30-6-2010. Εορτασμός Αγίου Ανδρέα στο χωριό

Ο Άγιος Ανδρέας, πολιούχος των Πατρών, εορτάζεται κανονικά στις 30 Νοεμβρίου.

Στο χωριό μας έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω καιρικών συνθηκών και έλλειψης κατοίκων, να γίνεται ο εορτασμός  στις 30 Ιουνίου, που εορτάζεται η σύναξη των δώδεκα Αποστόλων. Έτσι και φέτος,  πάνω από 50 πατριώτες παρακολούθησαν το πρωί τη θεία λειτουργία στο ιστορικό εκκλησάκι,  από τον καλίφωνα  και αγαπητό ιερέα του χωριού, πατέρα Σωτήριο και του ψάλτες.

 "Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος,

και του κορυφαίου αυτάδελφος,

τον Δεσπότην των όλων Ανδρέα ικέτευε,

ειρήνην την οικουμένη δωρίσασθαι

και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος ".

 

Agiantrias_1989
Εορτασμός Αγίου Ανδρέα το 1989, πριν ο Ναός επισκευασθεί, με την χαρακτηριστική θολωτή στέγη.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε "μικρό πανηγυράκι", στον ωραία διαμορφωμένο προαύλιο χώρο, με απέραντη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Ο Γιάννης Ρουσιάς, πάντα μπροστάρης σε ανάλογες εκδηλώσεις, είχε φροντίσει να μεταφέρει τραπέζια και καρέκλες και οι προκομμένες νοικοκυρές του χωριού είχαν φτιάξει πάρα πολλά "καλούδια", τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά.

Χρόνια πολλά σε όσους συμμετείχαν στον εορτασμό και ο Άγιος βοήθειά τους. Ευχόμαστε του χρόνου να γίνει κάτι περισσότερο οργανωμένο και να συμμετέχουν  πολλοί πατριώτες από Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τα κείμενα της ιστοσελίδας που αναφέρονται στην ιστορία του Ναού (πιθανότατα αρχίζει από τον 4ο ή 6ο αιώνα π.χ.) και του θρυλικού καθολικού μοναστηριού. Εκτός των άλλων θα εντυπωσιαστεί από τις "κινούμενες φωτογραφίες" και θα ακούσει το απολυτίκιο του Αγίου.

(ΧΙΜ)

Εξωκκκλήσι Αγιαντριά.  Το θρυλικό μοναστήρι    


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.