Troupis titlosΑναδημοσίευση από την εφημερίδα  "Ο ΛΟΓΟΣ" (6.4.2018)

Στο Πάνθεον των Καθηγητών ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Τρουπής

Την μεγαλύτερη διάκριση απέσπασε ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από το «Ογκολογικό Κέντρο Ιατρό βιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας» της Troupis bravΓ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την πολυετή προσφορά του στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο βραβείο παλαιότερα έχουν τιμηθεί ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Ιατρικής κ. Χρήστος Κίττας, ο Καθηγητής της Ιατρικής κ. Σωτήριος Ράππις, ο Καθηγητής της Ιατρικής κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και άλλοι διαπρεπείς Καθηγητές.

Προσφώνηση του Καθηγητού και Διευθυντού της Γ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Ν. Συρίγου, MD, PhD, FCCPστην τελετή βράβευσης του καθηγητού Ιατρικής Γ. Τρουπή MD, PhD.

Ως εκπαιδευτής στο master Ογκολογίας Θώρακα της Κλινικής μου στο οποίο διδάσκει επί εικοσαετία ο Καθηγητής Γ. Τρουπής και πριν από λίγο καιρό στους ίδιους πάγκους της Περιγραφικής Ανατομικής που αυτήν την φορά βρέθηκε ο γιος μου, ήρθε στο σπίτι και με ρώτησε "Έναν Τρουπή τον ξέρεις;" Ήταν ως ομότιμος πια εκπαιδευτής των τωρινών φοιτητών ιατρικής και του απάντησα "Τον ξέρει όλη η Σχολή". Ο Γιώργος Τρουπής γεννήθηκε στη Αρκαδία, στο Σέρβο, είναι ένα χωριό που βέβαια έχει μία παράδοση να βγάζει Ιατρούς και καθηγητές Ιατρικής και δεν είναι ο μόνος. Έκανε τις βασικές και εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Λαγκαδιών και μετά μπήκε στη Ιατρική Σχολή Αθηνών. Δούλεψε και έκανε ειδικότητα Παθολογίας αλλά από το 1975 και μετά, μέχρι τώρα, έκανε το Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατομικής σπίτι του!

TroupisdiplΕίναι τεράστιες οι ιστορίες που μπορεί να μας πει ειδικά εκείνα τα χρόνια του 1975 για το εργαστήριο Ανατομικής. Και μετά είναι ενδιαφέρουσα η πορεία του, διότι δεν ξεκίνησε ως μέλος Δ.Ε.Π. (Διδακτικό & Επιστημονικό Προσωπικό), ξεκίνησε ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης, παρασκευαστής, βοηθός, μέλος ΕΔΤΠ, μέλος ΔΕΠ και ανέβηκε όλη την ακαδημαϊκή ιεραρχία στο εργαστήριο της Περιγραφικής

Ανατομικής. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό και επικαλούμαι τους φοιτητές τους τωρινούς και όχι της γενιάς μου, είναι ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για τους φοιτητές.

Όπου στο γραφείο του δεν πάνε μόνο για Ιατρική συμβουλή, πάνε και για να πιουν καφέ. Έχω την αίσθηση ότι πιο πολύ μαζεύονται στο γραφείο του παρά στο κυλικείο της σχολής. Είναι εκείνος που θα τους λύσει τα προβλήματα, όχι μόνο που σχετίζονται με την Ανατομική ή με τη Σχολή αλλά τα προσωπικά, τα οικογενειακά τα κοινωνικά και άλλα. Είναι κάτι σαν ο προσωπικός σύμβουλος των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

Αυτό που θα έπρεπε να είμαστε όλοι σαν καθηγητές. Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν ήταν νέος, ενώ θα μπορούσε όπως όλοι στην δεκαετία του '80 να σταθεί αποκλειστικά στο ελεύθερο επάγγελμα, να ασκήσει την Παθολογία, να κυνηγήσει χρήματα ή να κυνηγήσει δόξα μέσα από papers και δημοσιεύσεις τότε που η μοντέρνα μοριακή βιολογία ήταν σε έκρηξη, εκείνος προτίμησε, εκτός από τους ασθενείς του να δημοσιεύει, να ερευνά και να δουλεύει με παρασκευές πτωμάτων για τους φοιτητές της Ιατρικής ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Είναι μια πολύ ξεχωριστή επιλογή και αυτή είναι που τον οδήγησε μέχρι εδώ και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή Καθηγητά κ. Τρουπή να σας έχουμε απόψε εδώ.

