Σπηλιές Ασίκη (Οχυρωμένες)

Spilia_asiki2[1]

Στην πλαγιά της Μπρίνιας, δυτικά από το Μηλιάνθη και ανατολικά της Δρυμίνας, κάτω από τα χωράφια της Ντίσιλης είναι μια σειρά από βράχους. Μέσα σε αυτούς τους βράχους υπάρχουν δύο σπηλιές, που λέγονται "του Ασίκη οι σπηλιές".

Είναι αρκετά μεγάλες. Η μία έχει βάθος περίπου 5 μέτρων, άλλο τόσο πλάτος και αρκετό ύψος. Η δεύτερη έχει περίπου το ίδιο βάθος και πλάτος αλλά μικρότερο ύψος. Τα δάπεδο τους είναι σχετικά επίπεδο.

Το άνοιγμα και των δύο είναι κλεισμένο με πέτρινους τοίχους, πάχους περίπου 60 εκατοστών, επιμελώς χτισμένους με αμμοκονία. Οι τοίχοι αυτοί αποτελούν οχυρώσεις που έγιναν προφανώς την περίοδο της Τουρκικρατίας. Spilia_asiki1[1]Στους τοίχους υπάρχουν πολεμίστρες κατάλληλα τοποθετημένες και προσανατολισμένες ώστε να εποπτεύουν όλα τα σημεία πρόσβασης προς τις σπηλιές. Μάλιστα η κάθε σπηλιά προστατεύει την πρόσβαση και την είσοδο της άλλης. Οι σπηλιές είναι αρκετά δυσπρόσιτες, δεν είναι ορατές από αυτούς που περνάνε από τη Μπρίνια και βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από την κοίτη της Γκούρας. Για να τις επισκεφθεί κανείς μπορεί να κατέβει από τη Ντίσιλη αν έρχεται από το Σέρβου ή από τη Δρυμίνα αν έρχεται απο τους Αράπηδες. Κατά την παράδοση εκεί ο Γιωργάκης Πλαπούτας έκρυψε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη το 1806, όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός και η εξόντωση των κλεφτών, ώσπου ο μετέπειτα Αρχιστράτηγος του Μοριά και σωτήρας του γένους μας να καταφέρει να διαφύγει στα Επτάνησα

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.