Δελτίο Τύπου Δήμου Γορτυνίας, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (ΔΗ.Κ.Ε.Γ)     Τρόπαια 26/3/2019

Τηλ:2797022700

fax: 2797024401

email:koinof@gortynia.gov.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εορτασμός της 198ης Επετείου της Επανάστασης στην Ηραία

Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν διήμερες εκδηλώσεις στις 23 και 24 Μαρτίου 2019, εορτάζοντας τα 198 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία.

Ο καθιερωμένος εορτασμός αποτελεί μια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.

Το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου στον Πύργο Πλαπούτα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες διακεκριμένων ανθρώπων του πνεύματος για τα ιστορικά γεγονότα και για την προσωπικότητα του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα και της οικογενείας του. Στους παρευρισκόμενους απεύθηναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, η πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» κυρία Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου και η Πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κυρία Ευθυμία Γκίνη-Κουτσοπούλου, συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Μίλησαν η κυρία Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας" και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων Για την UNESCO
ο κύριος Σοφοκλής Δημητρακόπουλος φιλόλογος-ιστορικός, Α’ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, η κυρία Ιωάννα Γιανναροπούλου, φιλόλογος, Γεν. Γραμματεύς της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, ο κύριος Ηλίας Γιαννικόπουλος, δικηγόρος, Πρόεδρος Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεώτερου Ελληνισμού», Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ο κύριος Ιωάννης Λαγός, συντονιστής δικτύου μονοπατιών Περιφ. Πελοποννήσου.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι κυρίες της Αδελφότητας Παλουμπαίων και ο Δήμος Γορτυνίας παρέθεσαν μπουφέ με σπιτικά εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, καθώς και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους αγωνιστές στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, ομιλία με ιστορική αναδρομή απότον κύριο Σοφοκλή Δημητρακόπουλο φιλόλογο-ιστορικό, Α’ Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδώνκαι στην συνέχεια αποδόθηκαν Τιμές στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Δημοτικής Αρχής, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και των άλλων τοπικών φορέων. Επίσης συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Δήμου Γορτυνίας, πολιτιστικοί σύλλογοι από την Καλαμάτα, όπως ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ» Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παράδεισος» Καλαμάτας και η Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας με γενικό συντονιστή τον κ. Νικόλαο Κισκήρα. Στη πλατεία του χωριού, προς ευχάριστη έκπληξη των παρευρισκομένων στον εορτασμό, ο σύλλογος «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ» παρουσίασε παλιά όπλα της Επανάστασης, ενώ ο σύλλογος «ΑΡΓΩ» χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και ιστορικά τραγούδια.

Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη» όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κύριο Ηλία Γιαννικόπουλο δικηγόρο, Πρόεδρο Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεώτερου Ελληνισμού», Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.

Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, που έλκει την καταγωγή του από το χωριό Αγιονέρι και η Περιφ. Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρία Κλειώ Παπαντωνίου.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις οι αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Τσιούλος, κ. Δημήτριος Ματζαβίνος, κ. Κώστας Κανελόπουλος, κ. Ιωάννα Τσαφαρά, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κατσίρης, οι Δημ. Σύμβουλοι Γορτυνίας κ. Γεώργιος Ξυνής, κ. Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, κ. Ευστάθιος Κούλης, κ. Δημήτριος Γαβράς, κ. Ιωάννης Τσιόγκας, κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, κ. Δήμητρα Μουτζούρη, κ. Πάικος Ανγνωστόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου(που είχε και τον γενικό συντονισμό), από την 124 ΠΒΕ Τρίπολης ο αντισμήναρχος κ. Δημήτριος Νικήτας, ο διοικητής του Α.Τ. Τροπαίων κ. Χρήστος Μπάλος, ηαντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Παλούμπα και Λουτρών Ηραίας κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και κ. Γεώργιος Κολιόπουλος, η πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές» κυρία Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου, η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιονεριτών κ. Γεώργιος Καλιντέρης, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, κάτοικοι και επισκέπτες.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ» Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.

Εκφράζουμε ευχαριστίες σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις και σε όσους δούλεψαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την πραγματοποίηση τους. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους πολιτιστικούς συλλόγους από την Καλαμάτα, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν ειδησεογραφικά τις εκδηλώσεις.

22Παλούμπα Γορτυνίας 24 3 2019 1-6
22Παλούμπα Γορτυνίας 24 3 2019 1-7
22Αγιονέρι  Γορτυνίας 24 3 2019 4
22Αγιονέρι  Γορτυνίας 24 3 2019 5α
22Παλούμπα Γορτυνίας 23 3 2019 17
22Αγιονέρι  Γορτυνίας 24 3 2019 9
22Παλούμπα Γορτυνίας 24 3 2019 3

 

Δελτίο Τύπου

Δήμου Γορτυνίας/ΔΗΚΕΓ

(ΘΓΤ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.