Χ. Ι. Μαραγκός,  Γ. Δ. Βέργος

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα   servou.gr, αναφερθήκαμε στους δασκάλους και ιερωμένους του χωριού μας, πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1940).

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε σε 21 ακόμη επιστήμονες του χωριού μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν τελειώσει τις σπουδές τους πριν το 1940,   ή να ήσαν ακόμη σπουδαστές.

Οι 21  αυτοί Σερβαίοι επιστήμονες, μαζί με τους 11 δασκάλους και τους 11 ιερωμένους (μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει και κάποιους ακόμη) ήσαν οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, ενός ορεινού χωριού της Αρκαδίας, το οποίο, όταν κηρύχθηκε ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος, αριθμούσε σχεδόν χίλιους κατοίκους.  Ήσαν οι άνθρωποι που έβλεπαν ποιο μακριά, με ανοιχτούς ορίζοντες και πνευματικές ανησυχίες, που άνοιξαν τα φτερά τους και ξέφυγαν από τις αγροτοκτηνοτροφικές ενασχολήσεις  του χωριού και την σκληρή μαστορική τέχνη,   παράδοση στο χωριό μας. Ακολούθησαν μιαν άλλη επαγγελματική πνευματική πορεία, με περισσότερες ανέσεις και ανθρωπινότερες συνθήκες, σε σχέση βέβαια με το «τούραγνο» των ανθρώπων του χωριού.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως και άλλοι πατριώτες είχαν ανάλογες επιθυμίες και πνευματικές δυνατότητες, αλλά δεν είχαν στοιχειώδεις οικονομικές δυνατότητες, ή είχαν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. να δουλέψουν τα μεγαλύτερα αγόρια για να παντρέψουν τις αδελφές!).

Αυτοί οι πατριώτες που κατάφεραν τελικά να ακολουθήσουν τον ανηφορικό δρόμο της μόρφωσης και της καλής επαγγελματικής αποκατάστασης, ήσαν το πρότυπο και το καλό παράδειγμα για τους ανθρώπους του χωριού, και πολλοί ήθελαν να τους μοιάσουν.   Πράγματι, πάρα πολλοί «έβαλαν τα δυνατά τους» και ακολούθησαν τη δική τους πορεία, με επακόλουθο πληθώρα Σερβαίων επιστημόνων, στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1940, ιδιαίτερα μετά το 1950 (μόνο οι Σερβαίοι γιατροί υπολογίζονται περί τους 120).  

Στην καταγραφή μας αυτή, πιθανότατα έχουμε ξεχάσει και κάποιους, ή έχουμε κάνει και μερικά λάθη. Με χαρά να διορθώσουμε τις όποιες παραλήψεις μας υποδείξετε.

 

   ΓΙΑΤΡΟΙ

1.  Ιωάννης Δήμου Δημόπουλος (1890-1974).

Γιατρός από το 1914. Υπηρέτησε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο με το βαθμό του Υπιάτρου  (Υπολοχαγού). Υγειονομικός επιθεωρητής σχολείων και καθηγητής Υγειονομικής Σχολής Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Ευτέρπη Γεωργαλά, από το Μαυροβούνιο Σερβίας και είχαν αποχτήσει: τον Μίμη (πολιτικό μηχανικό), τη Βασιλική και το Γιώργο-Φαίδωνα που πέθανε το 1950 είκοσι ετών φοιτητής της Ιατρικής στο Παρίσι. Είναι ο μέγας ευεργέτης του χωριού μας, που πρωτοστάτησε στην κατασκευή του σχολείου,   του δρόμου Σαρά-Σέρβου, του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και πολλών άλλων μικρότερων έργων. Στο ΔΣ του Συνδέσμου, επί προεδρίας Η. Χειμώνα, είχε ληφθεί απόφαση για τοποθέτηση προτομής του γιατρού, στην πλατεία της «Ράχης» του χωριού. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα. Ποτέ, πάντως, δεν είναι αργά…

2. Γεώργιος Ι. Μπόρας. (1908-1935).

Γιος του μεγάλο-κτηνοτρόφου Μπορόγιαννη. Εργάστηκε για λίγο στο Νοσοκομείο Ερυθρός, όπου και πέθανε.  

3. Νίκος Μιχ. Τερζής (1912-1930)

Αδερφός του Γιώργη και Τάκη (δάσκαλου), δεν πρόλαβε να τελειώσει, πέθανε φοιτητής, τα πρώτα έτη των σπουδών του. Ο γνωστός μας Νίκος Τερζής στο χωριό, έχει πάρει το όνομά του.