Αντιφώνηση του καθ. Ιατρικής Γ. Θ. Τρουπή MD, PhD ή στο τέλος του Συνεδρίου 127ο έτος, ημέρες παθολογίας 2018

Θερμά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την άριστη οργάνωση, μεθόδευση και συντονισμό του συνεδρίου. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Διευθυντή της Γ΄ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διακεκριμένο Καθηγητή κ. Συρίγο για την μεγάλη τιμή που μου έκανε.

Το συνέδριο 127ο έτος, ημέρες παθολογίας 20181 έχει μεγάλο κύρος και ενημερώνει την ιατρική κοινό­τητα για τις σύγχρονες θεραπευτικές και διαγνωστικές εξελίξεις πάνω στην ιατρική επιστήμη η οποία εξε­λίσσεται διαρκώς.

Troupis mathites(1)Οι Έλληνες ιατροί είναι άρτια επιστημονικά καταρτισμένοι και έχουν τεκμηριωμένη ιατρική σκέψη και για τον ασθενή και για την έρευνα αλλά και για την διδασκαλία των φοιτητών μας, γι' αυτό μεγαλουργούν κι εδώ αλλά κυρίως στην αλλοδαπή.

Στους νέους ιατρούς, φοιτητές, μεταπτυχιακούς και ειδικευόμενους που βρίσκονται απόψε εδώ - ξέρω πολύ καλά στα τόσα χρόνια της πανεπιστημιακής μου ζωής- ότι έχουν εξαιρετική κυλιόμενη ιατρική σκέψη και τους εύχομαι το Σπαρτιάτικο απόφθεγμα:

Να φτάσουν τους δασκάλους τους και τους καθηγητές τους, να τους ξεπεράσουν για να τους καμαρώνουμε και να καυχιόμαστε γι' αυτούς.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καθηγητά κ. Συρίγο και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ κι εύχομαι να ανεβαίνεις ακόμα πιο ψηλά κι ο Θεός να μας έχει όλους καλά.

Βιογραφικό σημείωμα του Καθ. Ιατρικής Γεωργίου Θ. Τρουπή

Ο Καθηγητής κ. Γ. Τρουπής γεννήθηκε στο Σέρβο Γορτυνίας - Αρκαδίας. Τελείωσε τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές στο γυμνάσιο Λαγκαδιών TroupisGΓορτυνίας – Αρκαδίας και μετά από εισιτήριες εξετάσεις πέτυχε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Περάτωσε την στρατιωτική του θητεία ως οπλίτης Ιατρός. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και μετά υπηρέτησε επί διετία ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Περιγραφικής - Χειρουργικής Ανατομικής του Ε.Κ.Π.Α. Εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή στο Εργαστήριο της Περιγραφικής - Χειρουργικής Ανατομικής στην οποία βαθμολογήθηκε με Άριστα. Έπειτα προσελήφθη ως παρασκευαστής, μετά ως ΕΔΤΠ, στην συνέχεια εσωτερικός βοηθός Έδρας και Εργαστηρίου και τέλος μετά από συνεχείς κρίσεις των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, ανέβηκε αξιοκρατικά όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής καριέρας μέχρι τον βαθμό του Καθηγητού και διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Περιγραφικής και Χειρουργικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο, με πολλές εργασίες και δημοσιεύσεις, κυρίως σε διεθνή αλλά και Ελληνικά Ιατρικά περιοδικά με μεγάλο impactfactor. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια Ιατρικού περιεχομένου, κυρίως ως ομιλητής αλλά και ως πρόεδρος.

