Την Πέμπτη 9 Ιουνίου τρέχοντος έτους, έγινε συνεδρίαση των μελών του ΔΣ, στο γραφείο του Συνδέσμου στην Αθήνα.

Τα κύρια θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν τρία: Προγραμματισμός εκδηλώσεων τον Αύγουστο στο χωριό, το θέμα της βρύσης στη Ράχη και θέματα Πολιτιστικού Κέντρου.

.

1)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

.

Η 15ηΑυγούστου φέτος πέφτει ημέρα Δευτέρα. Παρόλο που έχουμε ακόμη λίγο καιρό μέχρι τον Αύγουστο για τελικές αποφάσεις, προγραμματίζουμε κάποιες εκδηλώσεις που μπορεί κάπως να τροποποιηθούν.

α. Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες.                

Αυτό που αποφασίστηκε με σύμφωνη γνώμη όλων των παρόντων μελών, είναι ότι την Τρίτη το πρωί (την επόμενη της Παναγίας),  θα γίνει Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου (απολογισμός-αρχαιρεσίες) για να αποφασιστεί ουσιαστικά το μέλλον του Συνδέσμου. Εάν δηλαδή θα βρεθεί τρόπος να συνεχίσει να υπάρχει το πατριωτικό σωματείο ή θα αναστείλει –τουλάχιστον προσωρινά- την λειτουργία του, μέχρι να βρεθούν πατριώτες για το ΔΣ.

Είναι γνωστό ότι στην περσινή Γ.Σ στο χωριό (16-8-15) και μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε γιατί δεν υπήρχαν πατριώτες να αναλάβουν την διοίκηση του Συνδέσμου, ελήφθη ομόφωνη απόφαση των παραβρεθέντων να σχηματισθεί ένα προσωρινό ΔΣ μέχρι την επόμενη ΓΣ. Όσοι παραβρέθηκαν σε εκείνη την ΓΣ θα θυμούνται με πόσο κόπο και διάφορες μεθοδεύσεις σχηματίσθηκε τελικά το σημερινό ΔΣ.

Είναι προφανές πως σετέτοιες περιπτώσεις, που τίθεται το δίλημμα διάλυσης του Συνδέσμου ή ανεύρεσης κάποιας φόρμουλας συνέχισης λειτουργίας του, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί απόλυτα το γράμμα του καταστατικού. Το πνεύμα προφανώς είναι, πως  υπέρτερο αγαθό για το χωριό και τους πατριώτες είναι η μη διάλυση του Συνδέσμου, πέραν των όποιων μεθοδεύσεων, που προφανώς ξεπερνούν τα όρια του καταστατικού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν αρμόζουν για τα σημερινά μέλη του ΔΣ κάποιοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του σημερινού ΔΣ θεωρούν πως έφεραν εις πέρας την απόφαση της ΓΣ της 16-8-15 και ένα χρόνο ακριβώς μετά 16-8-2016 καταθέτουν την εντολή που έλαβαν.  Την Τρίτη λοιπόν το πρωί, θα γίνει ΓΣ στο Πολιτιστικό Κέντρο και στη συνέχεια προτείνουμε αρχαιρεσίες με τρόπο που θα αποφασιστεί επί τόπου, ώστε να αποφευχθεί η διάλυση του Συνδέσμου. Θεωρούμε τον τρόπο αυτό μοναδικό, αφού διαισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για διενέργεια αρχαιρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό του Συνδέσμου. Θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν τα πράγματα δεν είναι έτσι και βρεθούν πράγματι πρόθυμοι πατριώτες να αναλάβουν την διοίκηση του Συνδέσμου. Στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσαν οι πατριώτες να γράψουν σε ένα λευκό χαρτί (αντί ψηφοδελτίου) ονόματα για το ΔΣ και αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό ας ανασταλεί η λειτουργία του Συνδέσμου. 

