Το 180ο φύλλο του Αρτοζήνου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα,  είναι το τελευταίο που εκδίδει το απερχόμενο ΔΣ. Επειδή και τα 6 χρόνια που ήμουν  στο ΔΣ, είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής της  συντακτικής επιτροπή της εφημερίδας  και συνδιαχειριστής της ιστοσελίδας srvou.gr από της δημιουργίας της (2 τελευταία χρόνια) σκέφτηκα να επεξεργαστώ κάποια στοιχεία και να τα δημοσιεύσω, για την ενημέρωση των πατριωτών και την ιστορία του Συνδέσμου.
.
                                        A) Εφημερίδα "Αρτοζήνος"
Στα 6 τελευταία χρόνια εκδόθηκαν 34 φ. Αρτοζήνου (147-180). Επειδή κάποια ήσαν δωδεκασέλιδα, αντιστοιχούν πάνω από 6 οκτασέλιδα το χρόνο, κατά μέσο όρο.  Στη τελευταία διετία εκδόθηκαν  εννέα φύλλα, εκ των οποίων τα δύο δωδεκασέλιδα. Αν υπολογίσει κανείς πως στα 34,5 χρόνια που εκδίδεται η εφημερίδα (από Αύγουστο 1976) έχουν εκδοθεί με το τωρινό, 180 φύλλα, ο μέσος όρος είναι 5 (και κάτι) το χρόνο, ανεξάρτητα από σελίδες.
Ως ΔΣ και συντακτική επιτροπή της εφημερίδας προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, τόσο σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του εντύπου, όσο και στη μορφή του. Στόχος μας ήταν να προωθήσουμε τους σκοπούς του Συνδέσμου, κυρίως να ενημερώσουμε τους απανταχού της γης Σερβαίους, για τα ποικίλα, κοινού ενδιαφέροντος, θέματα που έχουμε.
Ιδιαίτερη ήταν η προσπάθειά μας να συσφίξουμε τις μεταξύ των πατριωτών σχέσεις, με την εφημερίδα του Συνδέσμου. Αποφύγαμε όσο μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε κείμενα που θα μπορούσαν να  θίξουν κάποιο πατριώτη, ή κείμενα που είχαν σχέση με προσωπικές διαφορές.  Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ιστορικά κείμενα, που έφεραν σε γνώση μας άγνωστα στοιχεία της μακραίωνης και εξαιρετικού ενδιαφέροντος ιστορίας του τόπου μας.
Ξεχωριστή επίσης ήταν η προσπάθειά μας για τη δημοσίευση κειμένων, φωτογραφιών και εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με τους νέους του χωριού μας (βραβεία κλπ).
Δημοσιεύσαμε με κάθε λεπτομέρεια, οτιδήποτε είχε σχέση, με την κατασκευή από το Σύνδεσμο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού και την προσφορά (σε χρήμα ή παροχή υπηρεσιών) κάθε πατριώτη, για την ολοκλήρωση αυτού του Πνευματικού Ιδρύματος.
Ακόμη δημοσιεύσαμε όλα τα συνήθη κοινωνικά θέματα των πατριωτών, που περιήλθαν σε γνώση μας.
Ιδιαίτερη τέλος προσοχή δώσαμε στη δημοσίευση (ή μη) κειμένων που είχαν σχέση με τον πρώην Δήμο Ηραίας. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις Τοπικές Αρχές, γιατί πιστεύουμε πως μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορούν να γίνουν περισσότερα και καλύτερα έργα στο χωριό. Οι αντιπαραθέσεις, κατά την άποψη του σημερινού ΔΣ, που δημοσιεόνταν κατά καιρούς στην εφημερίδα, δεν ευοδώνουν κατά κανόνα την προώθηση των θεμάτων του χωριού. Άλλωστε οι δύο φορείς έχουν διακριτούς ρόλους, τους οποίους εμείς σεβαστήκαμε απόλυτα, με την εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά είμαστε ανυποχώρητοι "δημοσιογραφικά" σε τυχόν περιπτώσεις που υπήρχε απόλυτη βεβαιότητα ότι θα εθίγοντο τα συμφέροντα του χωριού (π.χ η αναφορά παλιότερα για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΑ στον Αρτοζήνο).
Ο "Αρτοζήνος" είναι όργανο του Συνδέσμου και το ΔΣ  έχει την ευθύνη για όλα τα θέματα λειτουργίας. Ιδανικό θα ήταν αν όλα τα προς δημοσίευση κείμενα μπορούσαν να ελεγχθούν από όλα τα μέλη του ΔΣ. Στην πράξη αυτό δεν μπορεί να γίνει, για πολλούς και διαφόρους λόγους, που γνωρίζουν όσοι έχουν  ασχοληθεί με την έκδοση του εντύπου και θα το διαπιστώσουν και όσοι ασχοληθούν στο μέλλον. Το γιατί δεν αναλύεται εύκολα με λόγια. Στην πράξη αναδεικνύονται τα προβλήματα. Το βάρος συνεπώς πέφτει εκ των πραγμάτων στα μέλη της συντακτικής επιτροπής, που πρέπει να δουλέψουν ημέρες (όχι ώρες) για να κυκλοφορήσει ένα φύλλο εφημερίδας. Και αυτά ασφαλώς φέρουν την κύρια ευθύνη για την επιλογή των άρθρων, πέραν εκείνων που αφορούν δραστηριότητες του ΔΣ.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, καλό θα ήταν για το συμφέρον και το μέλλον του Συνδέσμου, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής να αποχωρούν μετά κάποιο διάστημα, και την έκδοση να αναλαμβάνουν άλλα μέλη, ώστε να υπάρχει διαρκής ανανέωση. Εκτός των άλλων  είναι και μια ευκαιρία για να δείξει κανείς, στην πράξη, την πατριωτική του διάθεση προσφοράς και γιατί όχι και την "δημοσιογραφική του" ικανότητα.
Τα δύο σημερινά μέλη της συντακτικής επιτροπής  (εγώ και ο πρόεδρος Θ. Τρουπής, αφού το τρίτο μέλος, ο αείμνηστος  Ηλίας Χειμώνας, έφυγε πριν ένα χρόνο από τη ζωή) θεωρούμε πως έχουμε  επιτελέσει το έργο που μας ανέθεσε το ΔΣ και προσφέραμε ότι μπορούσαμε καλύτερο στους πατριώτες μέσω της εφημερίδας. Αν κάναμε και κανένα λάθος ζητάμε την επιείκειά σας. Τις θέσεις μας πρέπει να καταλάβουν άλλα μέλη, από το ΔΣ που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.
.
 
                                        Β) Ιστοσελίδα servou.gr
Η ιστοσελίδα βρίσκεται στον "αέρα" από το Φεβρουάριο του 2009. Στο διάστημα αυτό των δύο σχεδόν χρόνων, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα περί τα 655 άρθρα, στα οποία περιλαμβάνονται και αρχεία με φωτογραφικό υλικό, video, έργα τέχνης κλπ.
.
Ο αριθμός των άρθρων που αναρτήθηκαν σε όλη την περίοδο είναι (κατά κατηγορίες):
*154: "Νέα-Μηνύματα-Ανακοινώσεις"
*154: "Γραφή πατριωτών-συνεργατών" (60 αφορούν σε αναμνήσεις και  31 σε ιστορικά θέματα).
* 86: "Σερβαίοι συγγραφείς-λογοτέχνες".
* 71 έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.
* 66 έχουν σχέση με αξιοθέατα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
* 29 έχουν σχέση με φωτογραφικό υλικό και video.
* 26: "λαογραφία-παράδοση".
* 20: "δημοτικά τραγούδια"
* 17 αφορούν σε γενικότερα θέματα του πρώην Δήμου Ηραίας.
* 13 είναι λογοτεχνικά κείμενα, αξιόλογων Ελλήνων συγγραφέων.
* 7: "Σερβαίοι αγωνιστές και ήρωες".
* 5 αναφέρονται σε Σερβαίους ευεργέτες
* Τα υπόλοιπα 7 άρθρα είναι: "το χωριό μας", "η ιστοσελίδα μας", "Αράπηδες", "Χάρτης της περιοχής", "site map", "Σερβαίοι καλλιτέχνες", "Σύνδεσμοι".
.
Στο σύνολο των άρθρων της ιστοσελίδας και για όλο το διάστημα που βρίσκεται στον αέρα (μέχρι 31-12-10) την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (από 6.000-3.000 περίπου επισκέψεις) εμφανίζουν τα άρθρα:
1)Δημοτικά τραγούδια (6018)
2)Το χωριό μας Σέρβου
3) Το κέντημα (4825)
4)Η μάχη του Σέρβου (4.431)
5)Ο "Αρτοζήνος" on line (4080)
6) Συνοικισμός "Αράπηδες"
7) Πετρόχτιστα σπίτια και εκκλησίες (3920)
8) Η ιστοσελίδα μας
9)Προέλευση ονόματος χωριού Σέρβου (3785)
10) Ιερός Ναός Ζωοδ. Πηγής Σέρβου (3550)
11) Ιερός Ναός Κοιμ. Θεοτόκου (3440)
12) Η μάχη της Πρινίτσας (3270)
13) Σέρβου: Το ψηφιδωτό 4ου μ.χ. αιώνα (3068 επισκέψεις) και
14) Το θρυλικό μοναστήρι του Αγιαντριά (2930 επισκέψεις).
.
Ειδικότερα για  το έτος 2010, αναρτήθηκαν 146 άρθρα. Από αυτά:
*38 αφορούσαν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ΔΣ του Συνδέσμου.
*26 αφορούσαν σε κοινωνικά θέματα (6 γάμοι, 14 θάνατοι και 6 άρθρα για τον θάνατο του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ηλία Χειμώνα).
*26 είχαν ιστορικό περιεχόμενο (10) ή επρόκειτο περί "αναμνήσεων" (16).
