1940-1941: Oδοιπορικό Σέρβου-Αλβαν. μέτωπο-Σέρβου.

Ι. Ν. Μαραγκού (1913-2014)

1941 Tripoli 24Dekembr.Ήταν γύρω στις 10 το πρωί, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940, όταν μάθαμε στο χωριό (από το ραδιόφωνο του Σχολείου), πως οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλε­μο. 

Σε λίγη ώρα η αγορά είχε γε­μίσει κυρίως από άντρες, αλλά και γυναικόπαιδα, όλοι ανήσυχοι και λυπημένοι. Όχι μόνο γι' αυτούς που θα έφευγαν για τον πόλεμο και καείς δεν ήξερε τι τους περίμενε, αλλά και για τους άλλους που θα έμεναν πίσω, με χιλιάδες προβλήματα. 

Η είδηση δεν ήταν τελείως ξαφνική. Κάτι υποψιαζόμαστε. Είχαμε μάθει για τη βύθιση της «Έλλης», ξέραμε για τα οχυρά του Μεταξά (δούλευαν άλλως τε εκεί αρκετοί Σερβαίοι) και ξέραμε επίσης πως ο στρατός συνέχεια καλούσε άλλες κλάσεις με διάφορα γράμματα. Μάλιστα λέγαμε τότε γι΄αυτή την τακτική της Κυβέρνησης:

«Με το Σ και με το Ρ μάζεψε πολύ στρατό».

 

1941_Sereveoi_stratiotes
Εννέα Σερβαίοι φαντάροι έτοιμοι για το Αλβανικό μέτωπο.
Πάνω σειρά: Από αριστερά
Γ. Κλεισούρας, Μ. Δημόπουλος,
Κ. Γεωργακόπουλος, Θ. Μπόρας
και Στ. Βέργος.
Στη μέση: Ν. Διον. Βέργος, Δ. Βέργος και Κ. Δημόπουλος.
Κάτω: Μ. Κωνσταντόπουλος.

Την άλλη μέρα κινήσαμε από το χωριό είκοσι εφτά παιδιά που ανήκαμε στις κλάσεις του 1930-1940 (ηλικίες 20-30 χρονών). Μας συνόδεψε όλο το χωριό μέχρι την Τρανή-βρύση, με κλάματα και ευ­χές να γυρίσουμε ζωντανοί. 

Με τα πόδια φτάσαμε στη Ζάτουνα. Εκεί ανεβήκαμε στην καρότσα ενός στρατιωτικού φορτηγού και πήγαμε σε ένα στρατόπεδο έξω από την Τρίπολη, στο χωριό Αχούρια. Ντυθήκαμε τα στρατιωτικά, μοιραστήκαμε σε λόχους και αρχίσανε οι ασκήσεις. Εγώ ήμουνα στο λόχο πολυβολητών, ζευγάρι με το Μήτσιο το Μπόρα (Πλημμύρα). Ο ένας πολυβολη­τής και ο άλλος γεμιστής. Στον ίδιο λόχο με άλλες ειδικότητες ήταν ο Χάκος ο Σχίζας και ο Κώτσιος ο Παγκράτης (αδερφός του φρούραρχου).

Από τα Αχούρια φύγαμε μετά 10 ημέρες, με προορισμό την Ήπειρο. Το Τάγμα μας αποτελεί­το από 3 λόχους τυφεκιοφόρων, ένα λόχο πολυβολητών και τις μονάδες υποστήριξης. Διοικητής του ήταν ένας ταγματάρχης από το χωριό Πυρί της Ηραίας, που τον έλεγαν Παρασκευόπουλο. Καλός άνθρωπος.  

