Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό, τον Αύγουστο του 2019

.

ΜΑΡΑΓΚ. ΜΑΡ-ΚΟΙΜ.ΘΕ Αντιγραφή 
 Μητροπολιτικός Ναός Κοίμησης Θεοτόκου Σέρβου Αρκαδίας.
Έργο ιατρού Μαρίας συζ. Χ. Ι.Μαραγκού, 2018.

 

Παρόλο που πέρασαν αρκετές ημέρες από τον εορτασμό της Παναγίας στο χωριό (διακοπές κλπ), σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να δημοσιεύσω και φέτος κάποιες φωτογραφίες που έβγαλα από τον εσπερινό και ανήμερα, κυρίως για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χωριό αυτές τις μέρες και ασφαλώς για την ιστορία του χωριού μας, μιας και …επί πολλά χρόνια «καλύπτω» αυτή την εκδήλωση.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος εξαιρετικός ήταν ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό μας, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό, που έχει δώσει το όνομά του και στο Σύνδεσμο. Σε αυτό βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός, που μόνο τις μεσημεριανές ώρες έκανε αρκετή ζέστη, τη στιγμή που σε πολλές πόλεις της χώρας ο υδράργυρος είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Ο κόσμος ήταν αρκετός για τα δεδομένα του χωριού, που μπορεί την ημέρα της Παναγίας οι επισκέπτες-παραθεριστές, μαζί με τους μόνιμους κατοίκους, να έφτασαν και τα 500 άτομα. Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια, ο αείμνηστος Στάθης Δάρας είχε υπολογίσει τον αντίστοιχο αριθμό σε χίλια περίπου άτομα. Είχε στείλει το νεαρό τότε γιό του Παύλο, με κάποια άλλα παιδιά, να γυρίσουν όλο το χωριό και να ρωτήσουν σε κάθε σπίτι πόσοι μένουν!

Εντύπωση, πάντως, τη φετινή χρονιά έκανε ο μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών και εφήβων, που με την ζωντάνια τους και τις βόλτες τους «πέρα-δώθε» στους δρόμους και στις πλατείες του χωριού, καθώς και στα ξωκλήσια, έδωσαν ξεχωριστό τόνο, στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Την Τετάρτη, παραμονή εορτασμού της Παναγίας, έγινε ο καθιερωμένος εσπερινός στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των εκεί πατριωτών και με λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, μέχρι την περιοχή «Ζαχαρού», στο ανατολικό άκρο του χωριού.

ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΖΑΧΑΡ4 
 ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΖΑΧΑΡ3
 ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΖΑΧΑΡ2
Τρεις φωτογραφίες από την λιτάνευση της εικόνας 
στην περιοχή "Ζαχαρού".
Στην πρώτη φωτογραφία, οι δύο νεαροί πατριώτες  κρατούν την εικόνα της Παναγίας
(συγνώμη, αλλά δεν γνωρίζω τα ονόματά τους)
και μπροστά είναι ο γνωστός μας Νίκος (σύζυγος της Αγλαϊας Παναγοπούλου),
που βοηθάει πάντα τον ιερέα στην τέλεση των λειτουργιών του χωριού.
Αξιέπαινος, μπράβο του.
.
Στη δεύτερη φωτογραφία, ο σεμνός και αγαπητός στους πατριώτες πατέρας Ρεμούνδος.
Δεξιά του και μπροστά, ο ψάλτης, Κ. Δάρας, και λίγο πίσω ο Θανάσης Γκούτης
βοηθούν τον ιερέα στην τελετουργία. 
Στα αριστερά και πίσω του ιερέα, διακρίνεται ο Ι. Ν. Βέργος, 
αντιπρόεδρος του Συνδέσμου,
εκπρόσωπός του  στην ιερή τελετή.  

 

ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΠΛΑΤΕΙΑ
Μία ακόμη φωτογραφία από τη λιτάνευση της εικόνας, 
στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το βράδυ, έγινε το συνηθισμένο «πανηγύρι» στην κεντρική πλατεία του χωριού, με πολύ κέφι, ψητή γουρνοπούλα, βραστό κλπ. (χωρίς όμως ζωντανή μουσική), που κράτησε το «νταβαντούρι» σχεδόν μέχρι το πρωί, ιδιαίτερα από κάποιους νέους.

Τα 3 μαγαζιά της πλατείας είχαν την τιμητική τους και εξυπηρέτησαν άνετα όλους τους «πανηγυριώτες». Καρφίτσα δεν έπεφτε στην περιοχή…

Την επομένη, έγινε ο εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό της Παναγίας, με το εσωτερικό του Ναού κατάμεστο κόσμου, και τον προαύλο χώρο, επίσης, γεμάτο. Μετά το σχόλασμα της εκκλησίας, οι πατριώτες γέμισαν την πλατεία του Ναού και στη συνέχεια πήγαν στα μαγαζιά για έναν καφέ και ένα ποτό. Οι χαιρετούρες και τα φιλιά περίσευαν...

 ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΙΕΡΕΑΣ

.

ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΛΕΙΤ1

ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΠΡΟΑΥΛ2
ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΠΡΟΑΥΛ3
ΣΕΡΒ-ΑΥΓ-19-ΠΡΟΑΥΛ1
 Φωτογραφίες από τη Θεία  Λειτουργία,  την ημέρα της Παναγίας,  
στις 15-8-2019, στο χωριό μας Σέρβου.
 

 

Κατά τα άλλα, τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια.

Χρόνια πολλά, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, να ξαναγιορτάσουμε της Παναγίας και το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου να προσπαθήσει να φέρει και μουσική (ζωντανή η έστω με CD) να χορέψει ο κόσμος και λίγο. Τα χρόνια περνάνε…

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.