ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕΡΒΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Servou_448_10-7-09
Θέα του χωριού Σέρβου, που είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του βουνού "Παλαιόκαστρο".

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ έχουμε υπογραμμίσει στο παρελθόν την ξεχωριστή αξία που αποδίδουμε στην καταγραφή της ιστορίας του χωριού μας. Με τα όσα  μέχρι σήμερα γνωρίζουμε φαίνεται πως το χωριό μας έχει σπουδαία και μακραίωνη ιστορία, που αρχίζει  από τους Μυκηναϊκούς χρόνους, με το περίφημο κάστρο του στο βουνό "Παλαιόκαστρο". Σε ένα πεδινό τμήμα αυτού του βουνού εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Σερβαίοι, ενώ στην πλαγιά του είναι χτισμένο το σημερινό χωριό.

Θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στα πλέον σημαντικά σημεία της ιστορίας μας, για να καταλήξουμε στην σημερινή μας πρόταση.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ "Σέρβου", σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία από το Σερβαίο στρατηγό ε.α. κ. Χρήστο Αθ. Μαραγκό, έχει αρχαιοελληνική προέλευση, από τη λέξη ε-ρ-ύ-ω (s-e-r-v-o, Σ-έ-ρ-β-ο-υ) που σημαίνει "κάστρο, παρατηρώ".

ΤΑ ΥΛΙΚΑ που έχει χτιστεί τμήμα του σημερινού Αγιαντριά, παραπέμπουν χρονολογικά στον 6ο-4ο π.χ. αιώνα, ενώ το ψηφιδωτό που βρέθηκε στην ίδια περιοχή ανήκει σε κτίσμα παλαιοχριστιανικής εποχής (περί τον 4ο μ.χ. αιώνα), σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ΜΑΧΗ της Πρινίτσας (Αύγουστος 1264, που η τελική της φάση φαίνεται πως διεξήχθη στη δική μας  Μπρίνια), οι αγώνες των προεπαναστατών κλεφτών Δήμου και Μακρυγιάννη, οι 13 Σερβαίοι ήρωες που πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και "η μάχη του Σέρβου" (Γριάς  διάσελο, Μάιος 1826), είναι αναμφισβήτητης αξίας  ιστορικά γεγονότα για τον Τόπο μας.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και ο ηρωισμός των Σερβαίων στους αγώνες του Έθνους από τον  Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, τον Μακεδονικό αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μικρασιατική εκστρατεία και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μας κάνουν 'όλους υπερήφανους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Συνέλευσης του Συνδέσμου τον Δεκέμβριο του 2008 (κατά πλειοψηφία), μετά ομόφωνη εισήγηση του ΔΣ, να αναγραφούν όλα τα ονόματα των πεσόντων πατριωτών σε αγώνες του Έθνους (ή συνεπεία τούτων), είναι μια ιστορική και γενναία απόφαση.

ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Συνδέσμου εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους πατριώτες (και όχι μόνο) που  μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην συλλογή και καταγραφή των όποιων ιστορικών στοιχείων για το χωριό μας.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ που δεν έχει καταγραφεί από ιστορικής πλευράς είναι τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και του Εμφυλίου στο χωριό. Παρόλο που δεν υπήρξαν αξιόλογα γεγονότα στο χωριό μας, σε σχέση με άλλες περιοχές, θεωρούμε πως είναι χρέος μας απέναντι της ιστορίας και των νεότερων γενεών πατριωτών να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όσα στοιχεία είναι δυνατόν. Έχουν περάσει ήδη 60 χρόνια από το 1949, που έληξε ο εμφύλιος και οι κάτω των 65-70 χρόνων πατριώτες έχουν ελάχιστες ή καθόλου αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο. Όμως έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κυρίως στο χωριό μας αλλά και στις γειτονικές περιοχές. Οι μεγαλύτερης ηλικίας πατριώτες, που σήμερα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό, που βαθμιαία μειώνεται και με την πάροδο των ετών θα μηδενισθεί (η ιστορία θα μείνει για πάντα), θεωρούμε πως έχουν χρέος να καταθέσουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, χωρίς φόβο και πάθος, ώστε να γραφτεί με την μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα η ιστορία μας, "από πρώτο χέρι".

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως έχει αξία η επώνυμη καταγραφή των γεγονότων, χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνεται η άσκηση κριτικής,  η απόδοση ενδεχομένως ευθυνών στην μία ή την άλλη πλευρά, στον Α ή  στον Β παράγοντα. Είναι δικαίωμα ασφαλώς του καθενός να έχει την δική του πολιτική άποψη για ένα ιστορικό θέμα, δεν είναι όμως δικαίωμά του να θέλει να επιβάλει αυτή του την άποψη και στους άλλους. Άλλωστε μετά 60 χρόνια και με όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου να έχουν φύγει από τη ζωή, η να βρίσκονται στις τελευταίες δεκαετίες του βίου τους, πιστεύουμε πως είναι λογικό και αναγκαίο να μάθουν και οι νεότεροι την ιστορία εκείνης της περιόδου.  (Διεθνώς, μετά παρέλευση 30 ετών τα μυστικά αρχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας).

ΚΑΛΟΥΜΕ συνεπώς όλους τους πατριώτες που έχουν στοιχεία για εκείνη την περίοδο να τα καταγράψουν και τα στείλουν στο Σύνδεσμο, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν την άσκηση κριτικής. Η αποστολή των στοιχείων δεν σημαίνει οπωσδήποτε δημοσίευση στην εφημερίδα "Αρτοζήνος" η ανάρτηση στη ιστοσελίδα servou.gr. Για κάθε περίπτωση θα αποφασίζει το εκάστοτε ΔΣ, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Συνδέσμου και τη διατήρηση καλών σχέσεων και ήπιου κλίματος μεταξύ των πατριωτών.  Έτσι και αλλιώς όλα τα στοιχεία που θα σταλούν θα καταγραφούν και θα αρχειοθετηθούν στα βιβλία του Συνδέσμου, για να αξιολογηθούν στο μέλλον.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.