*19 ήσαν λογοτεχνικού περιεχομένου ή αφορούσαν στοχασμούς αρθρογράφων.
*16 αφορούσαν άλλους φορείς (Όμιλος Γκούρας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογος "Προσέληνοι" κλπ).
*10 είχαν σχέση με φωτογραφικό υλικό από το χωριό, με video, με albums  και έργα λαϊκής τέχνης πατριωτών.
*11 αφορούσαν σε συγχαρητήρια μηνύματα ή ευχαριστήριες επιστολές.
.
Από τα 146 άρθρα που αναρτήθηκαν το 2010.
*95 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα με επιμέλεια του μέλους  του ΔΣ Χ. Μαραγκού (65%) 
*46 με επιμέλεια του προέδρου Θ. Τρουπή (31%) και
*5 (με φωτογραφικό κυρίως περιεχόμενο ή video, με επιμέλεια του Χ. Δημητρόπουλου) (4%).
.
Τα 146 άρθρα τα έγραψαν (ή επεξεργάστηκαν για τις περιπτώσες πατριωτών που έχουν φύγει από τη ζωή)  32 πατριώτες  ή φίλοι της ιστοσελίδας. Για την ιστορία και για να εκφράσουμε τις ευχαριστείες μας στους συνεργάτες της ιστοσελίδας, αναφέρουμε τα ονόματά τιους.
*Μαραγκός Ι. Χρήστος 40
*Τρουπής Γ. Θεόδωρος 20
*Μαραγκός+Τρουπής 08
*Διαμαντοπούλου Μαρίνα 14
*Βέργος Στ. Ιωάννης 07
*Σχίζας Κ. Βασίλειος 05
*Τρουπής Κ. Θεόδωρος 05 (από τα βιβλία του),
*Παναγοπούλου Μαρία 05 (από τα βιβλία της)
*Παπαγεωργίου Νίκος 04
*Τρουπής Νίκος 04,
*Κωνσταντόπουλος Ηλίας 03
*Βέργος Ν. Ιωάννης 03
*Κουκουζής Δ. 02
*Μαραγκός Χρ. του Αθ. 02
*Στρίκος  Θάνος 02
*Βέργος Δ. Γεώργιος 02
*Δαλαμάγκας Δ. 02
*Κουτσανδρέας Β. 02
*Τρουπή Γεωργία 02
*Ανδριόπουλος Ανδρ. 01
*Γκούτης Αθ. 01
*Γκρομούζης 01
*Δάρας Ν. Ιωάννης 01
*Δημητρόπουλος Χρ. 01
*Δήμος Ηραίας 01
*Καλογεράς Ιω. 01
*Μαραγκός Β. 01
*Παναγόπουλος Κ. 01
*Παναγούλιας 01
*Πουλόπουλος Ι. 01
*Ρουσιάς Κ. Ιωάννης 01
*Ρουσιάς Μ. Ιωάννης 01
*Τρουπή Τασία  01.
.
Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας είναι αξιοσημείωτη, αφού το 2010 καταγράφηκαν πάνω από 42.000 επισκέψεις (από 82 χώρες), δηλαδή πάνω από εκατό την ημέρα, κατά μέσο όρο.
.
Την ευθύνη για όλα τα θέματα της ιστοσελίδας την έχει το ΔΣ του Συνδέσμου. Εκτός ΔΣ, ο πατριώτης Χ. Δημητρόπουλος πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην ιστοσελίδα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2010. Το ΔΣ του εξέφρασε τις ευχαριστίες του, για την προσφορά του αυτή.
Το σημερινό ΔΣ έχει αναθέσει σε 4 μέλη του ΔΣ (Επιτροπή Διαχείρισης Ιστοσελίδας) την επιλογή και ανάρτηση των άθρων. Η επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο του ΔΣ Θ. Τρουπή και το μέλος Χ. Μαραγκό, που έχουν γνώσεις διαχείρισης και μπορούν να αναρτούν άρθρα και  τους Ι. Ν. Βέργο και Κ. Δάρα, που δεν διαθέτουν προς το παρόν γνώσεις διαχείρισης, μπορούν όμως να έχουν άποψη για την ανάρτηση ή μη ενός άρθρου. Ένα άρθρο αναρτάται αν υπάρχει πλήρης ομοφωνία των μελών της επιτροπής ή αν εντός 5 ημερών δεν υπάρχει αρνητική άποψη μέλους. Σε διαφορετική περίπτωση το άρθρο έρχεται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίο αποφασίζει σύμφωνα με το καταστατικό.
Το ΔΣ επεξεργάστηκε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της ιστοσελίδας που θα φέρει στη ΓΣ προς ψήφιση. Πιστεύουμε πως με αυτή τη διαδικασία διασφαλίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο η ποιότητα των αναρτώμενων άρθρων, όσο και η ασφάλεια της ιστοσελίδας, με αποκλειστικό σκοπό το συμφέρον του Συνδέσμου και των πατριωτών.
.
(ΧΙΜ_31-01-11)
 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.