Φαράγγι Γκούρας: Η σπηλιά του Γιαννακούλη

 

Στην εφημερίδα του Συλλόγου Λυσσαρεωτών "Το Γριγριλίδι" (αρ.φ.16/2009) δημοσιεύονται πολλές εξαιρετικές φωτογραφίες για το φαράγγι της Γκούρας, κυρίως για το "Σπήλαιο-Πύργο Γιαννακούλη" με λεπτομερή περιγραφή, μετά από εξερεύνηση από 5μελή ομάδα του Σπηλαιολογικού Ομίλου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. 
  

Επιλέξαμε 2 από τις φωτογραφίες της σπηλιάς για την ιστοσελίδα μας, ενώ παράλληλα δημοσιεύουμε άρθρο της γραμματέας του Ορειβατικού Ομίλου "Η Γκούρα" κυρίας Μαρίνας Διαμαντοπούλου Τρουπή, που αναφέρεται στη "Σπηλιά Γιαννακούλη" (Γιαννικούλια;) και στο κομμάτι της Γκούρας που βρίσκεται κοντά στο χωριό της "Κοκκινοράχη".

 

 Κοκκινοράχη και Φαράγγι Γκούρας.

Goura_spilia_1 Goura_spilia_2

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.