Ήταν μια συνάντηση που οργάνωσε η γραμματέας του Συνδέσμου Ελένη Μπόρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Παύλου Δάρα, που είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας και μέλος της Επιτροπής διαχείρισης της Ιστοσελίδας (ΕΔΙ), αλλά ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη το βράδυ στις 27-3-18, σε μια όμορφη ταβέρνα, στην περιοχή «Μπουρνάζι». Παραβρέθηκαν 10 άτομα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, από αριστερά είναι: Η γραμματέας Ελένη Μπόρα, το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ Θ. Τρουπής, ο πρώην γραμματέας Χ. Μαραγκός, τα μέλη του ΔΣ Κ. Δάρας και Π. Δάρας, ο πρόεδρος Ι. Μπόρας, ο ταμίας Ι. Βέργος και το μέλος Κ. Τερζής. Ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος αποχώρησε νωρίτερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Δήμο Ιλίου, που είναι μέλος του ΔΣ.

EDI-DSaΕλένη Μπόρα, ο Θ. Τρουπής, ο Χ. Μαραγκός, oΠ. Δάρας και oΙ. Στ. Βέργος είναι τα μέλη που απαρτίζουν την ΕΔΙ servou.gr).

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν «χαλαρά» (χωρίς ημερήσια διάταξη και πρακτικά) διάφορα συλλογικά θέματα και ιδιαίτερα θέματα ιστοσελίδας, με σκοπό πάντα την, κατά το δυνατόν, μέγιστη στήριξη του Συνδέσμου.

Βέβαια, το περιβάλλον δεν ήταν το πλέον κατάλληλο για συζήτηση, αφού δεν υπήρχε η απαραίτητη ησυχία, ώστε να ακουγόμαστε όλοι στην παρέα. Έτσι, η συζήτηση «εν πολλοίς» περιοριζόταν …καθ΄ομάδας. Εκτός από τα συλλογικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σε άλλα θέματα, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Πολλές ερωτήσεις έγιναν στον Παύλο για το πώς περνάει στη Γερμανία, ως μετανάστης τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και της «κατάρρευσης» της οικοδομής (ο Παύλος είναι πολιτικός μηχανικός). Επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω δύο τρία πράγματα, από όσα διηγήθηκε ο Παύλος.

Είπε πως δεν είναι καθόλου εύκολο στα 50 και πλέον χρόνια σου, οικογενειάρχης με σύζυγο και 2 παιδιά στην εφηβεία, να μεταναστεύεις και να είσαι υποχρεωμένος να αλλάξεις και επαγγελματικό προσανατολισμό (είναι στο τέλος δημιουργίας μιας διεθνούς εταιρίας αγοροπωλησίας/ενοικίασης ακινήτων). Σχετικά με την ποιότητα ζωής επεσήμανε πως καλά περνάει (διαμένει σε μια περιοχή ανάλογη της Κηφισιάς της Αθήνας), αλλά του λείπει πάρα πολύ ο ήλιος της Ελλάδας και η …θέα του Σέρβου με τα βουνά και τα λαγκάδια (το Βερολίνο που μένει είναι μία …«επίπεδη» πόλη). Σε ότι αφορά «στη φοροδιαφυγή» είπε πως δεν νομίζει ότι η Γερμανία υστερεί έναντι της Ελλάδος στον Τομέα αυτό. Αλλού είναι η διαφορά, που δεν είναι της παρούσης…

Ας επανέλθουμε στα συλλογικά.

Ο πρόεδρος Ι. Μπόρας είπε πως προσπάθησε το ΔΣ να οργανώσει και φέτος αποκριάτικο χορό, αλλά τελικά δεν το κατάφερε, αφού οι περισσότεροι πατριώτες στους οποίους τηλεφώνησε ο ίδιος, έδειξαν απροθυμία. Προβληματίστηκε αν ήταν προτιμότερο η κοπή της πίτας με τις βραβεύσεις, να γινόταν την ίδια μέρα με το χορό. Στα υπόψη για το μέλλον.

Η γραμματέας Ελένη Μπόρα ενημέρωσε την παρέα πως το ΔΣ προσπαθεί γενικά για το καλύτερο δυνατό του Συνδέσμου και πως σκέφτονται να καλέσουν τους νεολαίους του χωριού να τους προσφέρουν ένα κέρασμα σε ένα κέντρο στην περιοχή του Μουσείου στην Αθήνα (το έχει κάποιος πατριώτης), με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και την ευαισθητοποίηση στα συλλογικά μας πράγματα.

Ο Κ. Δάρας είπε πως πηγαίνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα στο χωριό και προσπαθεί να μην εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες. Παρά το υψηλό κόστος και την ταλαιπωρία, συνεχίζει να μαζεύει τις ελιές του στην Τσίπολη. Στον Κώστα, όπως και στον Γιώργο Τρουπή (Γιωργιού) αξίζουν ξεχωριστά συγχαρητήρια, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εκκλησία του χωριού, ως ψάλτες και όχι μόνο. Μπράβο τους, δίνουν δυναμικές ανάσες πνοής στη ζωή του χωριού μας.

Επίσης, ο Κ. Τερζής είπε πως πετάχτηκε μια βόλτα στο χωριό, να φυτέψει λίγες πατάτες και κρεμμύδια στον κήπο του, για νάχει κάτι δικό του το καλοκαίρι. Μπράβο και στον Κώστα, και ελπίζουμε η παραγωγή σου να είναι αρκετή, να φάμε και εμείς …κανένα κρεμμύδι.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε η γραμματέας ήταν οι μεγάλες διακοπές παροχής ύδατος σε γειτονιές του χωριού, που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι διακοπές αυτές, όπως είναι γνωστό, δεν ήταν απότοκες αποκλειστικά της μειωμένης παροχής από τις πηγές υδάτων (Κοκκινόβρυσης, Τρανής Βρύσης), αλλά και άλλων παραγόντων, όπως λ.χ. η αλόγιστη σπατάλη με το πότισμα κήπων, και άλλες χρήσεις και διαρροές. Επειδή και το φετινό χειμώνα δεν είχαμε αρκετά χιόνια, ίσως και το ερχόμενο καλοκαίρι παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.

Ένα άλλο, εξ ίσου σοβαρό πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο το δικό μας χωριό, αλλά σχεδόν όλα τα χωριά του Δήμου, ήταν η μη έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τα γνωστά δυσάρεστα συνεπακόλουθα…

Ο Σύνδεσμος, σε κάθε περίπτωση, είναι στη διάθεση των Τοπικών Αρχών, αν μπορεί να βοηθήσει στα δύο αυτά θέματα, και όχι μόνο.

EDI-DSbΟ Παύλος και η γυναίκα του Βίλλη, διατύπωσαν την άποψη, σχετικά με το μέλλον του Σέρβου, πως καλό είναι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμα και για τις επόμενες ίσως γενιές, ενοικίασης σπιτιών του χωριού σε ξένους π.χ. Γερμανούς, Αμερικανούς, πολλοί από τους οποίους δεν προτιμούν θάλασσα, και επιλέγουν απόμακρα φυσικά τοπία. Έχοντας μια γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων, από εκεί που ζουν, θεωρούν πως η ανάπτυξης της Ελλάδος θα βασιστεί κυρίως στον τουρισμό. Μακάρι να συμβεί για το χωριό μας αυτό που σκέφτονται οι ξενιτεμένοι μας, και ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι ασχοληθούν μελλοντικά με τα συλλογικά μας πράγματα.

Σε ότι αφορά την ιστοσελίδα, επισημάνθηκε από τους παλιούς διαχειριστές πως κύριος σκοπός αυτού του μέσου επικοινωνίας του Συνδέσμου, παραμένει η προβολή του χωριού μας και των πατριωτών. Φιλοξενεί οποιοδήποτε άρθρο έχει σχέση με το τόπο καταγωγής μας ή είναι γραμμένο από πατριώτη, άσχετα με το περιεχόμενό του, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις ανάρτησης, σύμφωνα με τον κανονισμό. Σε μικρό ποσοστό, η ιστοσελίδα φιλοξενεί και άρθρα που αφορούν στην γύρω περιοχή, ή άρθρα αξιόλογα, επίκαιρα και γενικότερου ενδιαφέροντος. Τυχόν αλλαγή μορφής και περιεχομένου, δεν είναι της παρούσης, με δεδομένο πως η θητεία της τωρινής ΕΔΙ λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο, που λήγει και η θητεία του ΔΣ.

Μετά από όλα τα πιο πάνω και την ευχάριστη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί, είχε έρθει η ώρα να φύγουμε, μιας και οι δείκτες πλησίαζαν την δωδεκάτη νυχτερινή. Ευχαριστήσαμε τη Βίλλη (Ευαγγελία) που κέρασε το δείπνο για τη γιορτή της και της εκφράσαμε τις καλύτερες ευχές μας. Ευχαριστήσαμε επίσης την γραμματέα του Συνδέσμου Ελένη Μπόρα για την επιλογή του Κέντρου και την οργάνωση της συνάντησης. Εκφράσαμε την ευχή για επανάληψη ανάλογης συγκέντρωσης.

Στη φωτογραφία ο Παύλος με τις δύο κυρίες εκ …δεξιών του.

ΧΙΜ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.