Ημέρα της γυναίκας 8-3-2021. Αφιέρωμα στις Σερβιώτισσες.

 

Η πατριώτισσα Κούλα, σύζυγος Αθανασίου Σχίζα, δημοσίευσε σήμερα στο facebook της  την παρακάτω παλιά φωτογραφία, με γυναίκες του χωριού.

Την αναδημοσιεύω για να τη δουν και άλλοι πατριώτες, στη μνήμη όλων των ηρωικών γυναικών του χωριού μας, που μόχθησαν, πάλεψαν στη ζωή, στερήθηκαν, για να προσφέρουν με αγάπη στην οικογένειά τους, ότι καλύτερο μπορούσαν.

Και τα κατάφεραν.

Τους είμαστε ευγνώμονες!

Γράφει η Κούλα για τη μάνα της, που σαν σήμερα πριν 10 χρόνια έφυγε, για την γειτονιά των αγγέλων, όπως  η ίδια λέει.

Κάθε μέρα σε σκέφτομαι, μου έχεις λείψει.

Ήσουνα η μητέρα ήρωας, όπως και όλες οι άλλες γυναίκες στη φωτογραφία.

 

Από αριστερά η

Ελένη Ιωάννου σχίζα,

η μανούλα μου,  Ρίνα Δ. Σχίζα,

η Μαρία Ν. Δάρα (Νταρομαρία),

η Σοφία του Β. Αναστασόπουλου και η Γεωργία του Γ. Παπαθωμόπουλου (Εικοσιμιογιωργιά).

Την αφιερώνω με σεβασμό στη μνήμη τους.

.

 

Νομίζω πως τα λόγια της Κούλας εκφράζουν όλους μας, για τις υπέροχες γυναίκες του χωριού μας, τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες μας,  τις θειάδες, τις αδερφές…

 

 

ΣΧΙΖΑ ΚΟΥΛΑ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΟΥ

Χ. Ι. Μαραγκός

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.