.

Το μεγάλο Σάββατο έφυγε ξαφνικά από το ζωή ο Γ. Μαραγκός, σε ηλικία 88 χρόνων. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Πέμπτη 2 Μαΐου, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με τη συνοδεία της συζύγου του Όλγας, των δύο αγοριών του (διαπρεπείς καρδιολόγοι στην Αμερική) και πολλών συγγενών, φίλων και συναδέλφων.

Ο Γιώργος, στενός φίλος και συμφοιτητής του αείμνηστου Στάθη Δάρα, έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία. Την φροντίδα του είχε αναλάβει η γιαγιά του «Γρια-Χαρλάμπαινα», που έμενε στα Άνω Πετράλωνα, περιοχή που κατοικούσαν πολλοί Σερβαίοι, ιδιαίτερα Μαραγκαίοι.

 

 

Σπούδασε με πολλές στερήσεις, και όταν τέλειωσε την Ιατρική Αθηνών διορίστηκε αγροτικός γιατρός σε χωριό της Μεσσηνίας (Διαβολίτσι), όπου ανέπτυξε και έντονη κοινωνική δράση, με βοήθεια στους χωρικούς κλπ. Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα έφυγε στη συνέχεια για την Αμερική, όπου ολοκλήρωση τις σπουδές του και σύντομα ανέβηκε όλα τα σκαλιά της πανεπιστημιακής ιεραρχίας. Στο βιογραφικό του υπάρχουν πάρα πολλές ερευνητικές εργασίες και κλινικό έργο. Έγινε καθηγητής παιδιατρικής, με εξειδίκευση στην καρδιολογία. Πλέον αυτού, επί χρόνια ήταν γραμματέας της παγκόσμιας παιδιατρικής εταιρίας.

 

Όμως η μεγάλη του αγάπη ήταν η Ελλάδα, την οποία επισκεπτόταν συχνά. Γύρω στο 1990 δραστηριοποιήθηκε εδώ και συνέβαλε στη δημιουργία του Κέντρου δηλητηριάσεων στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στη συνέχεια, το 1992, ίδρυσε την Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής, με βασικό σκοπό την εκπαίδευση των ελλήνων γιατρών, σε θέματα υγείας των εφήβων.

Στο ιδρυτικό της εταιρίας αναφέρεται:

ΕΛ. ΕΤΑΙΡ. ΕΦ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ« …Η ΕΕΕΙ ιδρύθηκε το 1992, με ιδρυτικό πρόεδρο τον Γ. Μαραγκό, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες ειδικούς και εκπαιδευτικούς στην ιδιαιτερότητα της φροντίδας των εφήβων. Όραμα της ΕΕΕΙ είναι η δημιουργία εξωτερικών ιατρείων και θαλάμων για εφήβους, συμβουλευτικών σταθμών εφηβικής ιατρικής…»

Η ΕΕΕΙ ανέπτυξε έντονη και ποικίλη δραστηριότητα στον Ιατρικό, και όχι μόνο, χώρο. Ο ιδρυτής της εταιρίας έγραψε δύο σχετικά βιβλία και εξέδιδε κάθε μήνα και ένα περιοδικό με τίτλο «εφηβική ιατρική». Τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2019) έγινε το 12ο σεμινάριο για θέματα εφηβικής Ιατρικής, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Προς τιμήν του Γ. Μαραγκού και σε αναγνώριση των υπηρεσιών που πρόσφερε θεσπίστηκε ειδικό βραβείο στο όνομά του.

«Θέσπιση βραβείου «Γ. Μαραγκός» από το 2010. Απονέμεται κάθε έτος στην καλύτερη εργασία σε θέματα εφηβικής Ιατρικής. Τιμά εν ζωή τον καθηγητή παιδιατρικής και εφηβικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Greighton και επισκέπτη καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ».

 

Πλέον αυτών ο εκλιπών πατριώτης ασχολήθηκε και με την Τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου διέμενε.

Στο χωριό μας ερχόταν τα καλοκαίρια, όταν ήταν μικρός, και έμενε στο σπίτι του Παναγή Μαραγκού. Το δικό τους σπίτι (ιδιοκτησίας σήμερα Χρήστου Αναστασόπουλου) το πούλησε ο παππούς του Χαράλαμπος, όταν έφυγε για την Αθήνα, και εγκαταστάθηκε στα Πετράλωνα, με 7 παιδιά.

Καλό ταξίδι ξάδερφε (οι παππούδες μας ήσαν αδέρφια) και συνάδελφε και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου. Το πέρασμά σου από τη ζωή άφησε έντονα τα σημάδια της κοινωνικής σου προσφοράς, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας των Ελλήνων εφήβων. Αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.

 

 

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό