμενους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ομίλου.

 

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, για την συμμετοχή του στην εκδήλωση, τον πατέρα Ιωάννη από την Αετοράχη, τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γαβρά Δημήτρη, καθώς και τους τοπικούς εκπροσώπους των χωριών Σέρβου κ. Ρουσιά Ιωάννη, Λυσσαρέας κ. Παναγόπουλο Γεώργιο, Λουτρών κ. Κολιόπουλο Γεώργιο και Ράφτη κ. Μητρόπουλο Γεώργιο.

 

Τον πρώτο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος, αφού συνεχάρη το Δ.Σ. για αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αναδείξουμε την αξία που έχουν τα μέρη μας. Να γίνουν ελκυστικά για να έρθουν οι νεότεροι άνθρωποι, η επόμενη γενιά να στηρίξει την περιοχή αυτή, να επενδύσει επάνω σε αυτήν είτε επιχειρηματικά είτε συναισθηματικά. Σε κάποιο βαθμό, μπορεί να υπερβάλλουμε καμιά φορά, αλλά άνθρωποι που έρχονται από αλλού αναγνωρίζουνε την ιδιαίτερη αξία που έχει η περιοχή μας. Και για το λόγο αυτό είμαι και εγώ σήμερα εδώ και ήθελα να μιλήσω στην αρχή γιατί δεν είναι θέμα υποκειμενικό να το καρπωθώ εγώ – να πω ότι το κατάφερα εγώ. Σεις το καταφέρατε. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι ο Δήμος είναι δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, γιατί αυτή είναι η στρατηγική για το μέλλον.  Μας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την ώριμη μελέτη στην ΑΝΒΟΠΕ, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Έτσι, θα μπορέσουν να αποπερατωθούν τα έργα στο φαράγγι και να δοθεί με ασφάλεια στους πεζοπόρους επισκέπτες να το περιηγηθούν.

 

MnimiHliaXeimona

 

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος, κ. Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου, μίλησε για τον Ηλία Χειμώνα λέγοντας ότι ήταν ένας από τους πρώτους οραματιστές για την αξιοποίηση του φαραγγιού της Γκούρας, το οποίο το περπατούσε από τα παιδικά του χρόνια και είχε τις πιο όμορφες εικόνες να περιγράψει.

Είπε μεταξύ άλλων:

 

«Ήσουν μια αγωνιστική προσωπικότητα με πολλά χαρίσματα προικισμένος. Της συνεργασίας, της ηθικής, της δοτικότητας, άριστος επιστήμονας, υπέροχος οικογενειάρχης, καθώς και η αγάπη για το χωριό σου και για όλη την περιοχή σφράγισαν την παρουσία σου στη ζωή, η οποία θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και βαθειά χαραγμένη στην καρδιά μας…»

 

Κατόπιν, ο πρόεδρος, κ. Κουμουτσάρης Αναστάσιος, διάβασε την επιστολή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε), κ. Κατσαντώνη Βασίλη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπενθύμησε σε όλους μας ότι το περιβάλλον πρέπει να το σεβόμαστε, για να μας σεβαστεί σε βάθος χρόνου.

 

Επίσης, ο Κοσμήτορας του Ομίλου και πρόεδρος των Ψαραίων, κ. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, αναπολώντας τη δυνατή προσωπικότητα του Στρατιωτικού Ιατρού, Ηλία Χειμώνα, τόνισε ότι ο Ηλίας Χειμώνας ήταν η κινητήρια δύναμη σε ότι είχε να κάνει με την αξιοποίηση και ανάδειξη του φαραγγιού, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 

Ακόμα ένας άνθρωπος που μίλησε για τον Ηλία Χειμώνα ήταν ο κ. Καλογεράς Ιωάννης, εκπαιδευτικός, συμμαθητής και φίλος του. Φανερά συγκινημένος είπε μεταξύ άλλων ότι του λείπουν οι συζητήσεις και η ηρεμία των λόγων του και ότι ήταν εκεί όταν τον χρειαζόταν.

 

ΠΛΑΚΕΤΑ ΗΛ. ΧΕΙΜΩΝΑ - ΑντιγραφήΤον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων, κ. Βέργος Ν. Ιωάννης, ο οποίος, αφού μίλησε για τον ανιδιοτελή αγώνα και το κοινωνικό έργο του Ηλία Χειμώνα, που υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου επί επτά συναπτά έτη, απένειμε μαζί με μέλη του Δ.Σ. τιμητική πλακέτα στον γιο του Θεόδωρο Χειμώνα.

 

Μας συγκίνησε η κ. Σταμάτα Μπουρνά, με την υποδοχή της και το ευχαριστώ για αυτή την ωραία εκδήλωση που κάναμε στο χωριό της, ενώ η αντιπρόεδρος κ. Θανοπούλου την αποκάλεσε "κυρά της Ρω".

 

Οι ομιλίες έκλεισαν με τη γραμματέα του Ομίλου να εκφράζει τη λύπη της γιατί δεν ήταν τυχερή να γνωρίσει αυτόν τον αξιόλογο Άνθρωπο. Είναι όμως τιμή της, είπε, να βρίσκεται στη ίδια διοικητική θέση και υπόσχεται να προσπαθήσει να βάλει και αυτή ένα λιθαράκι για την ανάδειξη του φαραγγιού και του τόπου μας, και στη συνέχεια διάβασε τον όρκο προς το περιβάλλον, από το βιβλίο του εκπαιδευτικού κ. Θεοφάνη Η. Παπαχατζή (από Ελάτη Αρκαδίας).

 

"Ο όρκος μας"

Πιστοί λοιπόν ας μείνουμε στον όρκο – απόφασή μας

ώστε να ανθίζει η ζωή, αιώνια εδώ στη γη μας.

Η φύση θα ευγνωμονεί γιατί έχουν σταματήσει "οι αμαρτίες"

οι παλιές που θα μας συγχωρήσει...

Θα πλημμυρίσει προφαντά, πανέμορφα λουλούδια

Και αντί "για θλιβερές φωνές" θα ακουστούν τραγούδια...

Ο ήλιος μας χαρούμενος, πιο φωτεινός θα γίνει

χάδι αγάπης τρυφερό σε όλους μας θα δίνει...

Και ο Κύρης του Ουρανού ψηλά της γης

Τη σωτηρία θα τη χαρεί και γελαστός

θα στέλνει ευλογία.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γεύμα, που το είχαν ετοιμάσει ο Γιάννης Τσαντήλας (γαμπρός του Ηλία Χειμώνα ) και η αδερφή του Δήμητρα με τη βοήθεια του Φώτη Παναγόπουλου (από Αράπηδες) και του Γιάννη Ρουσιά (από Σέρβου), προσφορά του Ομίλου "Η Γκούρα" και του Συνδέσμου Σερβαίων. Επίσης, το μέλος μας Ιωάννης Μπόρας προσέφερε υπέροχη γευστική γραβιέρα.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και ευχή όλων των μελών του Δ.Σ, του χρόνου να είμαστε ακόμα περισσότεροι!

Για το Δ.Σ., η Γραμματέας,
Νούλη Μητροπούλου-Λιακοπούλου.

 

9.6.2018: Αράπηδες Αρκαδίας, Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Η.Θ.Χειμώνα

 

(ΕΚΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.