Φαράγγι Γκούρας: Η σπηλιά του Γιαννακούλη

 

Στην εφημερίδα του Συλλόγου Λυσσαρεωτών "Το Γριγριλίδι" (αρ.φ.16/2009) δημοσιεύονται πολλές εξαιρετικές φωτογραφίες για το φαράγγι της Γκούρας, κυρίως για το "Σπήλαιο-Πύργο Γιαννακούλη" με λεπτομερή περιγραφή, μετά από εξερεύνηση από 5μελή ομάδα του Σπηλαιολογικού Ομίλου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. 
  

Επιλέξαμε 2 από τις φωτογραφίες της σπηλιάς για την ιστοσελίδα μας, ενώ παράλληλα δημοσιεύουμε άρθρο της γραμματέας του Ορειβατικού Ομίλου "Η Γκούρα" κυρίας Μαρίνας Διαμαντοπούλου Τρουπή, που αναφέρεται στη "Σπηλιά Γιαννακούλη" (Γιαννικούλια;) και στο κομμάτι της Γκούρας που βρίσκεται κοντά στο χωριό της "Κοκκινοράχη".

 

 Κοκκινοράχη και Φαράγγι Γκούρας.

Goura_spilia_1 Goura_spilia_2

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.