β. Χορός Συνδέσμου.

Με βάση τις δυνατότητες των μελών σήμερα του ΔΣ, τις συνθήκες στο χωριό αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, θεωρούμε πως μπορεί να γίνει χορός στη Ράχη ανήμερα της Παναγίας (χωρίς να μπορεί αυτή τη στιγμή να αποκλεισθεί και άλλη μέρα). Η μουσική δεν θα είναι «ζωντανή» για λόγους οικονομικούς. Θα είναι από επαγγελματίαDJ, όπως ακριβώς έγινε  και στο χορό του Συνδέσμου στην Αθήνα και ο κόσμος διασκέδασε το ίδιο καλά όπως με ορχήστρα. Αν τυχόν βρεθεί πρακτικός και αποδεκτός τρόπος να καλυφτούν τα έξοδα της ορχήστρας, χωρίς ευθύνη του Συνδέσμου, το θέμα ξανασυζητιέται. Αν δηλαδή κάποιος αναλάβει το κόστος. Σε ότι αφορά στο θέμα τραπεζοκαθισμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά του Πολιτιστικού Κέντρου  αλλά και καθίσματα από τα μαγαζιά και τα σπίτια. Η προμήθεια των φαγητών μπορεί να γίνει από τα μαγαζιά του χωριού, με τον πλέον πρόσφορο και πρακτικό τρόπο, ώστε να μείνουν και τα λεφτά στο χωριό.

Το όλο σκεπτικό της οργάνωσης του χορού είναι από τη μία πλευρά να δοθεί η δυνατότητα στους πατριώτες να διασκεδάσουν, από την άλλη να μη χρεωθεί ο Σύνδεσμος  και  με δεδομένο επί πλέον  το αβέβαιο του καιρού τον Αύγουστο στο χωριό. Επί πλέον να γίνει και το καλύτερο δυνατό και για τα μαγαζιά του χωριού. Αν υπάρχουν πατριώτες που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στην όλη διαδικασία της εκδήλωσης, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση θα τους δεχθούμε. 

γ. Δεξίωση πατριωτών από το ΔΣ του Συνδέσμου.

Το Σάββατο (13 /8) το απόγευμα το ΔΣ προγραμματίζει δύο συνεχόμενες εκδηλώσεις. Η πρώτη θα γίνει το απόγευμα γύρω στις 5-8 και θα περιλαμβάνει «στρογγυλό τραπέζι» με πατριώτες ομιλητές σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση και στην εφημερίδα του Συνδέσμου). Η δεύτερη θα ακολουθήσει μετά τις ομιλίες και θα είναι «η δεξίωση» που θα κάνουν τα μέλη του ΔΣ στους πατριώτες, προσφέροντάς τους ένα ποτό με τραγούδια του τόπου μας. Βασικός σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε άγνωστους μεταξύ τους πατριώτες να γνωριστούν αλλά και στους γνωστούς να πουν λίγες κουβέντες και να θυμηθούν λίγα από τα παλιά. Ασφαλώς και να διασκεδάσουμε όλοι οι πατριώτες, ιδιαίτερα μέσα στην κατήφεια της εποχής. 

2)ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΡΑΧΗ

Όταν σκεφθήκαμε να φτιάξουμε μια πέτρινη βρυσούλα στη Ράχη, για να ομορφύνουμε τον περιβάλλοντα χώρο και να μην τρέχουν τα νερά στο δρόμο, δεν φανταζόμαστε πως θα χρειαζόταν μία τόσο πολύπλοκη διαδικασία,  όπως διαπιστώσαμε στην πορεία.  Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Δήμου το σχετικό αίτημα του Συνδέσμου, με την παρουσία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του χωριού Ι. Ρουσιά. Η απόφαση αυτή που δημοσιεύθηκε στη «διαφάνεια», μαζί με σχέδια της μηχανικού Γεωργίας Γ. Βέργου και άλλα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εστάλη στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο στην Τρίπολη για έγκριση. Περιμένουμε την απάντηση. 

