Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, στον εορτασμό Αγ. Κυριακής Δημητσάνας.

Από τον ιστότοπο Discover Gortynia.

Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική Δημητσάνα, έδρα του Δήμου Γορτυνίας, την Παρασκευή 6η και το Σάββατο 7η Ιουλίου 2018, κατά την εορτή της Πολιούχου Αγίας Κυριακής, με την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίας Κυριακής, του Δήμου Γορτυνίας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ). 
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018εΤο απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουλίου έγινε υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ εκ του Αγίου Όρους στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν.Αγίας Κυριακής με τιμές που απέδωσε άγημα στρατού από την μεραρχία Τρίπολης και η Φιλαρμονική Μεγαλόπολης. 
Στη συνέχεια, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και συλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θήβας και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του ποιμενάρχου μας Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου και του επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, συνοδευόμενων από πλήθος ιερέων και ιεροψαλτών. 
Ακολούθησε Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Ε' στο κέντρο της Δημητσάνας με την συνοδεία των Ιεραρχών, των ιερέων, του στρατιωτικού αγήματος, των Αρχών και των πιστών υπό τους ήχους της προπορευόμενης Φιλαρμονικής Μεγαλόπολης. 
Μετά την λιτανεία έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής από την Χορευτική Ομάδα Δημητσάνας.
Το Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018 τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ την οποία παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος τιμήθηκε με αναμνηστικές πλακέτες από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Ιερεμία, τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο και την Αδελφότητα Δημητσανιτών. 
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018αΤο πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε στο προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρος Κύπριου Μητροπολίτη Δημητσάνας ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΧΑΤΖΗ((1795-1821) και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλο και από Αντιπροσωπεία Κυπρίων του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ).
Στη συνέχεια το συγκρότημα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Εναλία Γη» παρουσίασε κυπριακούς χορούς και τιμήθηκε με πολλά χειροκροτήματα.

Τις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλίου, κ. Κώστας Βλάσης, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, η Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, πρόεδρος Τ. Κοινότητας Δημητσάνας, το Δ. Συμβούλιο της Αδελφότητας Δημητσανιτών, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Γιαννακάκος, η Αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Γραμματέας του Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συμβουλίου κυρία Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτης Πλέσσιας, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) με τον πρόεδρο κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη καθώς και εκπρόσωποι πολλών φορέων.

 

.

 

ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018β
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018γ
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018δ
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018θ
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018η
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018ι
ΑΓ.ΚΥΡ.ΔΗΜ.2018κ
 
(XIM)
 

.

.

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.