Γενική Συνέλευση 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 7.12.2008

Στις 7 Δεκεμβρίου 2008 έγινε στην αίθουσα της Παγγορτυνιακής ΄Ενωσης η ανά διετία προγραμματισμένη τακτική Γ. Συνέλευση του Συνδέσμου μας, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήσαν:

1. Διοικητικός απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου

2. Οικονομικός απολογισμός.

3. Ανάγνωση έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Ψηφοφορία για απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ.

5. Πολιτιστικό Κέντρο: Πορεία έργων, προοπτική λειτουργίας.

6. Αναγραφή ονομάτων πεσόντων στο μνημείο του χωριού.

7. Τροποποίηση καταστατικού Συνδέσμου.

8. Θέματα επιλογής πατριωτών.

9. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για διενέργεια εκλογών την επόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχτηκε ο Παναγής Δάρας και γραμματέας ο Τάσος Μπόρας. Μετά τους χαιρετισμούς και τη τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πατριωτών που έχουν φύγει από τη ζωή, ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ κ. Ηλίας Χειμώνας έκανε απολογισμό του έργου του ΔΣ, στη διετία που πέρασε. Μεταξύ άλλων είπε:

"...Αφού σας καλημερίσω και σας ευχαριστήσω που ήρθατε στη Γενική μας Συνέλευση, νιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω εκ μέρους όλου του ΔΣ, τις ευχαριστίες μας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας τιμήσατε και για την στήριξη -ηθική και οικονομική που μας παρείχατε- και μας δώσατε έτσι τη δυνατότητα να προσφέρουμε στο χωριό και στους πατριώτες το όποιο έργο επιτελέσαμε και το οποίο εσείς θα κρίνετε.  Ως ΔΣ συνεδριάζαμε τουλάχιστον μια φορά το μήνα και όλα τα μέλη συνεργασθήκαμε με σύμπνοια για τον κοινό συλλογικό μας σκοπό. Συνεργασθήκαμε επίσης με σύμπνοια με τη Δημοτική Αρχή και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού μας σε επί μέρους θέματα. Θα σας μιλήσω για τα  έργα και δραστηριότητες του ΔΣ στη διετία που πέρασε και θα αναφερθώ επιγραμματικά και στις 2 προηγούμενες διετίες που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος.

Eikona_3
Γενική άποψη της άθουσας. Οι πατριώτες σε φάση που σηκώνουν το χέρι να ψηφίσουν

1) Πολιτιστικό Κέντρο: Όπως είναι γνωστό ο Σύνδεσμος με αίτησή του (Απρίλιος 2007) ζήτησε από το Δήμο να του παραχωρηθεί ο χώρος που διαμορφώθηκε κάτω από την επέκταση της πλατείας (σε οικόπεδο που είχε αγοράσει ο Σύνδεσμος κατά 50%, και είχαν δωρίσει οι κληρονόμοι του Στρατηγού Ευθ. Δημητροπούλου κατά το άλλο 50%) για να τον μετατρέψει σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Πολιτιστικό Κέντρο). Πράγματι, με εισήγηση του πατριώτη αντιδημάρχου Αθανασίου Μπόρα έγινε η παραχώρηση για δωρεάν χρήση του χώρου και για περίοδο 20 ετών. Οι εργασίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2007, με επίβλεψη  του αρχιτέκτονα μηχανικού Ιωάννη Μαραγκού (ήταν  μέλος του ΔΣ), που μαζί με τον αντιπρόεδρο Ι. Ν. Βέργο και τον ταμία Κ. Δάρα αποτέλεσαν επιτροπή που εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΔΣ. Αποφασίσαμε οι εργασίες σε πρώτη φάση να περιοριστούν στην επάνω αίθουσα και αργότερα να συνεχιστούν στην κάτω. Έτσι στο διάστημα των 14 μηνών έγιναν τα χτισίματα και μονώθηκε ο βορινός τοίχος λόγω υγρασίας. Συνεχίστηκαν τα σοβατίσματα, οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση πλακιδίων  και έγινε επένδυση με πέτρα του περιπτέρου και συνεχίζεται στη νότια πλευρά του κτιρίου. Ακόμη παραγγέλθηκαν τα αλουμίνια και υπάρχει προγραμματισμός να γίνει η σκάλα και τα εσωτερικά κουφώματα. Το κόστος για όλα θα αναφερθεί στον οικονομικό απολογισμό. Για τη χρηματοδότηση του έργου οργανώσαμε λαχειοφόρο αγορά και βάλαμε σε κλήρωση ένα αυτοκίνητο. Από την προσπάθεια αυτή μπήκαν στο ταμείο του Συνδέσμου κάτι παραπάνω από 30.000 ευρώ.  Ελπίζουμε να έχουμε και άλλες χορηγίες, ώστε η αίθουσα να μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον μερικώς το καλοκαίρι του 2009.

