Δελτίο τύπου Δήμου Γορτυνίας. "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2019"

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ

       ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

   ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

         (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.)

 Τηλ:2797022700

Fax: 2797024401

email:koinof@gortynia.gov.gr

                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Γορτυνίας στις εκδηλώσεις της Έκθεσης

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2019» στο ΣΕΦ

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) ανακοινώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην έκθεση «5ος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως 14 Απριλίου 2019 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), με δικό τους περίπτερο για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Γορτυνίας, στο μεγάλο κοινό της πρωτεύουσας.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει έκθεση δημιουργημάτων του λαϊκού πολιτισμού, παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσίαση της αυθεντικής ελληνικής παράδοσης από ντόπιους εκφραστές, συνέδρια για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και σχέση πολιτισμού με την παραγωγή.

Ο Δήμος Γορτυνίας θα έχει συμμετοχή και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης με μουσικοχορευτική παράσταση την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, ώρες 12.00 μ.μ. έως 2.00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της παράστασης θα έχει ως κεντρικό θέμα το μουσικό λεύκωμα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε...», λαογραφική έκδοση του Δήμου Γορτυνίας, που περιέχει ένα λαϊκό παραμύθι και 67 ηχογραφημένα παραδοσιακά τραγούδια της Γορτυνίας με καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Παυλόπουλου. Συμμετέχουν:

-ο Κώστας Παυλόπουλος, μουσικός – τραγουδιστής – ερευνητής -καλλιτεχνικός παραγωγός του μουσικού λευκώματος και ομάδες τραγουδιού.

Κατερίνα Κατσίγιαννη, τραγουδίστρια παραδοσιακών τραγουδιών

Οι πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στη Γορτυνία:

-η χορωδία του Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος»,

-ο Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βαλτεσινίκου «ΧΟΡΕΣΙΒΙΟΣ».

Καλούμε τους Γορτύνιους, τους Αρκάδες και όλους τους φίλους να επισκεφτούν την έκθεση, να στηρίξουν την εκδήλωση για να αναδείξουμε όλοι μαζί την Γορτυνία και τον πολιτισμό της.

Στο χώρο του περιπτέρου θα διατίθεται για το κοινό το μουσικό λεύκωμα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε...», καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης.

Επίσης, οι πολιτιστικοί φορείς της Γορτυνίας μπορούν να προβάλλουν στο περίπτερο τις δράσεις τους και οι επαγγελματίες του τουρισμού να εκθέσουν ενημερωτικό υλικό.

Δήμος Γορτυνίας Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός -2-W800

Πληροφορίες: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ)

τηλ. 2797022700

Γραφείο Τύπου

Δήμου Γορτυνίας/ΔΗΚΕΓ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )