Κοπή πίτας και Γ. Συνέλευση Ομίλου "Γκούρα".

        ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΙΑΣ

                                    «Η ΓΚΟΥΡΑ»

ΕΔΡΑ: ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
.
(ΔΙΕΥΘ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΑΛΙΑΚΜΟΝΟΣ 25, ΙΛΙΟΝ 13122, ΤΗΛ. 2102626238, 6972748131)

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος  «Η ΓΚΟΥΡΑ», πραγματοποίησε κοπή πίτας και  Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31/1/2010 στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα "Καλλιτεχνικό Καφενείο", του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου. 

Goura_27-6-09_1Παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Ομίλου καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας & Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γ. Μπαρούτσας, ο Πρόεδρος κ. Ανδ. Αντωνόπουλος & ο ταμίας κ. Κωνσταντινόπουλος, της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Σωματείων και η Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας κ. Ελένη Θανοπούλου- Χριστοπούλου. Επίσης ο Διευθυντής της εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Κ. Καλύβας και ο κ. Στάθης Ρέππας ως εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας (είνα ικαι  πρόεδρος Σκηνοθετών & πρόεδρος Συλλόγου Βαλτεσινικιωτών). 

 Επίσης παραβρέθηκαν:

1) Από το δήμο Ιλίου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δ. Δαλαμάγκας και οι Δημ. Σύμβουλοι κ.κ. Ι. Γκιώνης, Δ. Βασιλόπουλος.

2) Από το Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου ο Πρόεδρος κ. Β. Αλεξόπουλος (και Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ιλίου), ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ξυνής και ο Γραμματέας κ. Ι. Ν. Βέργος (και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων).

3) Οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων των παρόχθιων χωριών του Φαραγγιού της Γκούρας:
*Συνδέσμου Σερβαίων κ. Θ. Τρουπής,
*Συλλόγου Λυκουρεσαίων κ. Κ. Κουμουτσάρης
*Αδελφότητας Ψαραίων κ. Γ.Κωνσταντόπουλος,
*Συλλόγου Σαρακιναίων κ. Γ. Μπερδούσης,
*Συλλόγου Οχθιτών κ. Δ. Γιαννόπουλος,
*Συλλόγου Αετορραχιτών κ. Αθ. Παπαθεοδώρου,
*Συλλόγου Κοκκινοραχιτών  κ. Γ. Διαμαντόπουλος.
.
 4) Εκπρόσωποι και μέλη ΔΣ Συλλόγων και άλλων φορέων όπως:
*ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηραιατών Κορίνθου κ. Δ. Μαρκόπουλος
*το μέλος του Δ.Σ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Αλ. Λιακόπουλος
πό τα  Τ. Σ. Ψαραίων ο κ. Γ. Ζαφειρόπουλος και Αετορράχης ο κ. Φ. Χαντζής.
*ο Διευθυντής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Κρητική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», πατριώτης (Σερβαίος) κ. Βασίλης Σχίζας.

2010_Pita_GS_1
Τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου.

5) Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου μας: Ο Πρόεδρος κ. Ευθ. Αποστολόπουλος, η Αντιπρόεδρος κ. Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου, η Γραμματέας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, ο Ταμίας κ. Ι. Στ. Βέργος και τα μέλη Αθ. Παπαθεοδώρου, Γ. Κωνσταντόπουλος και Δ. Μαρκόπουλος