2) Εφημερίδα Συνδέσμου: Συνεχίσαμε την έκδοση του Αρτοζήνου και φροντίσαμε να φθάνει στην ώρα της κάθε δίμηνο, σε όλα τα σπίτια των πατριωτών,  είτε αυτοί μένουν στο χωριό, είτε στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας ή και στο εξωτερικό. Υπογραμμίζουμε πως την εφημερίδα την στέλνουμε σε όλους τους πατριώτες, ανεξάρτητα αν ανταποκρίνονται ή όχι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απέναντι στο Σύνδεσμο.

3) Χοροεσπερίδα-Πίττα-Πανηγύρια στο χωριό: Οργανώσαμε και τα δύο χρόνια τον ετήσιο χορό στο NOVOTEL με επιτυχία και δώσαμε φέτος 14 βραβεία σε νέους του χωριού μας, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα. Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τα δύο χρόνια στην Αθήνα και το 2008 κόψαμε άλλη μία στο χωριό, Μολονότι δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε εκεί όλα τα μέλη του ΔΣ, κατά γενική ομολογία η εκδήλωση είχε αξιόλογη επιτυχία. Το Δεκαπενταύγουστο οργανώσαμε και τα δύο χρόνια πανηγύρι με το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Ρέππα. Η δαπάνη τη φετινή χρονιά βάρυνε τον Σύνδεσμο. Συμμετείχαμε και τα 2 χρόνια στο πανηγύρι του Αγιολιά,  πέρυσι σύσσωμο το ΔΣ και φέτος αρκετά μέλη. Φέτος το ΔΣ πρόσφερε και μία γουρουνοπούλα. Κάναμε αρτοκλασία στο χωριό και επιχορηγήσαμε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου στους Αράπηδες, με τη διάθεση μιας γίδας  στους πανηγυριώτες.

4) Ιστοσελίδα: Με την καθοδήγηση του πατριώτη Χρήστου Δημητρόπουλου, άριστου γνώστη των θεμάτων του διαδικτύου, που σχεδίασε και κατασκεύασε την ιστοσελίδα μας,  τα μέλη της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας εργασθήκαμε πάρα πολλές ώρες, για την συγκέντρωση και εισαγωγή των κειμένων και φωτογραφιών σε αυτήν. Θα μπορεί κανείς να την επισκέπτεται με τις λέξεις "www.servou.gr". Στον εκλεκτό πατριώτη Χρήστο Δημητρόπουλο εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, γιατί χωρίς τη δική του συμβολή δε θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πλούσια και υψηλών προδιαγραφών ιστοσελίδα (δυναμικής διαχείρισης περιεχομένου), όπως αυτή που θα περιηγηθείτε.

5) Άλλες δραστηριότητες: Συμμετείχαμε με αντιπροσωπία στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Ηραία (δοξολογία στο Παλούμπα και κατάθεση στεφάνου στο Μπέτσι). Συμμετέχουμε επίσης ενεργά στην προσπάθεια του Φυσιολατρικού Ομίλου Ηραίας, για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της Γκούρας. Πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2007 εκδρομή στις Μυκήνες και Κιάτο, όπου μας φιλοξένησε με θέρμη ο συγχωριανός μας αντιδήμαρχος Σικυώνος Νίκος Ζαχαρόπουλος.

6) Αναφορά στις δύο προηγούμενες διετίες: Στην περίοδο 2002-2006, έγιναν όλες σχεδόν οι παραπάνω κοινωνικές εκδηλώσεις με εξαιρετική επιτυχία. Σημαντικό γεγονός θεωρούμε την αγορά γραφείου στην Αθήνα το 2003 για τη στέγαση του Συνδέσμου. Εξ ίσου σημαντικό γεγονός πιστεύουμε πως είναι η ανέγερση - σε συνεργασία με το Δήμο Ηραίας- μνημείου στους Αράπηδες το 2005 (στη μνήμη των προεπαναστατών κλεφταρματολών Δήμου και Μακρυγιάννη και των 5 πεσόντων Αραπαίων πατριωτών). Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων με συμμετοχή πολλών επισήμων, πατριωτών και  κοντοχωριανών. Η έκδοση της ατζέντας τον Δεκέμβριο του 2005, με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των  πατριωτών μας εξυπηρέτησε χωρίς αμφιβολία όλους. Η συνεπής έκδοση ανά δίμηνο του  Αρτοζήνου, πιστεύουμε πως έφερε χαρά και ενημέρωση στα σπίτια όλων των πατριωτών. Επίσης το δέσιμο των πρώτων 152 φύλων της εφημερίδας σε 2 καλαίσθητους τόμους και η διάθεσή τους στους πατριώτες (και σε ηλεκτρονική μορφή) θεωρούμε πως είναι κάτι ξεχωριστό. Ήδη ετοιμάζεται και ο τρίτος τόμος με τα υπόλοιπα φύλλα.

Τελειώνοντας, κάνουμε έκκληση και ευχόμαστε να βρεθούν πολλοί πατριώτες που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για το επόμενο ΔΣ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους πατριώτες-μέλη του Συνδέσμου μας, να εκλέξουν τους καλύτερους. Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στο νέο ΔΣ και βεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το Σύνδεσμο".

Οικονομικός απολογισμός  από τον ταμία Κωνσταντίνο Δάρα.

ΕΣΟΔΑ 4.12.06-4.12.08: Υπόλοιπο προηγ. Χρήσης: 20.903 €, Λαχ. Αγορά (αυτοκίνητο): 30.315 €, Επιχορήγηση ΟΠΑΠ: 3.000 €, Επιχορήγηση Νομαρχίας: 2.000 €, Ακαθάριστα έσοδα χοροεσπ. 2007 και 2008 20.910  Συνδρομές μελών - εισφορές 25.123€, Εισπράξεις για εκκλησίες: 2.500 €. ΣΥΝΟΛΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ  104.751 €

ΕΞΟΔΑ  ίδιας περιόδου. Πολ. Κέντρο 51.420 ευρώ, Χοροεσπερίδες 2007 και 2008: 15.500,  Τρεις πρωτοχρ.πίτες  599, Γ. Συνελεύσεις 567,  11 Φ. ΑΡΤΟΖΗΝΟΥ  6.261, Δ ΕΗ 455,  ΟΤΕ  532,  Βραβεία-Δώρα παιδιών 1.538,  Φωτογραφίες χωριού 734, Βιβλιοδεσία εφημερίδας 260, Κοινόχρηστα 24 μηνών 262,  Πανηγύρια-Αρτοκλασίες 550,  Μουσικοί 15 Αύγουστου  2.850, Ενίσχυση ποδ. ομάδας 695, Εργασίες στο εξωκ. Αγιολιά 1.000. Προσφορές πατριωτών για εκκλησίες του χωριού 2.500 ευρώ.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΜΕΙΟΥ 18.426 .

Στη συνέχεια, το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Κατσιάπης ανέγνωσε την έκθεση του γενομένου ελέγχου σύμφωνα με τον οποίο έγινε χρηστή οικονομική διαχείριση. Η Συνέλευση ψήφισε τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό και απάλλαξε το απερχόμενο ΔΣ από οποιαδήποτε ευθύνη.

Κύρια θέματα που απασχόλησαν την Συνέλευση.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν  η ψήφιση κανονισμού από το Δήμο Ηραίας, περί λειτουργίας νεκροταφείων. Πρώτος μίλησε ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γιατί η εφημερίδα χαρακτήρισε ένα κείμενο προς το Δήμο Ηραίας, που υπογράφουν 43 πατριώτες ως "επιστολή Ανδριόπουλου". Ακολούθως εξέφρασε  με έντονο τρόπο την αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση και κατέληξε απευθυνόμενος προς  στο Δήμο:

"Κύριοι δημοτικοί Σύμβουλοι, ζητάμε:

1) Όσοι έχουν πληρώσει για οικογενειακό  τάφο  να  μην ξαναπληρώσουν.

