Syndesmos_sfragidaΤην Τρίτη 29 Δεκεμβρίου συνήλθε το ΔΣ του Συνδέσμου, στην τελευταία του συνεδρίαση για το έτος 2009. Παραβρέθηκαν 7 από τα 9 μέλη. Ο Ηλίας Χειμώνας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και ο Γεώργιος Βέργος είχε μεταβεί στην κηδεία μιας πρώτης του εξαδέλφης (Σκούρου, από την πλευρά της μητέρας του) στην Τσίπολη.

Συζητήθηκαν τρία κύρια θέματα. 

1) Πορεία έργων στην "Αίθουσα-Αποθήκη"  (Πολιτιστικό Κέντρο) του χωριού.

*Ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές εργασίες από τον εργολάβο, που αφορούσαν στην τοποθέτηση πέτρινων πλακών (καπέλων) πάνω στο τοιχίο της ράμπας (στην κάτω έξοδο της αίθουσας) και στο αντίστοιχο τοιχίο προς την πλευρά του κήπου Δημητρόπουλου. Στην εξωτερική πλευρά αυτού τοι τοιχίου έγινε και τσιμεντακονία. 

*Παρελήφθησαν οι πέντε εσωτερικές πόρτες (λουστραρισμένες) και όταν ο καιρός το επιτρέψει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Ν. Βέργος προσφέρθηκε να τις μεταφέρει στο χωριό και να τις τοποθετήσει, χωρίς επιβάρυνση του Συνδέσμου. Για τις πόρτες πρόσφεραν χίλια ευρώ οι οικογένειες των παιδιών και η σύζυγος του αείμνηστου Νίκου Γεωργακόπουλου (Τσούρνου), ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στο χωριό και παρήγαγε αξιόλογο έργο. 

*Γίνεται προσπάθεια από το ΔΣ μήπως συγκεντρωθούν κάποια χρήματα και καταστεί δυνατό να παραγγελθούν τα εξωτερικά αλουμίνια για την κάτω αίθουσα, ώστε να κλείσει το κτίριο και να προστατευθεί ο χώρος.  Το ΔΣ κάνει έκκληση στους πατριώτες που έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα, να βοηθήσουν και σ΄αυτή την προσπάθεια. Επίσης θα ήταν σημαντικό αν κάποιοι μπορούσαν να προσφέρουν την προσωπική τους εργασία, για τις πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη στο κτίριο. 

Sxiza_Kalliopi*Ο πρόεδρος Θ. Τρουπής ενημέρωσε το ΔΣ πως με φροντίδα της Καλλιόπης του Παπα-Αναστάση και του συζύγου της Ι. Κουβέλη -είναι δημοτικός σύμβουλος στο  Δήμου Χαϊδαρίου- εξασφαλίστηκαν δύο πολυέλαιοι για το ΠΚ του χωριού.

Ο γραμματέας Ν. Τρουπής ανέλαβε να παραλάβει τους πολυέλαιους και να τους μεταφέρει στο χωριό. Το ΔΣ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Καλλιόπη και στο σύζυγό της και ευχήθηκε το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι πατριώτες, αφού το ΠΚ δεν έχει κανέναν εξοπλισμό και τα οικονομικά του Συνδέσμου είναι σχεδόν "μηδενικά". 

*Επίσης ο πρόεδρος ανέφερε πως του τηλεφώνησε η κυρία Αγγελική  Θεοδόση (Κόρη της Γεωργίας Θ. Κωνσταντοπούλου) και τον πληροφόρησε πως έχει έναν εξοπλισμό παιδικού Σταθμού και έναν αριθμό καρεκλών από καφετέρια  (στο Λουτράκι) και τα θέτει στη διάθεση του Συνδέσμου. Το ΔΣ ευχαριστεί την κ. Θεοδόση και θα εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της προσφοράς της.

2) Οργάνωση εκδήλωσης για την κοπή της πίτας και την απονομή βραβείων. 

Όπως έχει ανακοινωθεί η εκδήλωση θα γίνει στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Ιλίου, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010 στις 10 το πρωί. Βραβεία θα απονεμηθούν στους νέους του χωριού, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα, τα έτη 2008 και 2009. Μέχρι  τώρα σαράντα δύο Σερβιωτόπουλα  έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. 

3) Θέματα λειτουργίας και διαχείρισης ιστοσελίδας Συνδέσμου "servou.gr" (και εφημερίδας "Αρτοζήνος"). 

Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν  κάποιες δυσλειτουργίες, του σύγχρονου αυτού συλλογικού μέσου επικοινωνίας και με την προοπτική τροποποίησης του καταστατικού του Συνδέσμου, συζητήθηκαν διάφορα θέματα μελλοντικής διασφάλισης τόσο της  ομαλής λειτουργίας όσο και της αποστολής της ιστοσελίδας και της εφημερίδας.

Ο πρόεδρος Θ. Τρουπής και το μέλος του ΔΣ Χ. Ι. Μαραγκός που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και των δύο μέσων και συνεχίζουν να συντάσσουν την εφημερίδα και να διαχειρίζονται την ιστοσελίδα, εξέφρασαν  κάποιες πρώτες απόψεις.