Η Γραμματέας του Ομίλου ευχαρίστησε όλους -μέλη και επισήμους- για τη παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε
*το Δήμαρχο Ιλίου, τον πρώην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Φ. Μαρκόπουλο και τη νυν Πρόεδρο κυρία Αγγέλα Δαμιανάκη, για την παραχώρηση της αίθουσας.
* τον Διευθυντή της εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Κ. Καλύβα, το περιοδικό «Εκδρομικά Χρονικά» της Ομοσπονδίας, την εφημερίδα «Αρκαδικοί Ορίζοντες»,
*τις εφημερίδες "Αρτοζήνος" του Συνδέσμου Σερβαίων και «Γριγριλίδι» του Συλλόγου Λυσσαρεωτών, τις ιστοσελίδες servou, opsarion, syllogos lyssareas, lyssarea,   που δημοσιεύουν τη δράση του Ομίλου και αναρτούν άρθρα και προβάλλουν γενικά το φαράγγι της Γκούρας.
*το χορηγό κ. Τάκη Ρουσιά, -έμπορο ηλεκτρικών ειδών- από Σέρβου, που κάλυψε τα έξοδα έκδοσης του Ημερολογίου. 

Tranh_sphliaΣτη συνέχεια η γραμματέας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ομορφιά του φαραγγιού της Γκούρας, παρακολουθώντας την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο. Επί πλέον τόνισε πως οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις εντυπώσεις και απόψεις τους για τον Όμιλο στο "Βιβλίο Επισκεπτών-Ημερολόγιο" που εκτίθετο στον ίδιο χώρο. 

Κατόπιν ο  πατήρ Ι. Αποστολόπουλος από Λυσσαρέα ευλόγησε τη πίτα μας και εξέφρασε τις ευχές του. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευθ. Αποστολόπουλος ευχήθηκε σε όλους για τη νέα χρονιά και εξέθεσε συνοπτικά τη δράση του ΔΣ, τους σκοπούς και τους στόχους. Αναφέρθηκε ειδικά στην κατασκευή Καταφυγίου και στη διάνοιξη μονοπατιών, στον ορεινό όγκο του Αρτοζήνου.

 Στη συνέχεια κλήθηκαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.λ.π. να κόψουν ένα κομμάτι πίτας -κατά το έθιμο- και να κάνουν τις ευχές τους. Ο κ. Αντωνόπουλος, που υπήρξε συμπαραστάτης του Ομίλου από τη πρώτη στιγμή, τόνισε την ομορφιά του φαραγγιού,

2010_Pita_GS_3
Ο κ. Μπαρούτσας και η γραμματέας Μαρίνα Τρουπή

ο κ. Μπαρούτσας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει, ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας, την όλη προσπάθεια του Ομίλου και ο κ. Ζενέτος εξέφρασε την ευχαρίστηση του, που όλοι "εργαζόμαστε για τον τόπο μας", με τόσο ενδιαφέρον.

Όλοι οι ομιλητές που ακολούθησαν, μίλησαν με θερμά λόγια για το σκοπό της ανάδειξης του φαραγγιού της Γκούρας, που θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή για το καλό των χωριών που το περιβάλλουν. Ευχήθηκαν καλή δύναμη για τη συνέχεια και υποσχέθηκαν στήριξη στη προσπάθεια. 

Το Δ.Σ. του Ομίλου καθώς και πολλοί προσκεκλημένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Ειδ. Γραμματέας του συλλόγου, γιατρός κ. Ηλίας Χειμώνας, από Αράπηδες. 

Ο τυχερός, που βρήκε το φλουρί της πίτας, ήταν ο κ. Γ. Σαβόγλου από Σέρβου, που κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή "για να φωτογραφίζει τις ομορφιές της Γκούρας", προσφορά του Ομίλου μας. 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η Γ. Συνέλευση. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Γ. Ιωαννίδης από Λυσσαρέα και Γραμματέας ο κ. Ν.  Πανόπουλος από Αετορράχη. Η Γραμματέας του Ομίλου κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή έκανε τον Διοικητικό Απολογισμό, που αφορούσε τις δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε. Αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα όπως:

*Εγγραφή στη Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος.
*Εγγραφή νέων μελών (τα μέλη σήμερα ανέρχονται σε 110).  
*Πραγματοποίηση τριών εξορμήσεων στο φαράγγι της Γκούρας, με μεγάλη επιτυχία.
*Επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
*Έκδοση Ημερολογίου 2010.
*Αποστολή επιστολής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Τρίπολης σχετικά με τη Goura_spilia_1"σπηλιά  Γιαννικούλια".
*Επιστολή στον Πρόεδρο της ΤΕΚΔ Αρκαδίας  κ. Μπαρούτσα, για χρηματοδότηση διάνοιξης και σηματοδότησης του φαραγγιού. Ο κ. πρόεδρος είπε πως μελετά με σοβαρότητα το αίτημα μας.
*Ενημέρωση σχετικά με την ολοκλήρωση της σύνταξης της πρώτης μελέτης του Μηχανικού κ. Φωτίου, στον οποίο είχε ανατεθεί από το Δήμο Ηραίας από τις αρχές του περασμένου χρόνου. 

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις μελών. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετορραχιτών κ. Παπαθεοδώρου πρότεινε ως πρώτο έργο τη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Πρότεινε επίσης την αλλαγή της ονομασίας του Ομίλου ούτως ώστε να έχει ευρύτερο γεωγραφικό προσδιορισμό δηλαδή Γορτυνίας, αφού ένα τμήμα της Γκούρας βρίσκεται στο Δήμο Τροπαίων. Την άποψη υποστήριξε επίσης ο κ. Η. Νικολακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε δημοσιευμένα άρθρα του από παλιά σχετικά με του "Γιαννικούλια τη σπηλιά", με ανάλογη φωτογραφία.

Ο κ. Γ. Ζαφειρόπουλος από Ψάρι υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει αλλαγή ονόματος. Δόθηκε απάντηση από το Προεδρείο καθώς και από τον Νομικό Σύμβουλο κ. Αναστ. Κουμουτσάρη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στη Τακτική Συνέλευση, αλλά να οριστεί  Καταστατική Συνέλευση.

Η κ. Ελένη Θανοπούλου ανάφερε αναμνήσεις-εμπειρίες από το χείμαρρο της Γκούρας καθώς και τις ενέργειες της για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του φαραγγιού. Για την μετονομασία του Ομίλου πρότεινε να περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου «Καλλικράτης», δηλ. τη συνένωση των Δήμων, αλλά συμπλήρωσε ότι όλη η περιοχή γεωγραφικά ανήκει από παλιά στον όγκο της Ηραίας και μόνο η Αετορράχη υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Τροπαίων. Πρόσθεσε προτείνοντας την ένωση του φαραγγιού με επέκταση του μονοπατιού  προς Δημητσάνα και προς Ολυμπία υλοποιώντας το «δρόμο του αλατιού». 

Στη συνέχεια η Γραμματέας διάβασε τον Οικονομικό Απολογισμό που έκανε ο ταμίας κ. Ι. Στ. Βέργος. Το υπόλοιπο ταμείου στις 31/12/2009   ανέρχεται στο ποσό των 1039,11€. Επίσης διάβασε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

 Τέλος η Γραμματέας ανακοίνωσε τον

Προγραμματισμό Δραστηριοτήτων του 2010.

 Είπε ότι έχουν προγραμματιστεί δύο κεντρικές εκδηλώσεις για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2010. Η πρώτη θα γίνει στον βουνό Αρτοζήνος στις αρχές Μαΐου, εις ανάμνηση της συνήθειας των προγόνων μας να ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα βουνά την άνοιξη. Η δεύτερη θα γίνει τον Ιούλιο(πιθανόν 10/7) στη συμβολή της Γκούρας με το Λαγκαδινό ρέμα, κάτω από την Αετορράχη και θα είναι βραδινή.

Φυσικά θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις που θα γνωστοποιηθούν στη πορεία όπως και οι λεπτομέρειες των προαναφερόμενων.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και έληξε η Συνέλευση. 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "Η ΓΚΟΥΡΑ"

(ΧΙΜ_7/2/10)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.