Ο Άγιος Ανδρέας, πολιούχος των Πατρών, εορτάζεται κανονικά στις 30 Νοεμβρίου.

Στο χωριό μας έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω καιρικών συνθηκών και έλλειψης κατοίκων, να γίνεται ο εορτασμός  στις 30 Ιουνίου, που εορτάζεται η σύναξη των δώδεκα Αποστόλων. Έτσι και φέτος,  πάνω από 50 πατριώτες παρακολούθησαν το πρωί τη θεία λειτουργία στο ιστορικό εκκλησάκι,  από τον καλίφωνα  και αγαπητό ιερέα του χωριού, πατέρα Σωτήριο και του ψάλτες.

 "Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος,

και του κορυφαίου αυτάδελφος,

τον Δεσπότην των όλων Ανδρέα ικέτευε,

ειρήνην την οικουμένη δωρίσασθαι

και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος ".

 

Agiantrias_1989
Εορτασμός Αγίου Ανδρέα το 1989, πριν ο Ναός επισκευασθεί, με την χαρακτηριστική θολωτή στέγη.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε "μικρό πανηγυράκι", στον ωραία διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, με απέραντη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Ο Γιάννης Ρουσιάς, πάντα μπροστάρης σε ανάλογες εκδηλώσεις, είχε φροντίσει να μεταφέρει τραπέζια και καρέκλες και οι προκομμένες νοικοκυρές του χωριού είχαν φτιάξει πάρα πολλά "καλούδια", τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά.

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν στον εορτασμό και ο Άγιος βοήθειά τους. Ευχόμαστε του χρόνου να γίνει κάτι περισσότερο οργανωμένο και να συμμετέχουν  πολλοί πατριώτες από Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τα κείμενα της ιστοσελίδας που αναφέρονται στην ιστορία του Ναού (πιθανότατα αρχίζει από τον 4ο ή 6ο αιώνα π.χ.) και του θρυλικού καθολικού μοναστηριού. Εκτός των άλλων θα εντυπωσιαστεί από τις "κινούμενες φωτογραφίες" και θα ακούσει το απολυτίκιο του Αγίου.

(ΧΙΜ)

Εξωκκκλήσι Αγιαντριά.  Το θρυλικό μοναστήρι    


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.