Έχει συγγραφεί βιβλίο Κλινικής Ανατομικής (3 τόμοι) και βιβλίο Περιγραφικής Ανατομικής του Αναπνευστικού και Πεπτικού συστήματος καθώς και πολλές σημειώσεις Ανατομικής για την μελέτη των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Έχει διατελέσει εισηγητής σε πολλές κρίσεις νεότερων συναδέλφων Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπονήσεις διδακτορικών διατριβών σε Ιατρούς, κυρίως ως επιβλέπων αλλά και ως μέλος συμβουλευτικών επιτροπών αλλά και σε διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών (master). Είναι κάτοχος αλλά και εκπαιδευτής στο mastery ΚΑΡΠΑ (καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης). Είναι χαρισματικός στην διδασκαλία του μαθήματος της Ανατομίας αλλά και στην έρευνα και τις παρασκευές επί πτωματικού υλικού για την εξάσκηση των φοιτητών αλλά και των μεταπτυχιακών και ειδικευόμενων Ιατρών. Διδάσκει ακόμα και συγκαταλέγεται μεταξύ των αρίστων καθηγητών της Ιατρικής σχολής.

Έχει μακροχρόνια Πανεπιστημιακή καριέρα και συμμετέχει ακόμα ενεργά στην διδασκαλία τόσο των φοιτητών Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής καθώς και σε προπτυχιακά φροντιστηριακά και μεταπτυχιακό μαθήματα (master) όπως:

1)      Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιατρική Φυσική - Ακτινοφυσική,

2)      στην Ρομποτική Χειρουργική (Λαϊκό Νοσοκομείο),

3)      στην Παθολογία της   Γυναίκας (Αττικό Νοσοκομείο),

4)      στην Χειρουργική Ανατομική (Ε.Κ.Π.Α.),

5)      στην Παθολογία και Ογκολογία Πνευμόνων (Νοσοκομείο Σωτηρία) κτλ

Έχει κάνει πολλές ομιλίες κοινωνικής Ιατρικής στους Δήμους Δυτικής Αττικής με στόχο την προαγωγή της υγείας, κατόπιν προσκλήσεως από τις Δημοτικές Αρχές, αλλά και αλλού.

Έχει σημαντικότατη κοινωνική προσφορά τόσο στον τόπο καταγωγής του όσο και στον Δήμο που κατοικεί. Έχει λάβει πολλά μετάλλια και βραβεία και είναι επιστημονικός υπεύθυνος, αμισθί, των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Ιλίου. Καθ' όλη την διάρκεια της μακροχρόνιας Πανεπιστημιακής του καριέρας ήταν και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο γνωστικό του αντικείμενο της Περιγραφικής Ανατομικής.

Ως ομότιμος πλέον καθηγητής, προσέρχεται καθημερινώς και ανελλιπώς και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα, στην διδασκαλία, στις παρασκευές, σης βαθμολογήσεις αλλά και στην καθοδήγηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής τους οποίους συμβουλεύει, ενθαρρύνει, διευκολύνει και εμψυχώνει για την μετέπειτα επιστημονική και Ιατρική τους πορεία.

Τέλος από την θέση πλέον του Ομότιμου Καθηγητή βοηθά ποικιλοτρόπως τους Ιατρούς και τους νέους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής για την επίτευξη των στόχων τους. Τέλος ο Καθηγητής Γ. Τρουπής πρόσφατα ετιμήθη από το Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας και από την Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την πολυετή προσφορά του στους φοιτητές της Ιατρικής και για την συνολική στάση της ζωής του που χαρακτηρίζεται από την προσήλωση στο Ιπποκρατικό Πνεύμα και στο Ακαδημαϊκό Ήθος.

 (Θ.Γ.Τ)

 


Εικόνες από το χωριό