 

  ΝΟΜΙΚΟΙ

1.  Ηλίας Λιατσόπουλος (Πυλιτζής) (1899-1980).

Δικηγόρος, δεν ήτα παντρεμένος. Είχε χρηματίσει και συμβολαιογράφος στα Λαγκάδια. Την περίοδο της κατοχής ζούσε στο χωριό μας. Άφησε την περιουσία του και ότι άλλο είχε στην Εκκλησία του χωριού μας (Κοίμηση Θεοτόκου).

2.  Δημήτριος (Μήτσιος) Ι. Δάρας. (1904-1978).

Είχε τελειώσει τη Νομική Σχολή. Ήταν Επιθεωρητής Τελωνίων με συγγραφικό έργο και οικονομικός διευθυντής στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους ΕΗΣ. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τράκα και είχαν το Γιάννη (Μουσικό) και   τη Μαίρη (Αρχιτέκτονα). Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου μας με έντονη δράση, ιδιαίτερα στην πρόοδο των εργασιών στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επίσης, πολλά παιδιά του χωριού ευεργετήθηκαν και διορίστηκαν στην ΕΗΣ, στην Εμπορική Τράπεζα κλπ.

3. Γεώργιος Πανάγου Μπόρας

Συμβολαιογράφος στη Δημητσάνα, όπου παντρεύτηκε την Κατερίνη Κουστένη. Υιοθέτησε την Παναγιώτα (Ποτούλα) από το Βαλτέτσι, η οποία σπούδασε δασκάλα και υπηρέτησε για αρκετά χρόνια στο σχολείο του χωριού μας. Εκεί παντρεύτηκε το Χρήστο Η. Σχίζα (Πετρούλια), που ήταν γραμματέας  της Κοινότητας.  Αδέρφια του Γ. Μπόρα ήταν ο Σπήλιος, η Ρίνα και δύο που μετανάστευσαν στην Αμερική (Κώστας και Μαρίνης) 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

1. Νίκος Γ. Τρουπής (1910 - 1945)

Είχε σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργαζόταν στην Αγροτική Τράπεζα.   Ήταν γλωσσομαθής για την εποχή του και μιλούσε Γαλλικά και Αγγλικά.

Ήταν γιός του πρώτου προέδρου του Συλλόγου μας Γ. Γ. Τρουπή (Γκράβαρη), που ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσής του το 1922 στον Πειραιά. Την περίοδο 1930 - 1932 επισκεπτόταν το θείο στο χωριό Θοδωρή Γ. Τρουπή (Γκράβαρη), και με τη φωτογραφική του μηχανή αποθανάτισε εικόνες από το χωριό. Μερικές από αυτές έχουμε αναρτήσει σε άλμπουμ στην ιστοσελίδα μας servou.gr. με τίτλο "Παλιές φωτογραφίες του 1930".

https://www.servou.gr/2013-06-23-12-26-10/dok-sp-1984154948

2. Γεώργιος Ι. Δάρας. (1910-….).

Αδερφός του Μήτσιου Δάρα. Είχε τελειώσει την ΑΣΟΕΕ και ήταν ανώτερος υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας. Ήταν παντρεμένος με τη Φανή Παπαγεωργίου και είχαν αποχτήσει το Γιάννη.  

3. Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος. (1918).

Αδερφός της Κωστάκαινας (γυναίκας του Κ. Παπαθωμόπουλου). Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, ήταν λογιστής σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση. Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Σουβλέρη από την Αλωνίσταινα και είχαν αποχτήσει τον Παναγιώτη και το Νίκο, που για κάποιο διάστημα είχε χρηματίσει πρόεδρος του Συνδέσμου μας.

 

ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Θεόδωρος Ν. Σχίζας. (1902-1995).

Αρχικά σπούδασε στη σχολή Τηλεγραφητών της Τρίπολης και υπηρέτησε στα Τ.Τ.Τ. (Τηλεφωνείο-Ταχυδρομείο-Ταμιευτήριο).   Παντρεύτηκε τη Βάσω Κυριακοπούλου από τα Λαγκάδια (αδερφή των Κυριακοπουλαίων που ήσαν ανώτατα στελέχη στις επιχειρήσεις Ανδρεάδη).   Βαθμιαία εξελίχθηκε σε   ανώτατο τραπεζικό στέλεχος και διευθυντής Διοικητικού των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΕΗΣ. Ήταν ενεργό μέλος του Συνδέσμου μας, διετέλεσε και πρόεδρος και σε συνεργασία με τον αδερφό του Μήτσιο και το Μήτσιο Δάρα προώθησαν πολύ τις εργασίες στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και έκαναν και τα εγκαίνια (1964). Με τη σύζυγό του Βάσω διόρισαν πολλά σερβιωτόπουλα στην ΕΗΣ, στις τράπεζες και λοιπές επιχειρήσεις του Ανδρεάδη. Επίσης, ήταν στο ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στο Νοσοκομείο της Βούλας.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

1.  Παναγής Ηλ. Λιατσόπουλος (1904-1942).

