27-3-2009 - Από Μαρίνα Διαμαντοπούλου

27-3-09 Από Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή.

"Για την επιλογή των δημοτικών τραγουδιών της ιστοσελίδας έχω να παρατηρήσω τούτο:
Θα ήταν προτιμότερο πιστεύω, τα τραγούδια που επιλέγονται να είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής μας. Έτσι προβάλλουμε την τοπική λαϊκή μουσική παράδοση, που θα προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο στη ταυτότητα μας.Τα δημοτικά τραγούδια της Ελλάδας είναι διαφορετικά σε κάθε τόπο με βάση τη μελωδία, το ρυθμό, το θέμα, το ηχόχρωμα, το ύφος και έτσι πρέπει να τα προβάλλει κάθε περιοχή, ούτως ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας βέβαια έχει επέλθει ένα μπέρδεμα, εμείς όμως πιστεύω μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά της δικής μας περιοχής. Ύπάρχει άλλωστε τόσο μεγάλη ποικιλία στην παραδοσιακή μουσική που την κάνει νομίζω πολλή ξεχωριστή. Δίνοντας έμφαση στα τοπικά μας δημοτικά τραγούδια πετυχαίνουμε:
α) Τα γνωρίζει καλύτερα η νέα γενιά και δεν τα θεωρεί όλα ίδια.
β) Προκαλούμε συγκίνηση και νοσταλγία στους παλιούς.
γ) Γνωρίζουν οι επισκέπτες τις σελίδας που κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας την τοπική μας λαϊκή μουσική παράδοση.
Προσωπικά τραγουδάω και μου αρέσουν όλα τα τραγούδια της Έλλάδας. Δεν το βέπω όμως τοπικιστικά. Πιστεύω ότι με αυτό που προτείνω συμβάλλουμε κι εμείς στη διατήρηση της μουσικής ποικιλίας της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Θα ηχογραφήσω τραγούδι τοπικό που τραγουδάω και θα σας το στείλω. Επίσης θα σας στείλω κείμενο που αφορά το χωριό μου Κοκκινοράχη και κείμενο για την Γκούρα".

Απάντηση: Αγαπητή Μαρίνα ευχαριστούμε για το μήνυμά σου και βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες τις παρατηρήσεις σου. Περιμένουμε να μας στείλεις δημοτικά τραγούδια της περιοχής μας και συνεργασία που θα ενδιαφέρει τους Σερβαίους και κατοίκους των γύρω χωριών.

(Σ.Σ. Η Μαρίνα Διαμαντοπούλου κατάγεται από την Κοκκινοράχη και έχει παντρευτεί το Νίκο Αρ. Τρουπή απο του Σέρβου. Είναι γραμματέας στον φυσιολατρικό όμιλο "ΓΚΟΥΡΑ').

........................................................................................................................................................................

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.