«ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» Ενημερωτική Επιστολή, 5 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Διαβαίνοντας τον έκτο χρόνο της ζωής τους, τα Άνθη της Πέτρας έχουν να καταγράψουν έναν απολογισμό που, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακός. Χωρίς καμία δόση υπερβολής πρόκειται για ένα μικρό θαύμα που σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα μας, σύμφωνα με την άποψη ειδικών επιστημόνων από το χώρο του πολιτισμού. Αυτό άλλωστε είναι και η διαπίστωση που απορρέει από συναντήσεις, όπως το πρόσφατο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Διαχείριση, που διοργανώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από το Πανεπιστήμιο του Kent σε συνεργασία με εγχώρια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους φορείς. Τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν αυτό το θαύμα μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

* Συνεχής αναζήτηση, τεκμηρίωση και διάσωση αρχειακού υλικού που σχετίζεται με τη Λαγκαδινή τέχνη της πέτρας

* Αναζήτηση και καταγραφή σημαντικών χτισμένων παραδειγμάτων αυτής της τέχνης και υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος αποτυπώσεων σημαντικών μνημείων

* Προετοιμασία φακέλων για σημαντικά κτίρια και υποβολή στις αρμόδιες εφορίες νεώτερων μνημείων, σχετικών αιτημάτων για το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων και εντασσόμενων σε ειδικό καθεστώς προστασίας (Σανατόριο Μάνας, Γυμνάσιο Λαγκαδίων). Αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις από ΚΣΝΜ-ΥΠΠΟΑ ενώ βρίσκονται σε καθεστώς προετοιμασίας οι αντίστοιχοι φάκελοι για μια σειρά από άλλα σημαντικά κτίρια.

* Προώθηση της σύνδεσης μεταξύ της κληρονομιάς της τέχνης της πέτρας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (παραγωγή θεατρικών έργων, μουσικές εκδηλώσεις, παραγωγή CD κτλ)

* Οργάνωση σε ετήσια βάση στα Λαγκάδια, Εργαστηρίων της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, τα οποία ήδη αποτελούν πρότυπο μίμησης. Δείγμα της ποιότητας των Εργαστηρίων αποτελούν οι φετινές αποκαταστάσεις (π.χ. κρήνη Ντραϊνας κτλ) που συνιστούν και προσφορά προς την τοπική κοινωνία

* Ένταξη της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

* Ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και προβολή της αξίας της κληρονομιάς των μαστόρων με διάφορους τρόπους (ομιλίες, συνεντεύξεις, συμμετοχή σε ημερίδες, δημοσιεύσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κλπ)

* Αγορά του ερειπωμένου αρχοντικού Ρηγόπουλου προκειμένου να αποτελέσει, μετά την αποκατάσταση και ανάπλασή του, Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας.

28ης Οκτωβρίου 55, Ν. Πεντέλη, Τ.Κ. 15236, emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.: www.anthitispetras.gr

Η αγορά επετεύχθη κυρίως, μέσω της οικονομικής συμβολής μεγάλου αριθμού πολιτών (πληθοπορισμός).

* Εκπόνηση των μελετών(αποτύπωση, αρχιτεκτονική προμελέτη, στατική προμελέτη και μελέτη, Η/Μ μελέτη και μελέτη δικτύων, μελέτη εφαρμογής, μουσειολογική μελέτη, μελέτη βιωσιμότητας) που είναι σε εξέλιξη για τη δημιουργία του Κέντρου. Οι μελέτες υλοποιούνται μέσω α)προσφοράς από τεχνικές εταιρείες και συμβούλους, β) οικονομικής συμβολής πολιτών και γ)επιχορήγησης από το ΥΠΠΟΑ. Το συνολικό κόστος των μελετών αποτελεί παράδειγμα λιτής οικονομικής διαχείρισης και φαντάζει εξωπραγματικά χαμηλό για τα δεδομένα της αγοράς.

* Υλοποίηση ενός προγράμματος άμεσων σωστικών μέτρων του αρχοντικού Ρηγόπουλου που βρίσκεται στην αρχική του φάση

* Προβολή του αιτήματος για δημιουργία και λειτουργία Σχολής Μαθητείας της τέχνης της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας, με χρονικό ορίζοντα έναρξης λειτουργίας της , τον Σεπτέμβριο του 2019. Ύστερα από σχετική επιστολή των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, στο Δήμο Γορτυνίας, ελήφθη προσφάτως ομόφωνη απόφαση, από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη σύσταση τριμελούς Ομάδας Εργασίας στην οποία συμμετέχει η Κίνησή μας με εκπρόσωπό της. Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι η προετοιμασία και κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης , έως του τέλος Ιανουαρίου 2019

Τα επιτεύγματα που αναφέρθηκαν είναι αποτέλεσμα αφενός της συμβολής του Διοικητικού Συμβουλίου των Ανθέων που έχει επιδείξει μοναδική αφοσίωση και προσήλωση στην υλοποίηση των στόχων των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ και αφετέρου της συγκινητικής συνεισφοράς των μελών και των φίλων μας καθώς και της υποστήριξης από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς. Επιπροσθέτως, είναι φανερό ότι πολλές από τις παραπάνω δράσεις είναι συνεχιζόμενες και δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Πιστεύουμε όμως, ότι η επιλεγμένη στόχευση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας και με βάση το κριτήριο αυτό θεωρούμε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρωθούν στα παρακάτω:

* Προετοιμασία του πλαισίου λειτουργίας της Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας. Συντονισμός και ευαισθητοποίηση όλων των φορέων με στόχο τη λειτουργία της Σχολής, τον Σεπτέμβριο του 2019

* Υλοποίηση των άμεσων σωστικών μέτρων στο αρχοντικό Ρηγόπουλου

* Ολοκλήρωση όλων των μελετών για το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας , που θα σηματοδοτήσει την πλήρη ωριμότητα του έργου

Για την υλοποίηση του τρίπτυχου που αναφέρθηκε θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια θέλουμε τον καθένα και όλους μαζί, όχι απλώς συνοδοιπόρους, αλλά πρωταγωνιστές.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΠ Άνθη της Πέτρας


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.