Ήταν αδερφός του Θοδωρή και του Γιάννη (Ζευκιλή). Είχε παντρευτεί την Αθηνά Βολτή και είχαν αποχτήσει τον Ηλία και την Αμαλία (δασκάλα).

2.  Νικήτας Β. Σχίζας (1909-….).

Λάτρης του χωριού μας,   που εκδήλωσε την αγάπη του και με νοσταλγικά ποιήματα, που έχουμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα. Την εποχή της κατοχής είχε χρηματίσει και πρόεδρος του χωριού (1942-1943). Ήταν παντρεμένος με την Ρένα Γιαννακάκη και είχαν αποχτήσει την Ελένη-Μαρία.

 

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Παρασκευάς Ι. Λιατσόπουλος (1910-1950).

Αδερφός του ιερομόναχου Νικόδημου, πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι γονείς του, τέσσερα αδέρφια του, η γυναίκα και ο γιός του Νικόδημου, πέθαναν από φυματίωση. Ήταν χαρισματικός άνθρωπος και εκτός των άλλων ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος και έπαιζε βιολί!

 

ΔΑΣΟΝΟΜΟΙ

1.  Θεόδωρος Ηλ. Κωνσταντόπουλος. (1903-1952).

Αδερφός του Μήτσου και Παναγή. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή Φερλελή και είχαν αποχτήσει τη Βένη και τον Ηλία. Μετά το θάνατό της γυναίκας του παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Μετζελοπούλου   και απόχτησαν τη Ρούλα.

2.  Χρήστος Αν. Αναστασόπουλος (1904-1940).

Ήταν αδερφός του Βασίλη, Γιάννη και Γιώργου (δάσκαλου). Δεν είχε παντρευτεί.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Νικόλαος Θ. Τρουπής-Γκράβαρης (1919 -2012).

Προπολεμικά σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου της Αθήνας και ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το είδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου τις περιόδους 1961, και 1980-1982.

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

1.   Δημήτριος Θ. Τρουπής. (1880-1922).

Λοχαγός, σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία. Δεν ήταν παντρεμένος. Προτομή του έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού μας, από τον ιατρό, καθηγητή Πανεπιστημίου, Γ. Θ. Τρουπή, εγγονό του αδερφού του.

2.  Ηλίας Χειμώνας (1910-1942).

Αδερφός του Θοδωρή Χειμώνα από Αράπηδες. Θείος του γιατρού Ηλία Χειμώνα, που πήρε και το όνομά του. Είχε σπουδάσει Δασονόμος και εντάχθηκε υπαξιωματικός στη Χωροφυλακή. Ήταν άτυχος και σκοτώθηκε στην κατοχή στην Αθήνα.   Δεν ήταν παντρεμένος.

3.  Κώστας Δ. Σχίζας. (1911-1970).

Αξιωματικός του Ναυτικού. Ήταν παντρεμένος με την οδοντίατρο Τασία Μαυροματοπούλου και απέκτησαν τη Χριστίνα (γιατρό).

4.  Ευθύμιος Κ. Δημητρόπουλος (1918-1980).

Στρατηγός Τεθωρακισμένων. Ήταν παντρεμένος με την Παναγιώτα Μπρίνια και απόχτησαν   τον Κώστα,   τον Ανδρέα ( δεν βρίσκεται στη ζωή),   τον Γιώργο και τον Μάριο. Ευεργέτης του χωριού, ευεργέτης του χωριού, μετά το θάνατό του τα παιδιά του πρόσφεραν δωρεάν στο Σύνδεσμο το μισό από το σπίτι που του ανήκε στην πλατεία της «Ράχης» και έτσι έγινε το Πολιτιστικό Κέντρο και μεγάλωσε η πλατεία.

5. Νικόλαος Ανδρ. Δάρας (1920-1943). 

Νωματάρχης. Όπως αναφέρει ο Β. Δάρας στο βιβλίο του "...ήταν μαχητής πολέμου στην Κρήτη κατά των Γερμανών εισβολέων το 1941. Υπήρξε θύμα των εσωτερικών ανωμαλιών τον Ιούλιο του 1943, υπηρετών Νοματάρχης στη Χωροφυλακή".

ΣΕΡΒΑΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1940

.ΣΕΡΒΑΙΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ

 

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.