2 ) Να καταργηθεί η απόφαση αυτή".

Στον κ. Ανδριόπουλο απάντησε ο κ. Αθανάσιος Μπόρας, αντιδήμαρχος Δήμου Ηραίας και ανέπτυξε τις δικές του απόψεις υπέρ του κανονισμού. Πάντως και οι δύο εξέφρασαν παράπονα απέναντι στην εφημερίδα, γιατί δεν πρόβαλε το θέμα όπως ο καθένας από τη δική του σκοπιά θεωρούσε σωστό και δίκαιο. Ο πρόεδρος Ηλ. Χειμώνας απάντησε πως η εφημερίδα κράτησε στο συγκεκριμένο θέμα μία στάση που αποφάσισε το ΔΣ και η οποία  ήταν φρόνιμη και εξυπηρετούσε το ήπιο κλίμα μεταξύ των πατριωτών.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν διάφορα θέματα για τις εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

eikona2
Οι πατριώτες παρακολουθούν τους ομιλητές. Από αριστερά Ν. Μπουρνάς,
Τάκης Δημητρόπουλος, Μήτσιος Κωνστανταντόπουλος
και Κούλα Αναστασοπούλου, χήρα Ευθ. Βέργου

Η Γεωργία χήρα Ν. Κωνσταντόπουλου είπε πως η ίδια θα προτιμούσε τα  κουφώματα αλουμινίου να είναι ανοιγόμενα και όχι επάλληλα και επίσης δεν θα ήθελε να μπουν μπατζούρια. Είπε ακόμη πως η ίδια προτίθεται  να  φτιάξει τις κουρτίνες του Κέντρου (μπράβο της γι΄αυτό και ευχόμαστε το παράδειγμά της να το μιμηθούν και άλλες πατριώτισσες). Στη Γεωργία δόθηκε η απάντηση από το Σύνδεσμο πως η παραγγελία είχει δοθεί για επάλληλα κουφώματα με μπατζούρια, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ (στην συνεδρίαση δεν μετείχαν τα μέλη Ι. Ν. Βέργος και Κ. Δάρας που ήσαν στο χωριό. Συμφώνησαν πάντως με την άποψη της Γεωργίας). Η επιλογή επάλληλων παραθύρων, διευκρινίστηκε, έγινε με πρωταρχικό κριτήριο τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια (να ανοίγουν όσο κανείς επιθυμεί χωρίς στερέωμα και χωρίς τον κίνδυνο να κλείσουν απότομα από τον αέρα και ενδεχομένως να σπάσουν) και την μη παρεμπόδιση όσων θα κάθονται κοντά στα παράθυρα. Με ανάλογο σκεπτικό παραγγέλθηκαν και ρολά στα παράθυρα, παρά το οικονομικό  κόστος.  Κυρίως για να προστατευθούν τα τζάμια (τα επάλληλα καθαρίζονται σχετικά δύσκολα) από τη βρομιά του ανεμόβροχου και της σκόνης, αλλά και να προστατευθεί κάπως η αίθουσα από το κρύο το χειμώνα. Ακόμη με τα ρολά θα υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συσκότισης της αίθουσας, ώστε να μπορεί να γίνει με άνεση προβολή.

Το θέμα όμως που συγκέντρωσε περισσότερο το ενδιαφέρον των πατριωτών  και για το οποίο έγινε ευρεία συζήτηση, ήταν η αναγραφή ονομάτων πεσόντων στο μνημείο του χωριού. Η ομόφωνη πρόταση των μελών του ΔΣ ήταν να αναγραφούν  τα 60 ονόματα, που έχουν δημοσιευθεί στον Αρτοζήνο, χωριστά σε τρεις κατηγορίες, ενδεχομένως σε τρεις χωριστές στήλες.

Πρώτη κατηγορία: 40  ένστολοι πεσόντες πατριώτες.

Δεύτερη κατηγορία: 7  πολίτες πεσόντες (παράπλευρες κυρίως απώλειες, θύματα πολέμου).

Τρίτη κατηγορία: 13  αγωνιστές του 1821, που πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό μας  αγώνα.

