Μεγάλη η σημερινή ημέρα για το χωριό μας. 192η επέτειος (10-5-1826), της μάχης στης «Γριάς το Διάσελο»

 

 maxi servou 4Είναι σε όλους τους πατριώτες γνωστό, πως σαν σήμερα πριν 192 χρόνια, οι πρόγονοί μας Σερβαίοι και άλλοι κοντοχωριανοί, στήσανε καρτέρι στον Ιμπραήμ με τους Τουρκοαιγυπτίους του, και τον έτρεψαν σε φυγή. Τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα χιλιάδες κλεμμένα γιδοπρόβατα και άλλα «ζωντανά», που κουβαλούσε.

Μια νίκη, που έπαιξε το δικό της σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό μας αγώνα του 1821, στον αγώνα για την απαλλαγή των Ελλήνων από τον βάναυσο Τουρκικό ζυγό.

Η μάχη έγινε περί τα 5-6 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο χωριό από τον αμαξιτό δρόμο, στην περιοχή «Γριάς Διάσελο».

Εκεί κοντά υπάρχει και το Ηρώο, στη μνήμη όλων εκείνων των αγωνιστών και ελευθερωτών του Τόπου μας. Ένα Ηρώο για να θυμίζει στις νεότερες γενιές  των πατριωτών πως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ως Έλληνες, έναντι όλων εκείνων που τυχόν επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία κυριαρχία και ελευθερία. Δίπλα είναι ο «Σωρός της Γριάς», μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από την τοπική μας παράδοση, που μπορείτε να διαβάσετε στα επισυναπτόμενα άρθρα.

c griasSorosΣτην περιοχή που έγινε η μάχη έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στο παρελθόν, από το Σύνδεσμο Σρβαίων και τις Τοπικές Αρχές. Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών, οι εκδηλώσεις αυτές περιορίζονται, γιατί οι δυσκολίες είναι πλέον πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, με τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες, που περνάει η Χώρα και όλοι οι Έλληνες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των Σερβαίων (και άλλων αγωνιστών), που πολέμησαν τον Τούρκο δυνάστη και όποιον άλλο κατακτητή της χώρας μας.

Στο μυαλό όλων μας πρέπει να είναι βαθειά ριζωμένη η αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα των Ηρώων προγόνων μας, και να είναι βέβαιοι πως αν χρειαστεί και οι νεότερες γενιές Σερβαίων (και όλων των Ελλήνων) θα φανούν αντάξιες εκείνων.

Χ. Ι. Μαραγκός

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΩΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

2000. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΣΩΡΟ

2010. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΣΩΡΟ

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )