Εξωκκλήσι Αγίου Νεκταρίου

Agios_Nektarios

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου και Αγίας Βαρβάρας

Εκατόν πενήντα μέτρα νοτιοανατολικά του Αγίου Κωνσταντίνου (ναού που υπήρχε πάνω από το σημερινό δρόμο, στην περιοχή Ήθι), στην αρχή, στην βάση της διαμορφωμένης αντηρίδας Τράν' Αλώνι, σε μιά εξαιρετική θέση, στην ράχη του βουνού σε υψόμετρο 1100 μέτρα, πρόσφατα, το 1986, ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, ανήγειρεν « ιδίοις εξόδοις », τον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Βαρβάρας, «εις δόξαν Θεού ».

Πρόκειται για σταυροειδή ναό μικρών διαστάσεων, με αλλαγή του βυζαντινού τύπου του θολωτού σχήματος των παραθύρων και θυρών σε τριγωνικά «εν εσοχή». Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στο υπέρθυρο της εισόδου της νότιας πλευράς :

Brinia_micro
θέα Μπρίνιας, Μηλιάνθη, Σαρακιναϊικου Βουνού
και οροσειράς Φολόης απο τον Άγιο Νεκτάριο.

«ο Ναός ανηγέρθη το 1986, εις δόξαν Θεού».

Το έξυπνα με ελάχιστες επεμβάσεις διατηρημένο ως προαύλιο χώρο αλώνι μας φέρνει στο νου ανεπανάληπτες μαγευτικές εικόνες από τα περασμένα. Οι καστανιές, οι κουκουναριές, οι αγκορτσιές τα σπάρτα, που περιβάλλουν τον Ναό, σε συνδυασμό με την θέση, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ενός ιδανικού χώρου ηρεμίας και προσευχής, με αποτέλεσμα να τον επισκέπτονται συχνά εκτός από τους προσκυνητές και πολλοί περιπατητές ζηλωτές της ησυχίας, της γαλήνης και της περισυλλογής.

Απολυτίκιον:

"Συλληβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχατοις χρόνοις φανέντα, αρετής, φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ς ένθεον θεράποντα Χριστού. Αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι : Δόξα Τω Σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα Τω Σε θαυματώσαντι, δόξα Τω ενεργούντι δια Σου πάσιν ιάματα". ( ήχος α΄, ).

Χρ. Αθ. Μαραγκός, υποστράτηγος ε.α.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.