Αρκετοί πατριώτες εξέφρασαν τις απόψεις τους και τις έθεσαν στην κρίση των πατριωτών. Ο Ηλίας Μπόρας (Ντόρος), που ήρθε από τη Γερμανία, μίλησε επί μακρόν και πρόβαλε αντιρρήσεις για την αναγραφή 2-3 ονομάτων. Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του

eikona_1
Από Αριστερά Ν. Τρουπής (Γκράβαρης), Γ. Δ. Βέργος, Ι. Στ. Βέργος
και Θ. Γ. Τρουπής.

μπάρμπα-Νίκου Τρουπή (Γκράβαρη)  που απέσπασε το χειροκρότημα όλων. Αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες στα μαύρα εκείνα χρόνια του εμφυλίου και ανέλυσε πόσο εύκολο ήταν τότε να κατηγορηθεί κάποιος και να καταδικαστεί. Αφού είπε πως ο καθένας από τη δική του πλευρά μπορεί να έχει δίκιο, τόνισε με έμφαση πως είναι καιρός να τα ξεχάσουμε όλα όσα συνέβησαν τότε και από τις δύο πλευρές, να ομονοήσουμε άπαντες και τάχθηκε υπέρ της αναγραφής όλων των ονομάτων, άσχετα με τον τρόπο που ο καθένας έχασε τη ζωή του.

Η Φανή Παναγοπουλου-Μάνου που μίλησε στην συνέχεια εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την αναγραφή ονομάτων. Στη Φανή απάντησε το μέλος του Δ.Σ Γ. Βέργος ο οποίος είπε πως μιλάει κανείς διαφορετικά αν δεν έχει χάσει (ή έχει χάσει)  δικό του άνθρωπο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, που ο πατέρας του (Μήτσιο-Βέργος) ποτέ δεν είχε πει τη λέξη "πατέρα" γιατί δεν γνώρισε πατέρα, αφού τον έχασε στον πόλεμο και έμεινε από πολύ μικρός ορφανός.

Ο Αθανάσιος Μπόρας πρότεινε την αναγραφή ονομάτων μέχρι το 1940 ή 1944. Στη θέση αυτή δόθηκε η απάντηση πως δεν είναι δίκαιο για τους μετέπειτα πεσόντες, που μπορεί να μην αναγραφούν ποτέ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το όνομα του Γιάννη Ρουσιά, που είναι ο τελευταίος πεσών, πριν 38 χρόνια!! (Πόσο άλλο να περιμένει;).  Απαντώντας ο Θάνος συμφώνησε πως πρέπει να αναγραφεί το όνομα του Γιάννη.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και πλειοψήφησε η πρόταση του Συνδέσμου. Στο σημείο αυτό ορισμένοι νεότεροι πατριώτες (όχι κάτω των ...40 ετών) εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην παραπάνω απόφαση της Συνέλευσης. Ο πρόεδρος του ΔΣ Ηλίας Χειμώνας τους κάλεσε να ανεβούν στο βήμα και να αναπτύξουν τις απόψεις τους, ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να καταλάβουν ποιό είναι ακριβώς το σκεπτικό τους. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση αυτή και άρχισαν να αποχωρούν πριν τελειώσει η Συνέλευση και πριν εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή, για να διενεργήσει τις εκλογές, όπως προβλέπει το καταστατικό. Με παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου επέστρεψαν στην αίθουσα, για να συνεχισθεί η διαδικασία.

Κάποιοι νεαροί αποχωρώντας εκφράστηκαν απαξιωτικά για  το ΔΣ του Συνδέσμου.  Στην ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου θεώρησε πως η συμπεριφορά των νέων ήταν προσβλητική για ένα ΔΣ που αγωνίστηκε σκληρά να φτιάξει κάποια πράγματα για το χωριό και το Σύνδεσμο και δήλωσε πως δεν θα μετέχει ως υποψήφιος στις επόμενες αρχαιρεσίες. Τη στάση αυτή του προέδρου συμμερίστηκαν και τα άλλα μέλη του ΔΣ, που δήλωσαν και αυτά πως δεν θα μετέχουν των αρχαιρεσιών. Τελικά συγκροτήθηκε Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια αρχαιρεσιών, όπως είχε προγραμματισθεί. Έτσι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γ. Συνέλευσης, σε κλίμα  κάθε άλλο παρά ευχάριστο.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.