Στην προσπάθειά μας να παρακινήσουμε όσο γίνεται περισσότερους πατριώτες, να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας μας, σκεφτήκαμε να καθιερώσουμε το Μάιο ως,

μήνα Σερβαίικης ποίησης.

Δεν χρειάζεται να είναι ποιητής ένας πατριώτης, για να μας στείλει ένα κείμενό του σε μορφή ποιήματος για να το δημοσιεύσουμε, εκφράζοντας έτσι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κάποιες σκέψεις του, μύχιες ανησυχίες, ποικιλόμορφα συναισθήματα και τόσα-τόσα άλλα (τωρινά ή/και παλιότερα).

Στην ιστοσελίδα, ;όπου υπάρχουν χωριστές υποκατηγορίες, για όσους πατριώτες έχουν εκδώσει ένα τουλάχιστον βιβλίο, υπάρχει το σύνολο του έργου τους ή μέρος από αυτό. Αυτοί είναι α) οι αείμηστοι: Μαρία Παναγοπούλου, Θ. Κ. Τρουπής, Γ. Σχίζας (Αρφάνης), Β. Δάρας (δάσκαλος), Δ. Δημητρόπουλος, Φαίδων-Γ. Δημόπουλος (του γιατρού Ι. Δημόπουλου) και β) οι Β. Γ. Μαραγκός και Γ. Ν. Παγκράτης (δάσκαλος).  Επίσης, η Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου (κόρη του Χαράλαμπου Ι. Στρίκου) έχει εκδώσει τρία βιβλία, που έχουν σχέση με την ψυχονοητική ανάπτυξη των παιδιών. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι πατριώτες, οι οποίοι έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο, και καλό είναι να μας πληροφορήσουν σχετικά, ώστε να κάνουμε μια τιμητική παρουσίαση, στην ιστοσελίδα.

Επειδή η ιστοσελίδα servou.gr  δημιουργήθηκε για να ανήκει σε όλους τους Σερβαίους, είναι αυτονόητο πως κάθε πατριώτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει χρήση αυτού του συλλογικού μέσου επικοινωνίας. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, στείλτε μας το δικό σας ποίημα (ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο), σε όποιο μέλος της Επιτρπής Διαχείρισης της Ιστοσελίδας, ή του ΔΣ του Συνδέσμου, ή στο email της ιστοσελίδας. Η ΕΔΙ θα το δημοσιεύσει, άσχετα από το περιεχόμενο (λογοτεχνικό κείμενο, ιστορία, είδηση, κοινωνικό γεγονός κλπ) ή την «ποιοτική του στάθμη», αρκεί να είναι εντός του πλαισίου των σκοπών του Συνδέσμου και του κανονισμού της ιστοσελίδας (π.χ. να μην έχει πολιτικό περιεχόμενο, να μην προσβάλλει, να μην είναι ρατσιστικό κλπ).

Με τη δική σας λοιπόν συνεργασία, πιστεύουμε πως η μεγάλη «ηλεκτρονική σερβαίικη εικόνα» θα γίνει πολύ πιο όμορφη, αλλά και πολύ ανοιξιάτικη για το μήνα Μάιο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη φύση, τη ζωή και γενικά την ψυχική διάθεση του ανθρώπου.

Επειδή κάποιοι ενδεχομένως πατριώτες «ντρέπονται» να διαβάσουν και άλλοι τα ποιήματά τους και γενικά τα γραπτά τους (ευρύτατα διαδεδομένη νοοτροπία στα χωριά παλιότερα), τους προτρέπουμε να «ξεντροπιαστούν» και να δώσουν τη δυνατότητα και σε άλλους πατριώτες και φίλους να μάθουν «τα μυστικά τους». Καλό είναι να διαβάσουν και το τελευταίο άρθρο της Μαρίνας Αθ. Μαραγκού, που αναρτήσαμε πρόσφατα στην ιστοσελίδα, «Η ποίηση και η φύση έχουν …Άνοιξη», όπου ο μέγιστος Έλληνας ποιητής Οδ. Ελύτης γράφει:

Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία, όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.

Μία λοιπόν είναι η ποίηση, ένας είναι ο ουρανός και κάθε πατριώτης (εντός ή εκτός Ελλάδος) καλό είναι να μας πει, με το δικό του «ποιητικό» τρόπο, πώς βλέπει και από πού τον …μοναδικό ουρανό. Οι αναγνώστες θα επιλέξουν και αυτοί πώς και από πού …θα δουν αυτόν τον ουρανό.

Καλημέρα σε όλους πατριώτες, απανταχού της γης. Περιμένουμε τη συνεργασία σας.

Επιτροπή Διαχείρισης Ιστοσελιδας, servou.gr


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.