Το φετινό Φεβρουάριο (2023) συμπληρώθηκαν 14 χρόνια (Φεβρουάριος 2009), που η ιστοσελίδα του Συνδέσμου  servou.gr  βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία.  Στο διάστημα  αυτό την έχουν επισκεφθεί πολλές χιλιάδες επισκεπτών, πατριώτες  και  μη, σύμφωνα με τα στατιστικά  στοιχεία της ίδιας της ιστοσελίδας

("Το χωριό Σέρβου" π.χ. έχει 52.000 επισκέψεις, η "ιστοσελίδα servou.gr" 24.000 κλπ)

   Το συλλογικό  ψηφιακό αυτό έργο είναι μοναδικό, αφού περιλαμβάνει περί τις 3200 δημοσιευμένα άρθρα/φωτογραφικό υλικό, τα οποία αφορούν (στην μέγιστη πλειονότητά τους) το χωριό μας Σέρβου και τους πατριώτες.  Ειδικότερα, την περσινή χρονιά (2022)  δημοσιεύθηκαν 244 άρθρα, με συγγραφή ή  επιμέλεια των διαχειριστών.  

Ας σημειωθεί πως στα  3200  αυτά  άρθρα, της 14ετούς περιόδου,  περιλαμβάνονται  και 223  άρθρα που αναδημοσιεύτηκαν από  την εφημερίδα   «ΑΡΤΟΖΉΝΟΣ»,  που κυκλοφόρησε  τον  Αύγουστο του 1976. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία,  στην ιστοσελίδα servou.gr,  έχει αποθηκευτεί   ένα τεράστιο, πολύτιμο και πλούσιο  πνευματικό υλικό, εύκολα προσβάσιμο σε όποιον θα ήθελε να μάθει σχετικά με το χωριό Σέρβου (και όχι μόνο),  τους κατοίκους του (διαχρονικά),   αλλά  και όσους έχουν σερβαίικη  καταγωγή.

Ένα χωριό και ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία, αν αναλογιστεί κανείς πως το  ερειπωμένο «παλαιόκαστρο»  στα βόρεια του χωριού (υψ. περί τα 1250 μέτρα),  χτίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα,  πριν το χίλια π.χ., σύμφωνα με καλά τεκμηριωμένα  επιστημονικά στοιχεία, που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας και είναι εύκολα προσβάσιμα  (αν στη μηχανή αναζήτησης –στο πάνω δεξιά μέρος της πρώτης σελίδας- βάλετε τη λέξη «παλαιόκαστρο» θα  εμφανιστούν όλα τα σχετικά άρθρα).

Με την πάροδο των ετών και την εσωτερική μετανάστευση, το ορεινό και άγονο χωριό  μας έχει πλέον ελάχιστους μόνιμους κατοίκους  (περί τους 20-25 μένουν εκεί το χειμώνα). Ευτυχώς, όμως,  την καλοκαιρινή περίοδο το επισκέπτονται  πολλοί πατριώτες –ιδιαίτερα νέοι- που της «παναγίας»  (15αύγουστο) μπορεί να φτάσουν και τους 500.

Στο άρθρο «Η ιστοσελίδα μας», που δημοσιεύθηκε όταν τέθηκε σε λειτουργία ο ιστότοπος  του Συνδέσμου,  μπορεί κάποιος να  διαβάσει και να  βρει όλα όσα αφορούν,  τόσο στην απόφαση του Συνδέσμου να δημιουργήσει  την ιστοσελίδα,  όσο και στη διαδικασία  που ακολουθήθηκε, ώστε να επιτευχθεί ο σημαντικός  αυτός   συλλογικός πνευματικός στόχος.  

 Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Το  δημιούργημα αυτό,  αν το δει κανείς με βάση τα σημερινά δεδομένα της ψηφιακής επανάστασης, θα μπορούσε να το θεωρήσει ως  το μείζον συλλογικό έργο, αφού εμπεριέχει τα πάντα σχεδόν  που αφορούν το χωριό, τους πατριώτες, το Σύνδεσμο από της δημιουργίας του μέχρι σήμερα.  Δυνητικά  μπορεί να παραμείνει αναλύοτο  …εσαεί! 

Αν μάλιστα τροφοδοτείται διαρκώς  και με νέο υλικό, θα ήταν ότι καλύτερο.  Αυτό αποτελεί  μία πρόκληση για τους νεότερους πατριώτες,  οι οποίοι  έχουν εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία  και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς οι παλαιότεροι.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν,  καθένας με τον τρόπο του, ώστε η ιστοσελίδα  servou.gr να έχει τη σημερινή μορφή και το πλούσιο περιεχόμενο,  το οποίο έχει κατανεμηθεί   κατάλληλα  σε ενότητες, κατηγορίες, υποκατηγορίες και άρθρα, ώστε να διευκολύνει τον επισκέπτη.  Στο ίδιο άρθρο υπάρχουν και τα ονόματα όλων όσων διετέλεσαν διαχειριστές της ιστοσελίδας  (administrators)  στα 14  χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει σε 2 από αυτούς,  που πρόσφεραν πάρα πολλά για την ιστοσελίδα και που έφυγαν πρόωρα  από τη ζωή, και  μάλιστα την περίοδο που ήσαν διαχειριστές.

Οι 2 αυτοί  χαμογελαστοί και λαμπροί πατριώτες  είναι  ο Ηλίας Θ. Χειμώνας  (1945-2010), στρατιωτικός ιατρός-καρδιολόγος  και η Ελένη Κ. Μπόρα (1968-2022),  καθηγήτρια ξένων γλωσών,  οι οποίοι διακρίθηκαν  για την ιδιαίτερη αγάπη τους για το χωριό, τη βαθειά  τους συλλογική συνείδηση  και   την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους.  Αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, για την ιστοσελίδα και όχι μόνο.

Σε αυτούς  αφιερώνω το μικρό αυτό άρθρο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

Ximonas 

Η. Χειμώνας 1945-2010

 

Bora eleni 

 

Ελένη Μπόρα 

1968-2022

   

Καταλήγοντας,  και με βάση την εμπειρία που έχω ως συνδιαχειριστής  της ιστοσελίδας για 10 χρόνια,  θέλω να υπογραμμίσω  πως  το πρόβλημα  που αντιμετωπίζει σήμερα η ιστοσελίδα  (πιθανώς να είναι μεγαλύτερο στο μέλλον), είναι  η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος, από νεότερους πατριώτες, τόσο για την συγγραφή άρθρων, όσο και  για τη   συμμετοχή   τους στη διαχείριση.  

Το ζήτημα αυτό είναι στην ουσία του πρόβλημα  που αφορά  κατά κύριο λόγο τις  εκάστοτε διοικήσεις του Συνδέσμου, οι οποίες  θα πρέπει να  επικεντρώσουν στο θέμα και να μην αφήσουν  την ιστοσελίδα να  υποβαθμιστεί   και να απαξιωθεί το πολύτιμο  και μοναδικό,  για το χωριό και τους πατριώτες, περιεχόμενό της. 

Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος πως την περσινή χρονιά κυκλοφόρησε μόνο ένα φύλλο της εφημερίδας  του Συνδέσμου «Αρτοζήνος» ( είναι τάχα το τελευταίο;;), αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό πράγμα είναι να συνεχίσει να υπάρχει «στον αέρα» η ιστοσελίδα “servou.gr”,  το κόστος λειτουργίας της,  άλλωστε,  δεν είναι υψηλό. 

 X Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.