Thanos_borasΣτις 14 Απριλίου 2013 έγινε στο χωριό μας Σέρβου Γορτυνίας το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Θάνου Μπόρα που αιφνιδίως έφυγε από κοντά μας στις 10 Μαρτίου 2013. Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης του αξέχαστου Θάνου στο Πολιτιστικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Στάθη Δάρα.

Εισαγωγή για την εκδήλωση έκανε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Μαρίνος Ρουσιάς. Κύριος ομιλητής ήταν ο γιατρός κ. Στάθης Δάρας που ανεφέρθη στην πολύχρονη φιλία του με το Θάνο, με εκτενή αναφορά στη ζωή του που από μικρό παιδί έμεινε ορφανός από μητέρα, το ήθος του, την ενασχόλησή του με τα κοινά ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηραίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στα έργα που έγιναν στο χωριό με φροντίδα του, όπως η διαπλάτυνση του δρόμου από το Σουληνάρη μέχρι της Ζαχαρούς, η νέα πλατεία κόσμημα, η εισήγηση του στο Δήμο και παραχωρήθηκε στο Σύλλογο για χρήση η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, και ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του χωριού.

Η Φανή Παναγοπούλου ανεφέρθη στη μακροχρόνια φιλία της με το Θάνο, το ήπιο του χαρακτήρα του, την ευγένειά του που την έδειχνε χαρίζοντας λουλούδια από τον κήπο του στους ανθρώπους που αγαπούσε.

Ο Θοδωρής Τρουπής έκανε λόγο για την άριστη συνεργασία που είχε ο Σύλλογος με το Θάνο, σεβόμενοι αμοιβαίως τους διακριτούς ρόλους, στην κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου, αναφέροντας και τα Διοικητικά προσόντα του Θάνου που εφάρμοζε επιτυχώς σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, όπως την μέθοδο «Δια των ανθρωπίνων σχέσεων». Το πόσο επιτυχώς άσκησε τα καθήκοντά του στο Δήμο Ηραίας το απέδειξε η καθολική συμμετοχή Σερβαίων, Ηραιατών και άλλων φίλων τόσο στην εξόδιο ακολουθία, όσο και στο θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνό του.

Ο Γιώργος Δ. Βέργος πρότεινε να αναρτηθεί η φωτογραφία του Θάνου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, προσθέτοντας ότι απέστειλε επιστολή στο Δήμο Γορτυνίας με κοινοποίηση στο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού με πρόταση όπως ο δρόμος από του Σουληνάρη μέχρι της Ζαχαρούς να ονομασθεί Οδός Θάνου Μπόρα.

Ο γιατρός Στάθης Δάρας με αφορμή τα όσα είπε ο Γ. Βέργος απευθύνθηκε στο ακροατήριο λέγοντας ότι πρέπει να τιμώνται πατριώτες που καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσφέρουν, συμβουλεύοντας ότι πρέπει να αποβάλλουμε την μικροψυχία που συχνά κυριαρχεί στις ψυχές μας.

Ο Κώστας ο Χρονόπουλος πολύ συγκινημένος μίλησε για τη φιλία του με το Θάνο από τα σχολικά χρόνια στα Λαγκάδια,και στη συμβολή του στην κατασκευή του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες

Ο δάσκαλος κ. Ξυνής από το χωριό Παρνασσός Ηραίας, μίλησε για το Θάνο, τις υπηρεσίες που προσέφερε σε όλη της Ηραία από τη θέση του Αντιδημάρχου και την άριστη συνεργασία που είχε στο Δήμο με τον περίλυπο παρευρισκόμενο στην εκδήλωση πρώην δήμαρχο κ. Σταύρο Χριστόπουλο. Ήταν μια μαρτυρία από έναν μη Σερβαίο που τεκμηριώνει την πίστη ότι ο Θάνος ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος.

Από το Σύλλογο μίλησε η κ. Μίνα Δημοπούλου για τις αρετές του Θάνου, και την καλή συνεργασία που είχαν με το ΔΣ.

Η Λένα Παναγοπούλου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη βαθειά φιλία που συνέδεε την οικογένειά της με την οικογένεια του Θάνου.

Ο επίλογος της εκδήλωσης έκλεισε με τα λόγια της αγαπημένης του κόρης της Αγγελικής που κατασυγκίνησε όλους μας, με λόγια στοργής, λόγια ευγνωμοσύνης για την αγάπη που έδειξε ο Θάνος όσο ζούσε, στη γυναίκα του και τα παιδιά του. Αλήθεια πόσο σημαντικός και ενάρετος υπήρξε ο Θάνος!!!!!

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.