   Μετά κάμποσες ημέρες περά­σαμε τη γέφυρα της Παπαδιάς και κατασκηνώσαμε στον Κάμπο του Δεσπότη. Ο καιρός ήταν χει­μωνιάτικος με πολύ χιόνι, πολύ κρύο και πολλή λάσπη. Το χειρό­τερο από όλα ήταν οι ψείρες που μας τρελαίνανε στη φαγούρα Όλοι ξυνόμαστε. Το μόνο "καλαμπούρι" που άκουγε κανείς είχε σχέση με τις ψείρες... Έβαζε κάποιος το χέρι του στη μασχάλη έπιανε κάμποσες από δαύτες και μετά ρώταγε τον διπλανό του, απλώνοντας το χέρι: Ζυγά ή μο­νά;

Από τον Κάμπο του Δεσπότη φύγαμε περί τα τέλη Νοεμβρίου, με προορισμό το μέτωπο. Περά­σαμε τα Έλληνο-Αλβανικά σύνο­ρα και στρατοπεδεύσαμε εκεί κο­ντά, σε μια Αλβανική περιοχή που την λέγανε Τσιμπούνα, απέναντι από τον Αώο ποταμό. Στην περιο­χή αυτή υπήρχε ένα μοναστήρι. Μπήκαμε μέσα και θυμάμαι που στον τοίχο ήσαν γραμμένα Σερβαίικα ονόματα. Τι και πως δεν ξέρω. Μάλλον είχαν δουλέψει εκεί Σερβαίοι μαστόροι όταν το φτιάχνανε.

1941_Tripoli_24Dekembr.

Ο αξιωματικός στην πάνω σειρά είναι ο δάσκαλος Γ. Δάρας και πίσω του ο Παπαγιάννης.

Στην κάτω σειρά αριστερά ο Παρασκευάς Χ. Στρίκος και δεξιά ο Γ. Τρουπής (Γκράβαρης).

 

     Όλο το Δεκέμβριο προχω­ρούσαμε αργά στο Αλβανικό έδαφος. Κατασκηνώσαμε στις περιο­χές "Γκολέμη", "Κατσούφλιανη" και τις ημέρες των Χριστουγέν­νων στην περιοχή "Προγονάτη", που η μισή ήταν στα χέρια των Ιταλών και η άλλη μισή στα χέρια των Ελλήνων.

Αλβανό σε όλη αυτή την διαδρομή δεν είδαμε πουθενά (η Αλβανία ηταν με το μέρος των Γερμανο-Ιταλών). Ήταν όλοι κρυμμένοι. Κάτι μικρά σπιτά­κια - καλυβάκια τα είχαν αδειάσει. Μόνο σε ένα σπίτι θυμάμαι ότι βρήκαν οι δικοί μας κάτι αρα­ποσίτια, που τα βράσανε και τα φάγαμε. Αυτή η περιοχή  της Αλβανίας είναι ορεινή, βραχώδης και άγονη.

Στην περιοχή της Προγονάτης κατασκηνώσαμε κοντά σε ένα ρέμα. Εκεί που καθαρίζαμε το χιόνι για να στήσουμε τη σκηνή θυμάμαι πως πάτησα πάνω σε έναν σκοτωμένο που δεν φαινό­ταν, γιατί τον είχε σκεπάσει το χιόνι. Συνηθισμένο φαινόμενο, που δεν μας έκανε εντύπωση. Στον πόλεμο αλλάζει η ψυχολογία και ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου του ανθρώπου!!.

Παντού ήταν σκοτωμένοι, όπως και πολλά ψόφια ζώα. Ξέραμε πως την ίδια τύχη μπορεί να είχε οποιοσδήποτε από μας, οποιαδή­ποτε στιγμή. Το θέμα ήταν πού θα σε εύρισκε η σφαίρα ή το θραύ­σμα. Ο Γιώργης ο Σχίζας (Σγούλιας), που ήταν σε ένα διπλανό λόχο, ήταν τυχερός γιατί το θραύσμα τον πήρε ξώφαλτσα και του τρύπησε μόνο το παγούρι και τη χλαίνη. Αντίθετα ο Θοδωρής ο Κωνσταντόπουλος (αδερφός της "Κωστάκαινας", γυναίκας του Κ. Παπαθωμόπουλου) τραυματίσθηκε σο­βαρά και έμεινε ανάπηρος.

Τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλο το Γενάρη και  Φλεβάρη τις περάσαμε εκεί κοντά στο ρέ­μα μέσα στις λάσπες, τα χιό­νια, το φοβερό κρύο, τα κρυοπα­γήματα, τις ψείρες, την πείνα και ένα σωρό άλλες δυστυχίες. Ρί­χναμε και καμία κατά των Ιταλών, μας έριχναν και αυτοί, αλλά αψι­μαχίες, τίποτε σπουδαίο. Στις 5 του Μάρτη το απόγευ­μα μας μάζεψε ο λοχαγός και μας λέει:

-Μαζέψτε τις σκηνές χωρίς θόρυβο και ξεκινάμε...
-Για που κυρ-λοχαγέ;
-Για που αλλού. Για το πεδίο της τιμής... 
 

Η Ελληνι­κή προπαγάνδα είχε την πληρο­φορία πως οι Ιταλοί σχεδίαζαν επίθεση στις 8 του μηνός. Με την πληροφορία αυτή αποφασίζεται από την Ελληνική πλευρά να επι­τεθούμε εμείς δυο ημέρες νωρί­τερα, δηλαδή στις 6 του μηνός.

Απέναντι από την περιοχή που είχαμε κατασκηνώσει υπήρ­χε ένα ύψωμα που το λέγανε "Παπακώστα". Ένα μέρος του υψώματος αυτού με την ονομα­σία "Δόντι", το είχαν καταλάβει οι Ιταλοί. Αυτό το δόντι θέλαμε εμείς να πάρουμε από τον εχθρό. Ήταν μια πλαγιά όπως είναι περί­που η δική μας η Φραζινέτα. Φανταστείτε τους Ιταλούς στην κορυφή της Φραζινέτας και εμάς κάπου στην "γαϊδουροκυλίστρα".

Όταν νύχτωσε για καλά και οι Ιταλοί θα το ρίχνανε στον ύπνο, ξεκινήσαμε αραιά ο ένας από τον άλλο χωρίς να ακούγεται άχνα. Όλη την νύχτα περπατούσαμε και πήγαμε από την πίσω πλευρά του βουνού (πίσω από τη ...Φραζινέτα). Πριν ξημερώσει κά­νουμε ένα "ντου" και πιάνουμε πραγματικά στον ύπνο σαράντα Ιταλούς αιχμαλώτους. Τους μετα­φέραμε πιο κάτω και τους φρου­ρούσαμε. Ήσαν όμως άτυχοι. Πέ­φτει ένας Ιταλικός όλμος εκεί που ήσαν ακριβώς και τραυματί­ζει τους περισσότερους από αυ­τούς.

Εν τω μεταξύ αρχίζει να γλυκοχαράζει. Οι Ιταλοί το πήρανε χαμπάρι ότι τους κάνουμε επίθεση και αρχίζουν να μας ρίχνουν. Έτσι η μάχη γενικεύθηκε. Οι δικοί μας προχωρούσαν μέσα στο χιόνι φωνάζοντας.

."αέρα"... "αέρα".

Οι σάλπιγγες ηχούσαν ασταμάτητα.

"προχωρείτε"..."προχωρείτε".

Ένας Ταγματάρχης τραυματι­σμένος στο κεφάλι, με το πρόσω­πο γεμάτο αίματα και το πιστόλι προτεταμένο φώναζε επίσης ....

"προχωρείτε"...... " προχωρεί­τε"....

Εμείς οι πολυβολητές είχαμε στήσει τα πολυβόλα και ρίχναμε συνέχεια:

"βολές υπεράνω φιλίων Τμημάτων",

ώστε να καλύπτουμε τους δικούς μας και να προχω­ρούν. Πράγματι προχωρούσαμε προς την κορυφή του βουνού, όταν αρχίζει να μας βάζει η Ιταλι­κή αεροπορία. Χαμός. Θυμάμαι κάτι τεράστια αεροπλάνα που πε­τούσαν πολύ χαμηλά και βλέπα­με τους φαντάρους στην πόρτα του αεροπλάνου να πετού­ν τις ρουκέτες με τα χέρια. Εκείνη την ημέρα σκοτώθη­καν αρκετοί δικοί μας. Η πλαγιά είχε γεμίσει πτώματα. Τους υπο­λογίζω πάνω από εκατό. Χώρια οι τραυματισμένοι. Σε αυτούς ήμουνα και εγώ. Με βρήκαν τα θραύσματα ενός όλμου στο δεξί χέρι και στην πλά­τη.

