Στο τελευταίο φύλλο του Αρτοζήνου (Φ.180) έγινε στατιστική αναφορά στη συμβολή υπευθύνων στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιστοσελίδα μας για το έτος 2010.

Για να έχουν οι επισκέπτες μας μια καλύτερη σφαιρική και όχι αποσπασματική εικόνα για τους ανθρώπινους συντελεστές επιτυχίας , από συστάσεως του site μας, παραθέτουμε συμπληρωματικά τις εξής πληροφορίες:

1) Το φθινόπωρο του 2008 ο τότε αείμνηστος πρόεδρος του Συνδέσμου μας Ηλίας Χειμώνας, συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσουμε ιστοσελίδα για την προβολή του χωριού μας και του πολιτισμού του. Απευθύνθηκε στον έμπειρο συγχωριανό μας κ. Χρ. Δημητρόπουλο στην κατασκευή ιστοσελίδων, ο οποίος με ευχαρίστηση και αφιλοκερδώς κατασκεύασε την ιστοσελίδα μας με το όνομα servou.gr.

2) Οι Ηλίας Χειμώνας, Χρήστος Μαραγκός, και Θεόδωρος Τρουπής σχεδίασαν και οργάνωσαν το περιεχόμενο σε ενότητες και κατηγορίες

3) Ο Χ. Δημητρόπουλος εκπαίδευσε τα τρία μέλη του ΔΣ , Ηλία Χειμώνα, Χρ.Μαραγκό και Θ.Τρουπή στο να επεξεργάζονται και αναρτούν άρθρα, εμπλουτισμένα με φωτογραφικό υλικό.

4) Μέχρι σήμερα ( 25.1.2011) οι Διαχειριστές της ιστοσελίδας έχουν αναρτήσει δικά τους ή άλλων συνεργατών άρθρα ως εξής :

Χρήστος Ι. Μαραγκός 296 άρθρα η ποσοστό 42,59 %

Χρήστος Δημητρόπουλος 186 άρθρα η ποσοστό 26,77 %

Θοδωρής Τρουπής 148 άρθρα η ποσοστό 21,29 %

Ηλίας Χειμώνας 65 άρθρα η ποσοστό 9,35 %

Ο Ηλίας Χειμώνας για όσο χρόνο ήταν κοντά μας και του το επέτρεπε η κατάσταση της υγείας του επέδειξε ιδιαίτερη επιμέλεια.

Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του όχι μόνο γιατί είχε την έμπνευση της δημιουργίας της ιστοσελίδας αλλά και γιατί έγραψε για λογαριασμό της ιστοσελίδας εξαιρετικά ποιοτικά και διαχρονικά άρθρα γύρω από τα ήθη και έθιμα τη λαογραφία και τη λαϊκή Αρχιτεκτονική.

5) Ο Χρ. Δημητρόπουλος φρόντισε για την επιλογή του κατάλληλου προτύπου (temblate) εμφάνισης της ιστοσελίδας μας, επεξεργάστηκε τις 3 φωτογραφίες που εναλλάσσονται στο λογότυπο και δημιούργησε σχεδόν όλα τα albums , όλα τα videos, τα τραγούδια, τις ενδείξεις καιρού και ώρας και γενικά όλα τα εφέ που βλέπουν οι επισκέπτες μας.

6) Η ιστοσελίδα ανεπτύχθη με ένα πακέτο λογισμικού, μη εμπορικού, του JOOMLA. Όπως το κάθε λογισμικό δεν παραμένει στατικό, αλλά συνεχώς βελτιώνεται, είτε αυτό το επιβάλλει η τεχνολογία, είτε για να διορθώνονται τυχόν λάθη που είχαν διαφύγει στο στάδιο των ελέγχων που γίνονται (quality control) , έτσι και το JOOMLA, επανεκδίδεται συνεχώς (new vertions) . Ξεκινήσαμε με την έκδοση με κωδικό 1.15.1 και σήμερα βρισκόμαστε στην έκδοση 1.5.22. Χρειάσθηκε να κάνουμε 21 φορές αναβάθμιση (UPGRADE στη ορολογία της Πληροφορικής) του Λογισμικού. Τόσο η ομάδα ασφαλείας του πακέτου joomla από το εξωτερικό, όσο και η εταιρία που φιλοξενεί την ιστοσελίδα μας (hosting) στην Ελλάδα μας ειδοποιούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε καινούργια έκδοση του λογισμικού ότι για λόγους ασφαλείας της, πρέπει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση, που δηλώνει ότι κάποια στιγμή δυνατόν να καταστρεφότανε το site μας αν δεν την κάναμε. Την εργασία αυτή, (αρμοδιότητα του super administrator, σύμφωνα με οριζόμενα στο joomla) μέχρι και 30.11.2010 την έκαναν συνεργαζόμενοι ο Χρήστος Δημητρόπουλος και ο Θοδωρής ο Τρουπής. Η εργασία πέραν της άκρως εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, απαιτούσε σε κάθε αναβάθμιση πάρα πολλούς ελέγχους. Για ασφάλειά μας πριν από όλα παίρναμε αντίγραφα όλων των μαγνητικών αρχείων (backups), ούτως ώστε αν κάτι δεν πήγαινε καλά στην όλη προσπάθεια να μπορούσαμε να ξαναγυρίζαμε στην προτεραία κατάσταση. Αυτή η διαδικασία απαιτεί περίπου 4-5 ώρες. Ακολουθεί στη συνέχεια η διαδικασία των τεστ του κάθε άρθρου χωριστά στα δύο περιβάλλοντα Microsoft explorer και mozila, (έλεγχος 650 χ 2 = 1300 άρθρων) Σαν επισκέπτες ανοίγαμε το κάθε άρθρο μεμονωμένα το βλέπαμε σε συνάρτηση με το φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει, και αν σε ελάχιστες βεβαίως περιπτώσεις υπήρχε πρόβλημα, παρεμβαίναμε στον κώδικα και κάναμε τις αναγκαίες διορθώσεις.

Aνοίγαμε και νέα άρθρα για έλεγχο του joomla editor (εργαλείου για δημιουργία νέων άρθρων η διορθώσεως παλαιών). Επίσης ελέγχαμε την καλή λειτουργία του λογισμικού CPANEL (Την ύπαρξη μετά την κάθε αναβάθμιση όλων των φακέλων (folders) φωτογραφιών, και των φακέλων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ιστοσελίδας μας.

Αυτή την σπουδαία εργασία θα μπορούσαμε να την αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες με ειδικό συμβόλαιο και σημαντική αμοιβή, με όλα τα επακόλουθα της εξάρτησης, σε αντιδιαστολή της δωρεάν αυτής υπηρεσίας από το Χ.Δημητρόπουλο.

Βρισκόμαστε σε ηλεκτρονική επικοινωνία τόσο με την φιλοξενούσα εταιρία στην Ελλάδα, όσο και με την ομάδα ασφαλείας του Εξωτερικού. Ενδεικτικά παραθέτουμε δύο μηνύματα από τα πολλά που έχουμε λάβει.

Προς ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Από:

onScreen (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Εστάλη:

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 7:19:37 πμ

Προς:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΟΥΠΗΣ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Όπως ανακοινώθηκε στο joomla.gr,δημοσιεύθηκε η έκδοση 1.5.17 του joomla! Στην έκδοση αυτή πρέπει να αναβαθμισθούν όλες οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν προγενέστερες εγκαταστάσεις της έκδοσης 1.5.x. Σημειώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν από την ελληνική ομάδα υποστήριξης και τεκμηρίωσης του joomla.gr και νέα αρχεία ελληνικής γλώσσας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ηέκδοση 1.0.x δεν υποστηρίζεται πλέον από την ομάδα ανάπτυξης ούτε για θέματα ασφαλείας. Συνίσταται σε όλους τους πελάτες μας να μεταφέρουν την εγκατάσταση 1.0.x στην 1.5.x

Όλοι οι πελάτες που είναι συνδρομητές της υπηρεσίαςjoomla basic care θα έχουν αναβαθμισμένες τις εγκαταστάσεις τους ως την Παρασκευή.

Αν δεν είστεσυνδρομητές της υπηρεσίας joomla basic care και επιθυμείτε να κάνουμε για λογαριασμό σας την αναβάθμιση στην 1.5.17 (από 1.5.x)ή την μεταφορά σε αυτήν (από 1.0.x), επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του συστήματος εξυπηρέτησης πελατών - helpdesk.

*********************************************************

Επείγον, κυκλοφόρησε η έκδοση joomla 1.5.13

Πέμπτη, 23 Ιούλιος 2009, 10:18

Από:

Προσθήκη του αποστολέα στις Επαφές

Προς:

"ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΕΡΒΑΙΩΝ Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>

Κυκλοφόρησε σήμερα έκτακτα, λόγω ενός προβλήματος ασφαλείας, η έκδοση 1.5.13 του joomla. Από την ομάδα ανάπτυξης θεωρείται αναγκαία η αναβάθμιση στην έκδοση αυτή, για λόγους ασφαλείας

**********************************************************

· Joomla! Security News‏

Από:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. εκ μέρους Joomla! Developer - Vulnerability News (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Εστάλη:

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009 3:31:50 μμ

Προς:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Joomla! Security News


[20091103] - Core - Front-End Editor Issue

Posted: 03 Nov 2009 08:31 AM PST

  • Project: Joomla!
  • SubProject: com_content
  • Severity: Moderate
  • Versions: 1.5.14 and all previous 1.5 releases
  • Exploit type: Front-End Editing
  • Reported Date: 2009-September-05
  • Fixed Date: 2009-November-03

Description

When logged into the front end with Author access, it was possible to replace an article written by another user.

Affected Installs

All 1.5.x installs prior to and including 1.5.14 are affected.

Solution

Upgrade to latest Joomla! version (1.5.15 or newer).

Reported by Hannes Papenberg

Contact

The JSST at the Joomla! Security Center.

[20091103] - Core - XML File Read Issue

Posted: 01 Nov 2009 05:03 PM PST

  • Project: Joomla!
  • SubProject: All
  • Severity: Low
  • Versions: 1.5.14 and all previous 1.5 releases
  • Exploit type: Extension Version Disclosure
  • Reported Date: 2009-October-13
  • Fixed Date: 2009-Nov-03

Description

It is possible to read the contents of an extension's XML file and find the version number of the installed extension. This could allow people to exploit a known security flaws for a specific version of an extension.

Affected Installs

All 1.5.x installs prior to and including 1.5.14 are affected.

Solution

Turn on Apache mod_rewrite and configure your .htaccess file to filter out XML files. In the htaccess.txt file shipped with version 1.5.15, lines 35-39 contain example code that will deny access to XML files. You can incorporate this code (or similar code) into your .htaccess file. Be sure to test that it does not cause problems on your site.

Reported by WHK and Gergő Erdősi

Contact

The JSST at the Joomla! Security Center.

You are subscribed to email updates from Joomla! Developer - Vulnerability News
To stop receiving these emails, you may
unsubscribe now.

Email delivery powered by Google

7) O Χ. Δημητρόπουλος και ο Θοδωρής ο Τρουπής πολλές φορές χρειάστηκε να επικοινωνήσουν με forums χρηστών του joomla όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και επίλυση προβλημάτων.

Θεόδωρος Γ.Τρουπής


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.