Αρθρο από την εφημερίδα του απόδημου Ελληνισμού " ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ".

arkades synedrio 1568x885 (1)
Στιγμιότυπο από το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων που διεξάγεται στην Τρίπολη. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 ΤΡΙΠΟΛΗ. Για ακόμα μία χρονιά οι απανταχού της Γης Αρκάδες συγκεντρώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων που διεξάγεται στην Τρίπολη. Πατριώτες από τις Ομοσπονδίες Αρκάδων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και φυσικά Ελλάδος δίνουν «το παρών» στην πρωτεύουσα του Νομού, από το 1988, σε μία «συγκέντρωση» που πλέον έχει γίνει θεσμός. Το φετινό (από Κυριακή 28/7 μέχρι και την Τετάρτη 31/7) Συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και λαμβάνει χώρα στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης είναι ένα ακόμα δείγμα αγάπης των πατριωτών Αρκάδων για την πατρίδα τους. Αρκάδες ομογενείς που μέσω των Ομοσπονδιών τους αποδεικνύουν με την παρουσία τους σε αυτό το Συνέδριο πως δεν ξεχνούν και πως στηρίζουν έμπρακτα την ιδιαίτερη πατρίδα τους

.

Το Συνέδριο, που ξεκίνησε το Σάββατο (27/7) το πρωί με μία πρώτη συγκέντρωση των μελών της διοίκησης του Συμβουλίου στο Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης, συνεχίστηκε την Κυριακή (28/7), με τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης και αμέσως μετά, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, έγινε η τελετή έναρξης του συνεδρίου, με ομιλίες και χαιρετισμούς.

Μία τελετή έναρξης -τον συντονισμό της οποίας είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πέγκυ Μπρούσαλη- που ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε χαιρετισμούς αλλά και μικρής διάρκειας τοποθετήσεις.

Ως είθισται, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του φετινού Συνεδρίου και πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Αγγελική Βουρνά. Στην ομιλία της η κ. Βουρνά αρχικά αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του Συνεδρίου και στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τα θετικά αποτελέσματα που ελπίζει να βγουν από τη φετινή… συγκέντρωση των απανταχού Αρκάδων. Αποτελέσματα για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας τους αλλά και την ενότητα των Αρκάδων.

Η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά Νότα Ηλιοπούλου στην τοποθέτησή της είπε πως «η ψυχή και η καρδιά της Αρκαδίας χτυπά πολύ δυνατά στον Καναδά, όλοι μαζί σύσσωμοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την Αρκαδία μας και το καλό της».

Από τη μεριά της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, ο Χρήστος Τσιμογιάννης δήλωσε πως «οι Αρκάδες της Ομογένειας, είναι πρωτοπόροι στις χώρες που ζουν, δουλεύουμε και είμαστε πολύ δραστήριοι. Θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας».

Ο Παναγιώτης Μπένος, πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος αναφέρθηκε σε «καυτά» θέματα: «Τρία είναι τα ζητήματα στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτό το Συνέδριο. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να ενισχυθεί και η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στα σχολεία της Ομογένειας. Ο Ελληνισμός δεν έχει μέλλον αλλιώς. Το Συνέδριο πρέπει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα της Αρκαδίας, για το δημογραφικό και για την ‘εξαφάνιση’ της Μεγαλόπολης».

Από την πλευρά της κυβέρνησης «το παρών» έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αφού χαιρέτισε το Συνέδριο των Αρκάδων στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται στο υπουργείο και απένειμε τα εύσημα στον βουλευτή Αρκαδίας, Κώστα Βλάση, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΚΑΔΟΝ2 (1)

Στον λόγο που έβγαλε ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από τις επισκέψεις και συναντήσεις του με τους ομογενείς και γενικά την επαφή του με την Ομογένεια, αλλά και από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών. «Είδαμε την αγάπη σας για τη μητέρα πατρίδα και την αγωνία σας να βοηθήσετε. Οι Σύλλογοι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια καμπή και πρέπει να ανάψει ξανά η φλόγα με την είσοδο νέων ανθρώπων που θα στηρίξουν την Ομογένεια και θα ανάψουν ξανά την φλόγα μέσα τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βλάσης.

Από τη μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, στις δηλώσεις του ξεκίνησε με τον χαιρετισμό προς το Συνέδριο και τους παρευρισκόμενους από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, και αφού αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται για την επέκταση και αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου από την Περιφέρεια έκλεισε ευχόμενος τα καλύτερα για το Συνέδριο.

Κατόπιν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλίου, στον λόγο που εκφώνησε τόνισε πως οι απανταχού της Γης Αρκάδες «αποτυπώνονται» μέσα από το Παγκόσμιο Συνέδριο και τους κάλεσε να του μιλήσουν για τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για την περαιτέρω συνεργασία τους.

Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ο οποίος δήλωσε τη χαρά του και την ικανοποίησή του που ο Θεός τον αξίωσε να είναι ο «οικοδεσπότης» του Συνεδρίου.

Και στη συνέχεια στο… πόντιουμ ανέβηκε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος, που είπε ότι η πόλη του είναι μαρτυρική, αφού μετά το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη, βρίσκεται σε μαρασμό. «Πρώτο μέλημα των Ομοσπονδιών στο Συνέδριο θα πρέπει να είναι η αναστύλωση της Μεγαλόπολης».

Οι δηλώσεις όμως που προκάλεσαν αίσθηση ήταν του Πέτρου Τατούλη. Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του Συμβουλίου Πελοποννήσου «Νέα Πελοπόννησος», δεν… μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα. «Στο Συνέδριο πρέπει να τεθούν τα προβλήματα της χώρας μας, χωρίς την ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να υπάρξει ελληνισμός. Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο πρέπει εκτός από τα έργα υποδομών να στηριχθεί και η ζωντανή λειτουργικότητά του».

Επειτα ο κ. Θάνος Πουρνάρας από τον ΚΚΕ και ο κ. Δ. Θεοδωσόπουλος από την «Πλεύση Ελευθερίας» έκαναν ένα μικρό χαιρετισμό.

Το Συνέδριο που συνεχίστηκε το διήμερο 29-30/7 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31/7 ως στόχο του έχει να γίνει ένα βήμα ώστε να γίνει πράξη το μεγάλο όνειρο των Ομοσπονδιών που δεν είναι άλλο από ένα ισχυρό και σύγχρονο Συνέδριο προκειμένου να παραμείνει και στο μέλλον να είναι το σημείο αναφοράς των απανταχού της Γης Αρκάδων.

(Θ.Γ.Τ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.