7-11-1922. Το Ιδρυτικό έγγραφο του Συνδέσμου

Το κατωτέρω έγγραφο έχει ιστορική και ιδιαίτερη αξία για μας, αφού είναι το πρώτο έγγραφο που έγινε, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της ίδρυσης του Συνδέσμου.

 

Οι εκλεκτοί συμπατριώτες μας που είχαν την αρχική ιδέα να ιδρύσουν τον Σύνδεσμο κινήθηκαν από την αγάπη και έντονο ενδιαφέρον τους για την πρόοδο του χωριού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συγγενών και των συμπατριωτών τους, που τότε ζούσαν στο χωριό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Ηξεραν πολύ καλά ότι ένα μικρό χωριό σαν τη γεννέτειρά τους ειδικά για εκείνη τη χρονική εκείνη περίοδο (Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) δεν μπορούσε να περιμένει τίποτε από το Κράτος που έπρεπε να φροντίσει για την αναδιοργάνωσή του και να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του προσφυγικού.

idrytiko eggrafo w745

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.