7-11-1922. Το Ιδρυτικό έγγραφο του Συνδέσμου

Το κατωτέρω έγγραφο έχει ιστορική και ιδιαίτερη αξία για μας, αφού είναι το πρώτο έγγραφο που έγινε, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της ίδρυσης του Συνδέσμου.

 

Οι εκλεκτοί συμπατριώτες μας που είχαν την αρχική ιδέα να ιδρύσουν τον Σύνδεσμο κινήθηκαν από την αγάπη και έντονο ενδιαφέρον τους για την πρόοδο του χωριού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συγγενών και των συμπατριωτών τους, που τότε ζούσαν στο χωριό κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Ηξεραν πολύ καλά ότι ένα μικρό χωριό σαν τη γεννέτειρά τους ειδικά για εκείνη τη χρονική εκείνη περίοδο (Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) δεν μπορούσε να περιμένει τίποτε από το Κράτος που έπρεπε να φροντίσει για την αναδιοργάνωσή του και να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του προσφυγικού.

idrytiko eggrafo w745

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.