3)ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

** Είναι γνωστό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας έχει αποφασίσει να παραχωρήσει τη χρήση του Π. Κέντρου (και της επάνω και της κάτω αίθουσας) για 99 χρόνια στο Σύνδεσμο. Με την απόφασή του αυτή εξουσιοδοτούσε το Δήμαρχο να υπογράψει με το Σύνδεσμο τη σχετική σύμβαση. Για την υπογραφή αυτή απαιτούνται κάποιες διαδικασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Ελπίζουμε σύντομα να περαιωθούν και να υπογραφεί η παραχώρηση, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες στην κάτω αίθουσα και να διαμορφωθεί ο χώρος σε μουσείο, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του Συνδέσμου. Υπενθυμίζεται πως ο πατριώτης Γεώργιος Κατσιάπης έχει παραχωρήσει μία αξιόλογη συλλογή (μουσείο Ζαχαρού) παλιών παραδοσιακών αντικειμένων του χωριού στο Σύνδεσμο, για το μουσείο που θα γίνει. Ακόμη πολλά παλιά αντικείμενα που έχει προσφέρει ο Κ. Κατσιάπης στο Σύνδεσμο αναμένουν τη θέση τους…  Τέλος πολλοί πατριώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να προσφέρουν παλιά αντικείμενα που έχουν στην διάθεσή τους.

** Προ της εισόδου της πάνω αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου, από την μεριά του ιατρείου και συγκεκριμένα  στο δεξί μας χέρι όπως μπαίνουμε, υπάρχει ένα κενό, που μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα σε παιδί και να πέσει στο κενό.  Το ΔΣ ανέθεσε στο μέλος του, Κ. Δάρα που είναι συχνός επισκέπτης του χωριού, να επιμεληθεί αυτού του θέματος ώστε να εκλείψει αυτός ο κίνδυνος. Αποφασίστηκε το κλείσιμο αυτού του χώρου (είναι περίπου 50 πόντους πλάτος με 3 μέτρα ύψος) να γίνει με τρόπο που να δένει με το υπόλοιπο χτίσιμο. Να γίνει δηλαδή με διακοσμητικό τούβλο σε μπεζ χρώμα που να δένει με το σουβά και την πέτρα και με τρόπο ώστε να υπάρχει μικρό κενό διάστημα μεταξύ των τούβλων, ώστε να αερίζεται ο χώρος και να υπάρχει και κάποια ορατότητα.

**Η Ελένη, κόρη του αείμνηστου πατριώτη δάσκαλου και λογοτέχνη Θ. Κ. Τρουπή προσφέρθηκε να επιβαρυνθεί το κόστος και να φτιάξουμε ντουλαπόφυλλα στη βιβλιοθήκη που είναι τα βιβλία του πατέρα της. Το μέλος του ΔΣ Γ. Βέργος ανέλαβε αυτή τη διαδικασία και το δεκαπενταύγουστο θα  γίνει τοποθέτηση. Επίσης με έξοδα του Συνδέσμου θα γίνει μία ακόμη βιβλιοθήκη για τα βιβλία  που είναι «σκόρπια» στο ΠΚ.  Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως η Ελένη που είναι καθηγήτρια φιλόλογος σε Γαλλικό σχολείο των Βρυξελών, μας ενημέρωσε πέρυσι τον Αύγουστο πως προσφέρεται μερικές μέρες και ώρες τον φετινό Αύγουστο να βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πατριώτες και ιδιαίτερα στις γυναίκες να το επισκέπτονται για έναν καφέ και να συζητούν διάφορα θέματα, επιστημονικά και όχι μόνο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό και ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να πετύχει και να καθιερωθεί ως θεσμός και τα επόμενα χρόνια.

.

Για το ΔΣ ο γραμματέας Χ. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.