Τους τραυματίες μας μετέφε­ραν στο ορεινό χειρουργείο σε μια περιοχή που την λέγανε Λάμποβο. Εκεί μας προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και μας δέσανε τα τραύματα. Εμένα με στείλανε στη συνέχεια στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι

Maragos_I_Mesologgi_3-1941

Ι. Ν. Μαραγκός

Μάρτιος 1941: Τραυματίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

(ένας "γέρον" με μπαστούνι ...28 ετών)

(μαζί με άλλους), γιατί είχα και κρυοπαγήματα τελευταίου βαθμού. Έμεινα καμιά εβδομάδα εκεί και στη συνέχεια με φέρανε στην Αθήνα (νύχτα πε­ράσαμε τον Ισθμό της Κορίνθου) κάπου στα Πατήσια που ήταν μία Γαλλική Σχολή και την είχαν με­τατρέψει σε νοσοκομείο. Έμεινα και εκεί καμιά εβδομάδα και την πρώτη Απριλίου πήγα στο Νοσο­κομείο Τριπόλεως. Στις 6 Απριλί­ου, την ημέρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στην Ελλάδα πήρα εξι­τήριο και την επόμενη επέστρεψα στο χωριό, πέντε μήνες και μια εβδομάδα από την ημέρα που είχαμε φύγει για το μέτωπο.

Παρά τις κακουχίες και τα δει­νά γενικά του πολέμου, το να επιζήσεις σε κάνει να τα ξεχάσεις όλα. Δυστυχώς όμως κάποιοι πα­τριώτες έμειναν ανάπηροι και κά­ποιοι άλλοι άφησαν τα κόκαλα τους στα βουνά της Αλβανίας, όπως οι:

   *Γιώργης Τρουπής (άντρας της Παρασκευής)

  *Παρασκευάς Μπόρας

  *Διαμαντής Βέργος (αδερφός Φώ­τη Βέργου)
 
 *Μήτσιος Δημητρόπουλος.
 
Εκτός από αυτούς σκοτώθηκε και
*Ο Δημόπουλος Νίκος (αδερφός του Σκορδή) στη μάχη της Κρήτης.
 
Στη μνήμη αυτών των συμπολεμιστών μου αφιερώνω αυτή μου την αφήγηση  

Αθήνα 2009. Γιάννης Ν. Μαραγκός (96 ετών). 

1941_Sisitio_Servou
1940: Συσσίτιο μαθητών έξω από το γιαπί
της κάτω εκκλησιάς.
Στη μέση ο δάσκαλος Δ. Σχίζας, δίπλα του
οι δασκάλες Π. Ζέρβα και Β. Σωτηροπούλου
και με την κουτάλα στο χέρι
η Αικατερίνη Τρουπή (Παπίτσαινα).
Πρώτος δεξιά ο λογοτέχνης Θ. Τρουπής.

.Εκτός από τους στρατευμένους πατριώτες που υποφέρανε τα πάνδεινα στο πεδίο των μαχών, υποφέρανε και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες. Υποφέρανε τόσο στη διάρκεια του πολέμου όσο και στην κατοχή που ακολούθησε και πολλοί πεθάνανε από την πείνα.

Χώρια οι μαύρες μέρες του εμφυλίου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Η φτώχεια δεν περιγράφεται και τα σημερινά παιδιά που ζουν με τόσες ανέσεις δεν μπορούν να φανταστούν τις ταλαιπορείες, την ξυπολισιά και την πείνα των παιδιών του 1940.

Στην διπλανή φωτογραφία επεικονίζεται η ζωή των μαθητών του δημοτικού σχολείου Σέρβου το 1940 (Όρθιοι ο δάσκαλος και οι δύο δασκάλες δίπλα του, αριστερά η "Παπίτσαινα" με την κουτάλα στο χέρι για το σισίτιο των παιδιών. Τα παιδιά κάθονται σε πρόχειρα ξύλινα παγκάκια για το συσίτιο)

 

 

 

 

  

 ..........................................................................................................................................................................................................................................

 Σερβαίοι και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

(ΧΙΜ)

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.