maxi servou 4Είναι σε όλους τους πατριώτες γνωστό, πως σαν σήμερα πριν 192 χρόνια, οι πρόγονοί μας Σερβαίοι και άλλοι κοντοχωριανοί, στήσανε καρτέρι στον Ιμπραήμ με τους Τουρκοαιγυπτίους του, και τον έτρεψαν σε φυγή. Τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα χιλιάδες κλεμμένα γιδοπρόβατα και άλλα «ζωντανά», που κουβαλούσε.

Μια νίκη, που έπαιξε το δικό της σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό μας αγώνα του 1821, στον αγώνα για την απαλλαγή των Ελλήνων από τον βάναυσο Τουρκικό ζυγό.

Η μάχη έγινε περί τα 5-6 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο χωριό από τον αμαξιτό δρόμο, στην περιοχή «Γριάς Διάσελο».

Εκεί κοντά υπάρχει και το Ηρώο, στη μνήμη όλων εκείνων των αγωνιστών και ελευθερωτών του Τόπου μας. Ένα Ηρώο για να θυμίζει στις νεότερες γενιές  των πατριωτών πως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ως Έλληνες, έναντι όλων εκείνων που τυχόν επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία κυριαρχία και ελευθερία. Δίπλα είναι ο «Σωρός της Γριάς», μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από την τοπική μας παράδοση, που μπορείτε να διαβάσετε στα επισυναπτόμενα άρθρα.

c griasSorosΣτην περιοχή που έγινε η μάχη έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στο παρελθόν, από το Σύνδεσμο Σρβαίων και τις Τοπικές Αρχές. Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών, οι εκδηλώσεις αυτές περιορίζονται, γιατί οι δυσκολίες είναι πλέον πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, με τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες, που περνάει η Χώρα και όλοι οι Έλληνες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των Σερβαίων (και άλλων αγωνιστών), που πολέμησαν τον Τούρκο δυνάστη και όποιον άλλο κατακτητή της χώρας μας.

Στο μυαλό όλων μας πρέπει να είναι βαθειά ριζωμένη η αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα των Ηρώων προγόνων μας, και να είναι βέβαιοι πως αν χρειαστεί και οι νεότερες γενιές Σερβαίων (και όλων των Ελλήνων) θα φανούν αντάξιες εκείνων.

Χ. Ι. Μαραγκός

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΩΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

2000. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΣΩΡΟ

2010. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΣΩΡΟ

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.