Η θέση του προέδρου είναι να αναφερθεί στο καταστατικό το εξής: «Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου θα προβάλλονται με τα μέσα ενημέρωσης που είναι η εφημερίδα ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ  και η ιστοσελίδα servou.gr. Ειδικά για την ιστοσελίδα να συνταχθεί Κανονισμός λειτουργίας της και εκεί θα περιγραφούν εξουσιοδοτημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις διαχειριστών, αρθρογράφων και πρότυπα λειτουργίας και συντήρησης (maintenance) ιστοσελίδων»

Ο Χ. Μαραγκός είπε πως στο καταστατικό πρέπει να περιληφθούν συγκεκριμένα άρθρα, που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την αποστολή των μέσων, γιατί είναι άλλη η ισχύς του καταστατικού και άλλη του κανονισμού. Αυτό τόνισε δεν εμποδίζει και τη δημιουργία κανονισμού με αναλυτικές οδηγίες. Συγκεκριμένα υπέβαλε στο ΔΣ τις παρακάτω προτάσεις.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1η. Η εφημερίδα "Αρτοζήνος" και η ιστοσελίδα "servou.gr" αποτελούν τα κύρια μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου. Με αυτά ο Σύνδεσμος επικοινωνεί με τους απανταχού της γης Σερβαίους για συλλογικά θέματα και νέα των πατριωτών, αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και προβάλει το χωριό μας  και τους πατριώτες σε όλο τον κόσμο.

Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Αρτοζήνος" και στο άρθρο "η ιστοσελίδα μας" (στην ιστοσελίδα "servou.gr") αναγράφονται με λεπτομέρειες οι σκοποί και οι διαδικασίες για την κατασκευή αυτών των μέσων  καθώς και οι πατριώτες που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην όλη προσπάθεια.

Αποκλειστικός ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για όλα τα θέματα και των δύο μέσων είναι ο Σύνδεσμος, με το ΔΣ και τη Γ. Συνέλευση.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2η. Το εκάστοτε ΔΣ θα εκλέγει τριμελή επιτροπή που μπορεί να ονομαστεί "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" και η οποία θα μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση και λειτουργία των μέσων. Η επιτροπή θα εισηγείται σχετικά στο ΔΣ (και μέσω αυτού στη Γ. Συνέλευση), για λήψη αποφάσεων. Η επιτροπή θα ορίζει "Αρχισυντάκτη" για την εφημερίδα και "Αρχι-διαχειριστή-super administrator" για την ιστοσελίδα, που η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως είναι  εντελώς απαραίτητοι, για την ομαλή λειτουργία των μέσων.  Τα ονόματα των μελών της επιτροπής θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα. 

ΠΡΟΤΑΣΗ 3η. Επειδή η ιστοσελίδα έχει ιδιορρυθμίες στη λειτουργία της και υπάρχει η δυνατότητα να αλλοιωθούν άρθρα που έχουν δημοσιευθεί -πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί στην εφημερίδα- ή να εκτραπεί του σκοπού για τον οποίο έγινε, ορίζονται επί πλέον τα εξής:

Α) Το εκάστοτε ΔΣ θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα μόνο επί των άρθρων που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα,  κατά την περίοδο που αυτό θα βρίσκεται στην διοίκηση του Συνδέσμου.

Β) Η διαχείριση των ήδη αναρτημένων άρθρων θα ανήκει αποκλειστικά στους διαχειριστές που τα ανάρτησαν. Συνεπώς οιοσδήποτε ανάρτησε (ή θα αναρτήσει στο μέλλον) άρθρο παραμένει για πάντα αποκλειστικός διαχειριστής (σε συνεργασία με τον αρθρογράφο) αυτών των άρθρων. Για το σκοπό αυτό σε κάθε άρθρο πρέπει να αναγράφεται το όνομα αρθρογράφου και διαχειριστή. Προς διασφάλιση της γνησιότητας κάθε άρθρου υπάρχει αντίγραφο στο αρχείο του Συνδέσμου.

Γ) Αν κάποιος διαχειριστής δεν μπορεί να ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα και καθήκον θα αποφασίζει σχετικά το ΔΣ, μετά εισήγηση της επιτροπής. Επίσης το ΔΣ θα αποφασίζει επί οιουδήποτε θέματος διαφωνίας αρθρογράφου, διαχειριστή, μελών επιτροπής κλπ.

Τα μέλη του ΔΣ αντάλλαξαν διάφορες απόψεις επί των ανωτέρω, χωρίς να λάβουν αποφάσεις, αφού η συζήτηση θα συνεχιστεί στη επομένη συνεδρίαση.  Αν κάποιος πατριώτης θέλει να στείλει τις απόψεις τους  για τα παραπάνω, το ΔΣ θα χαρεί και θα τις συνυπολογίσει στις αποφάσεις του.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγές ευχών μεταξύ των μελών του ΔΣ, ευχές για ανάρρωση στον αγαπητό μας Ηλία Χειμώνα και ευχές για το νέο έτος, σε όλους τους απανταχού της γης πατριώτες. 

Χ. Ι. Μαραγκός 2/1/10

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )