Τα οικονομικά πολιτικά συστήματα και οι οικονομικές θεωρίες κλυδωνίζονται. Αμφισβητούνται ως αναποτελεσματικά, καταρρέουν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Οι οικονομικοί συνασπισμοί και οι ενώσεις τρίζουν ασφυκτικά, οι μεταξύ τους συνδετικοί δεσμοί ανταγωνίζονται στην αντοχή και στους τριγμούς! Αμφισβητούνται εάν θα αντέξουν και πόσο. Θα διατηρηθούν ή θα καταρρεύσουν; Πότε θα σπάσουν; Η αμφιβολία μεγάλη. Κάθε δεσμός από μόνος του βαστά το βάρος που του αναλογεί, αλλά και μέρος του βάρους και των υποχρεώσεων άλλων δεσμών, που προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες και βάρος από το δικό τους.
Παγκοσμιοποίηση αγοράς και οικονομική κρίση
Τα Έθνη,  οι άνθρωποι γενικά, αγωνιούν. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς καλή! Στην θεωρία, όμως!... Στην πράξη;  Κάτι πρέπει να αλλάξει. Η εφαρμογή της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, χωρίς κανόνες και έλεγχο, χωρίς ελεγχόμενο παρεμβατισμό (άναρχος ανταγωνισμός μέσα στις ίδιες τις ενώσεις), προκαλεί πολιτικοικονομικά κοινωνικά προβλήματα συνοχής και οικονομικής αποδιοργάνωσης, στις τοπικές κοινωνίες. Οι κοινωνίες δεν έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και  απαίδευτες στην αμάθεια τους πελαγοδρομούν,  γενόμενες υποχείρια των μεγάλων, των ισχυρών οικονομικών παικτών. Δεν γνωρίζουν να αντιδρούν σωστά, δεν αντέχουν και οι επιτήδειοι, οι κερδοσκόποι (που είναι και η δουλειά τους)  προκαλούν οικονομικές κρίσεις,  μικρές,  μεγάλες, ή παγκόσμιες, οι οποίες είναι καταστροφικές για τους πολλούς και επωφελείς για τους λίγους!!! Θύματα  είναι οι κοινωνίες της  ασύδοτης αγοράς και στο  "όποιος μπορεί, μπορεί!" και "ό,τι θέλει ο δυνατός κάνει!"
Η οικονομική κρίση θα περάσει μας διαβεβαιώνουν οι πολιτικοί, οι ηγέτες, που έχουν την ευθύνη των χειρισμών και καθοδηγούν τους λαούς. Είναι αυτοί που ηγούνται, οι μπροστάρηδες [τα  λεγόμενα γκεσέμια]  που πρέπει να καθοδηγούν σωστά τις κοινωνίες και ο λαός να  τους ακολουθεί  και να περπατάει ασφαλής στα αχνάρια τους!...   Όμως,  αυτοί αδρανούν!... Ευκαιρίες οικονομικών  αναδιοργανώσεων, μας λένε οι ηγέτες και οι σοφοί οικονομολόγοι, πως είναι οι κρίσεις!
Η παγκοσμιοποίηση τελικά παρούσα, γεγονός! Ο οικονομικός πόλεμος και αυτός παρών!.. Πατήρ πάντων; Ναι!  Έτσι λένε: Δεν μας μετρούν όμως τα θύματα του οικονομικού πόλεμου ποια είναι και δεν μας λένε  από  ποιους είναι τα θύματα! "Τα θύματα, είναι  θύματα στα θύματα", ανακυκλωμένα! Πότε και για ποιους είναι οι ευκαιρίες;   Όλοι  ξέρουν αυτό που συνεχώς λένε για το τούνελ,  την στενωπό!... Μετά την στενωπό τι;  Θα είναι ο γκρεμός! Για μερικούς; Για τους πολλούς; για ποιους; Για πόσους;  Και εξαντλημένοι, απελπισμένοι οι αδύνατοι, οι πολλοί θα πέσουν; Και οι καιροσκόποι, οι εκμεταλλευτές; "Δρυός πεσούσης... θα ξυλεύονται;..." Θα φτιάξουν τις βίλες και την λεωφόρο να περπατούν οι λίγοι, οι  επιζώντες; Το ό,τι μετά την καταιγίδα θα βγει το ουράνιο τόξο, η ξαστεριά,  θα λάμπει ο ήλιος... Γνωστό!... Και η γη βλασταίνει. Ναι!... Για τους πεθαμένους όμως; για ποιους; Την καταστροφή ποιος  την  πληρώνει;  Ποιος υποφέρει; Όπου υπάρχει καινό, η οικονομία, η αγορά το αναπληρώνει. Όπου υπάρχει ακατοίκητη, ερημωμένη, εγκαταλελειμμένη γη, θα κατοικηθεί από ανθρώπους.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση λοιπόν παρούσα! Με πολλές και επώδυνες συνέπειες!..
 .
Κατάρρευση πολιτικο-οικονομικών συστημάτων
Το ερώτημα είναι απλό. Πώς τα πολιτικοοικονομικά συστήματα φτάνουν σε κατάρρευση και οι κοινωνίες σε οικονομικές κρίσεις και οι λαοί σε απόγνωση και υποφέρουν; Να πως! Με λίγα λόγια και απλά για να το καταλάβουν όλοι, ιδίως αυτοί που δεν γνωρίζουν από οικονομικά. Πρώτα αρχίζει η κρίση θεσμών,  αρχών, αρετών, ηθών και αξιών. Με άλλα λόγια η διαφθορά!... Η διαπλοκή!... Και αυτή αρχίζει ασφαλώς από ψηλά "από το κεφάλι βρομάει (και βρόμισε) το ψάρι", όπως λέει ο λαός. Και δεν το πήραμε νωρίς χαμπάρι! Και έτσι επήλθε στην κοινωνία, η κοινωνική και οικονομική  αποσύνθεση! 
Οι φύλακες  που βρίσκονται; Οι θεματοφύλακες των θεσμών, των αξιών, των ηθών και εθίμων, των νόμων; που είναι; Αυτοί που λένε πως έχουν γνώση!... Δυστυχώς οι περισσότεροι διεφθαρμένοι! Οι λαοί έπρεπε να φυλαχτούν από τους φύλακές τους... Έχουμε βέβαια και όλοι εμείς την ευθύνη μας,  έστω από λίγη ο καθένας μας. Αφήσαμε τους άλλους, τους  ανίκανους, τους κουτούς και αχρείους, τους μολεμένους, να μας ξεγελάσουν και να μας κουμαντάρουν! Οι άνθρωποι του πνεύματος, του ήθους, της αρετής, οι σοφοί, οι νομπελίστες, οι φιλόσοφοι, ανήσυχοι παρατηρούν και παραμένουν όμως αδρανείς. Αυτοί που στην ανάγκη, στις κρίσεις πρέπει να μπαίνουνε μπροστά και   από  αυτούς που οι λαοί περιμένουν, το κάτι τις, μένουν πίσω!... Από την άλλη πλευρά οι λαοί με καρτερικότητα περιμένουν... Μέχρι πότε όμως;
Η παγκόσμια κρίση είναι παρούσα!
*Οικονομικός πόλεμος!
*Και τι είναι όμως αυτό που λέμε κρίση;
*Εννοούμε την κρίση ως ελάττωση της ευημερίας; Την μείωση της παραγωγής  των οικονομικών αγαθών; Εννοούμε την μη δυνατότητα του ανθρώπου να αποκτήσει υλικά αγαθά; Μήπως εννοούμε κυρίως την φτώχεια, την πείνα την εξαθλίωση;  Ή μήπως όλα αυτά μαζί;
*Γιατί χάθηκαν τα οικονομικά αγαθά; Που πήγανε; Ποιος τα πήρε;
*Ποιος κρύβει τους οικονομικούς πόρους;
*Έπαψε η γη να βλαστάνει, να παραγάγει;
*Έπαψε ο ουρανός να βρέχει και ο ήλιος να ζεσταίνει;
Ασφαλώς όχι...! 
*Τότε γιατί κρίση;
Γιατί χάθηκαν οι αξίες, το ήθος, οι σωστές δομές, οι καθοδηγητές οι ηγέτες!  Και αν υπάρχει κάποιος ενάρετος, ταλαντούχος, ηθικός και αυτός τώρα ποια κρύβεται σε ...οπλή αλόγου!  Από τον φόβο!
Οικονομικός πόλεμος!  Πόλεμος, πόλεμος και οι Θεοί κρύβονται!... Ο κόσμος σε απελπισία!
Υπάρχει ελπίδα;
Υπάρχει σωτηρία;
 Ναι!
Πώς; Πότε;
Τότε!. .Όταν πρέπει...
Να ξεσηκωθούν οι ηθικοί, οι ενάρετοι, οι εργατικοί, οι τίμιοι, οι πνευματικοί άνθρωποι (επιστήμονες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, γραμματιζούμενοι), οι μάστορες, οι εργάτες..., Όλοι αυτοί που δεν καταδέχονται να φάνε ανίδρωτο, σελέμικο ψωμί  και άπλερο κρασί να πιούνε! Να φράξουνε τον δρόμο στους αχρείους και στον πόλεμο που επιχειρούν. Πρέπει να τιμωρηθούν "όλοι αυτοί που πρέπει",  αμείλικτα για παραδειγματισμό και φόβητρο των άλλων. Όλοι αυτοί  που άρπαξαν και αρπάζουν ασύστολα από τον κοινό ταμείο και δεν σέβονται τον κοινό ιδρώτα!  Οι λάθρα και παρασιτικά, αλαζονικά σιτιζόμενοι,  οι κοινωνικοί διαφθορείς!... Αυτοί που οδήγησαν με το παράδειγμά τους την κοινωνία στην διαφθορά  και στην ηθική αποδόμηση, αποσύνθεση. Αυτοί που απαξίωσαν θεσμούς και αρχές, ηθικές  αξίες, αρετές!.. Και δεν πιστεύει ποια κανένας σε κανέναν και σε τίποτα... Χαοτική κατάσταση! Λαός φοβισμένος σε απόγνωση, σε σύγχυση χωρίς καθοδήγηση. Παραπαίει  σκουντουφλώντας πέρα-δώθε...   Αναζητεί τρόπους και δρόμους διαφυγής!  Επικινδύνως!... 
Αν συμβούν αυτά, τότε  και μόνο τότε νομίζω πως θα μεγαλώσει και θα ανδρωθεί η ελπίδα για το μέλλον! Πρέπει όμως και όλοι εμείς μαζί, ο λαός, να ακολουθήσουμε τον αντίστροφο  δρόμο και να διορθώσουμε πολλά από τα λάθη μας.
 .
Τι πρέπει να γίνει;
Μερικά πράγματα που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και που μπορούν ν γίνουν στην πράξη, είναι και τα παρακάτω:
α]Τα αχνάρια των ηγετών και των πνευματικών ανθρώπων πρέπει  να είναι και να γίνουν όσο περισσότερο ευδιάκριτα, ώστε  να τα βλέπει ο λαός και να ακολουθεί με ασφάλεια στην περπατησιά τους...
β]  Ο έλεγχος πρέπει να  είναι σωστός, σκληρός, αδέκαστος!
γ] Η   Τιμωρία πρέπει να είναι "τιμωρία  καθώς πρέπει", άμεση, όχι παίξε-γέλασε για να κοροϊδεύουμε την κοινωνία!...
Ας μη μας διαφεύγει της προσοχής πάντως, πως "οι θεωρίες είναι θεωρίες" και πως από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρακτικά επομένως, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Μια καλή αρχή είναι από τη "Μάνα Γη" και στη συνέχεια ας μιλήσουμε για τις αξίες, το ήθος και τους θεσμούς!
Α) Σεβασμός στην Γη!...
Εφόσον μέχρι τώρα ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτιάξει Γη, ας μην την καταστρέφει, αφού αυτή του δόθηκε χάρισμα για να ζήσει! Οφείλει να σέβεται αυτό το θείο δώρο, να μην το καταστρέφει και να το αφήσει αμόλυντο στους μετά από αυτόν. Δικαιούται μόνο να καλλιεργήσει τη γη για να ζήσει.
Β)Αναγνώριση αξιών.
Αν θέλουμε να πάει μπροστά μια κοινωνία πρέπει και επιβάλλεται να αναγνωριστεί η αξία της εξυπνάδας, της δεξιοτεχνίας, του ταλέντου κάθε ανθρώπου, ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτός παραγωγικά, αποδοτικά, αξιοκρατικά, χωρίς φράξιες. Η αξιολόγησή του πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και ίδιος να κρίνει και να βαθμολογεί τον εαυτόν του και να αιτιολογεί και τον βαθμό του εις τους κριτές του, που θα τον κρίνουν με διαφάνεια σε δύο επίπεδα, στα οποία και ο ίδιος θα συμμετέχει. Η Κρίση πρέπει να είναι διαρκής, περιοδικώς επαναλαμβανόμενη. Αξιοκρατία πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής και σε όλες τις βαθμίδες. Καθένας πρέπει να απολαμβάνει ανάλογα της ικανότητας του, του φιλότιμού του, της αποδόσεώς του και της προσπάθειας που καταβάλει. Γενικά νομίζω πως τα πάντα πρέπει να αξιολογούνται και ελευθέρως να κρίνονται. Δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα για  το ήθος και τον χαρακτήρα συμπεριφοράς.
**Ανάδειξη του ήθους! της αρετής!
**Επιβράβευση, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, εκτός του ήθους και της αρετής, επιπλέον της προσπάθειας της τόλμης, της τιμής, του φιλότιμου.  Κάθε προσπάθεια για το καλύτερο πρέπει να εκτιμάται, σε αντίθεση με την αδράνεια και τη στασιμότητα που πρέπει να δέχονται ψόγο, ίσως και τιμωρία.
**Ευλαβική τήρηση των θεσμών και νόμων! Πρέπει να υπάρχουν κανόνες θεσμοί κοινά αποδεκτοί και θέσεις διαχρονικές αμετακίνητες! Νόμοι δίκαιοι, ευκρινείς, διαχρονικοί για τους πολλούς (και όχι για τους λίγους), χωρίς παρερμηνείες. "Ο νόμος πρέπει να είναι νόμος" και να επιβάλλεται η εφαρμογή σε όλους, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει κάποιος, ιδίως αν βρίσκεται στην εξουσία, με αποτέλεσμα να κοροϊδεύουν οι επιτήδειοι  ολάκερη την κοινωνία...
**Εκτίμηση στη ζωή, στον άνθρωπο!
**Εκπαίδευση σωστή!  Η εκπαίδευση είναι πολλαπλασιαστικός παράγοντας των συντελεστών της οικονομίας, της παραγωγής. Παιδεία με αρετή με ήθος και εκπαίδευση σε όλους τους τομείς και πρωτίστως στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Ανάπτυξη της έρευνας σε καινοτομίες, πρωτοπόρους τομείς της οικονομίας.
**Ανάπτυξη του εθελοντισμού σε όλους τους τομείς. Μεταβίβαση επαγγελματικής εμπειρίας και δεξιοτήτων  με την εθελοντική συνεισφορά των δυνάμενων,  των συνταξιούχων. Οι επιτυχημένοι συνταξιούχοι επαγγελματίες να γίνουν σε κάθε  οργανωμένη κοινότητα οι πρακτικοί  δάσκαλοι των επαγγελμάτων, σε μαθητές στα σχολεία στα γυμνάσια, κοντά στην θεωρία, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης πρακτικός επαγγελματισμός.
**Καθοδήγηση και σωστός προσανατολισμός σε θέματα εκπαίδευσης, σε νέες καινοτομίες της επιστήμης και τέχνης, σε θέματα παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να υπάρχει επαγγελματική  τεχνική αυτάρκεια σε όλους τους τομείς.
**Πρακτική εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, στην παραγωγική διαδικασία σε πολλούς και ποικίλους τομείς.
 "...Ο μαθητής των δώδεκα ετών καλό είναι να γνωρίζει στοιχειώδη πρακτικά τεχνικά πράγματα. Να γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία, να γνωρίζει πως φυτεύουνε τα δέντρα τα φυτά, πως γίνεται η καλλιέργεια της γης, πώς γίνεται η διατροφή των οικόσιτων ζώων και ποια είναι η συμβολή τους στην οικιακή οικονομία. Να γνωρίζει να επιδιορθώνει μια ηλεκτρική πρίζα, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Πρακτικές δηλαδή και ωφέλιμες γνώσεις για την ζωή του, ώστε στοιχειωδώς να είναι αυτάρκης!... Δεν χρειάζεται να γίνει μηχανικός, γεωπόνος κλπ για να  μάθει όλα αυτά!..."
 Το ίδιο πρέπει και η κοινωνία να μάθει να είναι αυτάρκης, για  να μπορεί να επιβιώνει σε δυσκολίες και κρίσεις.
Ποιοι φέρανε την κρίση και τι πρέπει να κάνουμε
Την κρίση την προκαλέσανε οι πονηροί, οι εκμεταλλευτές, οι καιροσκόποι. Καλύτερα βέβαια που στείλανε αυτή τη μορφή κρίσης και δεν στείλανε το κάτι άλλο, το χειρότερο... Τον πραγματικό πόλεμο με αίμα και ανθρώπινα θύματα! Πριν την κρίση στείλανε τη Σαλώμη..., την υπερκατανάλωση, την οκνηρία, την ραθυμία με το δούρειο ίππο. Την μεθοδεύσανε (σαν το τυρί στην φάκα) την οικονομική κρίση και την στείλανε  με προοπτική να μείνει και θα μείνει για πολύ, κυρίως αν ο λαός δεν αντισταθεί...
Πώς να αντισταθεί;
Καλλιεργώντας για παράδειγμα (και πριν απ΄όλα) τη γη  και εκτρέφοντας οικόσιτα ζώα, ώστε να αποκτήσει στοιχειώδη επάρκεια, αυτάρκεια επιβίωσης. Έτσι δεν θα εξαρτάται η τοπική κοινωνία από το "δανικό ψωμί του γείτονα". Και ο γείτονας ξέρετε ποιος είναι... Οι διεθνείς αγορές, όπως οι γραμματιζούμενοι τις λένε, οι μεγάλοι οίκοι, τα  "φαν" κλπ. Είναι ο δανειστής! Και αν ακόμα επιστρέψει ο δανειστής στο γείτονα το ψωμί που δανείστηκε πρόσφατα, με τα παλιά χρωστούμε, τα αλεύρια κλπ τι γίνεται;  Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια μας να βλέπουμε την φάκα και να προσέχουμε και πάνω απ΄όλα να είμαστε αξιόπιστοι!... Τότε και μόνο τότε θα σέβεται ο γείτονας-δανειστής  το γείτονα που δανείζει και δεν θα τον εκμεταλλεύεται.
Μιας άλλης μορφής αντίσταση είναι η αξιοκρατία. Να υπάρξει δηλαδή από την κοινωνία η αμοιβή και η ανταμοιβή, ανάλογα της αξίας και της προσφοράς του καθενός. Κοινωνική ηθική και αναγνώριση, δημόσιος έπαινος και ψόγος, διαφάνεια στον δημόσιο βίο, δημοσιοποίηση των αξιόποινων πράξεων του κάθε ενός, ιδίως των κατεχόντων δημόσια αξιώματα, ώστε να γνωρίζει κάθε πολίτης την ηθική τουλάχιστον υπόσταση του άλλου!  Με το να γνωρίζουμε τις καλές η κακές πράξεις κάποιου, να υπάρχει δηλαδή κοινωνική διαφάνεια, δημιουργείται κοινωνική αυτοπροστασία με τη δημιουργία κοινωνικής  συναναστροφής ή αποστροφής. "Προσωπικά δεδομένα" δεν σημαίνει συσκότιση ή συγκάλυψη  ανομημάτων.  Προσωπικά δεδομένα επικαλούνται συνήθως αυτοί που θέλουν τα "κρυφούτσικα", τα πονηρά, τα ύποπτα!  Για να διαφεύγουν!
Διαφάνεια!  Διαφάνεια!  Φως! Φως παντού!...
Η κοινωνία έχει συμφέρον να τους ξέρει όλους: τον μπεσαλή, τον μπαμπέση, τον ειλικρινή,   τον μπαταξή,  τον φερέγγυο, τον απατεώνα... Άμεσα. Και ανάλογα να του συμπεριφέρεται, ώστε να  αυτοπροστατεύεται.
Κάποιες Συμβουλές
Επειδή τα γραφόμενα δεν απευθύνονται σε οικονομολόγους, γραμματιζούμενους, μεγάλους με περγαμηνές και πολλά πτυχία, θα προσπαθήσω να δώσω μερικές συμβουλές για προβληματισμό στους απλοϊκούς ανθρώπους, μήπως και τους φανώ χρήσιμος!... Θα αναφερθώ σε στοιχεία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, στην σημερινή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας,  για να γλιτώσουμε και να περισώσουμε το κάτι. Ο αναγνώστης ασφαλώς θα τις κρίνει και αν βρίσκει κάποιες καλές και ωφέλιμες μπορεί να τις εφαρμόσει. Ίσως γλιτώσει κάτι... Και μη μου πουν ότι τα λέγω αυτά από συμφέρον, η κάπου αποβλέπω και θέλω  να τους παραπλανήσω, να τους παρασύρω... Τι συμφέρον μπορώ να έχω εγώ; Κανένα. Απλά από αυτά που γνωρίζω, κάνω κάποιες σκέψεις.
 .
1) Προστατεύσετε την γη σας.
 Καλλιεργείστε την μόνοι σας, όσο και μικρή παραγωγή αν σας δίνει!... Μακάρι να μην έρθουν χειρότερες μέρες και αυτά που συμβαίνουν τώρα να περάσουν! Αν όμως έρθουν; Από τα προϊόντα της γης θα έχετε ασφάλεια και αυτάρκεια!.. Μη πουλάτε τη γη σας αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και προπάντων αν είναι γόνιμη, καλλιεργήσιμο χωράφι.
"Πολλά έχει κατορθώσει να φτιάξει ο άνθρωπος, δεν μπορεί όμως ακόμα να φτιάξει χώμα! Γη!...." Το παρελθόν μας έχει διδάξει πως στην ανάγκη στην γη καταφεύγουμε και ζητάμε ζωή και προστασία!...  Όταν την σπέρνουμε ο ένας σπόρος το αργότερο σε ένα χρόνο μας δίνει πολλαπλάσιους, όσο και μικρή απόδοση να έχει....
 .
2) Μη σπαταλάτε το χρήμα!
Χρησιμοποιήστε το με μέτρο. Χρήμα είναι το κοινά αποδεκτό μέσο, που χρησιμοποιούμε για την διευκόλυνση των συναλλαγών μας. Έχει αξία, δοτή, συμφωνημένη, "νομιζόμενη", για αυτό λέγεται και νόμισμα! Κάνετε  με αυτό δουλειές και μη το κρύβετε στα σεντούκια, γιατί εκεί η αξία του είναι μηδέν...  Το κοινό νόμισμα συναλλαγής στην χώρα μας είναι το κοινό νόμισμα της Ευρωπαϊκής ένωσης, το Ε υ ρ ώ. Το ευρώ έχει αξία, δεν πρόκειται να χαθεί, μη σας παραπλανούν οι επιτήδειοι για να σας το πάρουν ως τιποτένιο!  H  ποσότητα της κυκλοφορίας σε κάθε χώρα αυτού του νομίσματος είναι καθορισμένη, με κοινή απόφαση των μελών κρατών. Δεν είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους να αυξήσει την ποσότητα, με κοπή νομίσματος. Για να υπάρξει αύξηση πρέπει να ανταλλάξει να πουλήσει προϊόντα, αγαθά της παραγωγής του!... Η να γίνει αύξηση της ποσότητα του εις κυκλοφορία χρήματος με κοινή απόφαση όλων των μελών της ΕΕ και μερισμός του ανάλογα της αρχικής συμμετοχής του κάθε μέλους. Αλλά μη σας μπερδεύω όμως με τέτοιες λεπτομέρειες... Σεβασμός λοιπόν στο ευρώ, να μη το δίνουμε  εύκολα, χωρίς να έχει χρησιμότητα χωρίς να γίνεται παραγωγική επένδυση, ώστε να παράγεται αγαθό, προϊόν να πωληθεί τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής του. Μην το δίνουμε ασκόπως και φεύγει εκτός συνόρων! Σαν να θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, σαν κάτι το κακό το μολεμένο!... Για άσκοπες καταναλωτικές δαπάνες... Οι άχρηστες καταναλωτικές δαπάνες είναι σαν το τσιγάρο που γίνεται καπνός και χάνεται και φεύγει και μόνο η αρρώστια μένει!... Εάν φύγει εκτός συνόρων ασκόπως, αυτό είναι η καταστροφή. Οι άλλοι που το μαζεύουν δεν είναι κορόιδα!  Το ένα ευρώ  για να επιστραφεί, πρέπει να πουλήσουμε στην χώρα που έφυγε ή στο εξωτερικό αγαθό παραγωγής μας!... Ή να το δανειστούμε από τις διεθνής αγορές!... Και να το επιστρέψουμε με το συμφωνημένο τόκο... Και οι δανειστές είναι σκληροί, δεν έχουνε συμπόνια!..
Κεφαλικά γιδοπρόβατα
Για να καταλάβουμε τι γίνεται αν δεν είμαστε (σαν κράτος) συνεπείς στους δανειστές μας θα σας πω αυτό που έκαναν οι φτωχοί παππούδες μας, που έπαιρναν και φύλαγαν κεφαλικά γιδοπρόβατα.
Έπαιρναν π.χ εκατό γιδοπρόβατα με την υποχρέωση να δίνουν  κάθε χρόνο από την γέννα τα συμφωνημένα αρνιά-κατσίκια (πχ δέκα), δηλαδή τον τόκο και στο τέλος της συμφωνημένης περιόδου να επιστρέψουν τον ίδιο αριθμό ζώων, ίδιας ηλικίας, δηλαδή το κεφάλαιο. Εάν οι φτωχοί παππούδες μας έβοσκαν στο λιβάδι τα πρόβατα και τα περιποιόντουσαν σωστά,   θα είχαν καλή γέννα και καλή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων [απόδοση] και από τα δανεικά  και από την γέννα τους θα τους έμεναν μερικά ως διαφορά {το κέρδος} και θα φτιάχνανε δικά τους κεφάλια γιδοπρόβατα, δηλαδή κεφάλαιο. Εάν κάθε τόσο έσφαζαν και έτρωγαν από ένα {κατανάλωση} από τα κεφαλικά [δανεικά] γιδοπρόβατα, ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα; Στο τέλος θα είχαν καταναλώσει όλο το κεφάλαιο που χρωστάγανε. Τότε ο αρχιτσέλιγκας (δανειστής), που τους τα είχε δώσει να τα φυλάξουν με συγκεκριμένους όρους, όχι μόνο θα τους σακάτευε στο ξύλο με την γκλίτσα [μπαστούνα], αφού δεν είχαν να τα επιστρέψουν, αλλά θα τους έπαιρνε και ότι άλλο είχαν!...Το σπίτι, το χωράφι!...
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις διεθνής αγορές. Δανείζουν κεφάλαια για να  τα πάρουν πίσω κατά την συμφωνία και το κεφάλαιο και τον τόκο!  Συνεπώς αυτός που δανείζεται (είτε κράτος είναι είτε άτομο) πρέπει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο παραγωγικά, ώστε να βγάλει τον τόκο, να αποσβέσει το κεφάλαιο και να μείνει και στον ίδιο κάτι.   Τα δανεικά χρήματα δεν πρέπει να σπαταλιούνται σε καταναλωτικές δαπάνες, όπως ο κακός τσοπάνος, γιατί θα τον τιμωρήσει ο αρχιτσέλιγκας (δανειστές). [Όπως τιμωρούν τώρα την χώρα μας]. Δεν πρέπει πάντως να επιρρίπτομαι τις ευθύνες στις αγορές που δανείζουν τα κεφάλαιά τους, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Οι δανειζόμενοι κυρίως φταίνε που δεν χρησιμοποιούν σωστά τα δανειζόμενα. Και εν πάσει περιπτώσει αν δεν θέλουν ας μη δανειστούν. Κανένας αρχιτσέλιγκας δεν παρακαλάει να δώσει  σε κανέναν τα κεφαλικά γιδοπρόβατα. Ο φτωχός τσοπάνος τον παρακαλάει!...  Να του  τα δώσει δανικά  να τα περιποιηθεί για να ζήσει και να προκόψει... Οι διεθνείς αγορές δεν παρακαλάνε να δανείσουν! Προσοχή λοιπόν, όποιος δανείζεται από τράπεζα, να προσέχει, να μπορεί από το κεφάλαιο που θα πάρει δάνειο, να το επενδύσει παραγωγικά ώστε να μπορεί να επιστρέψει τουλάχιστον το κεφάλαιο και τους τόκους. Ποτέ μη δανείζεστε για καταναλωτικά αγαθά!.. για το φαγοπότι!.. Γιατί θα μοιάσετε με τον τσοπάνο που πήρε κεφαλικά τα γιδοπρόβατα και τα έσφαζε και έτρωγε κάθε τόσο από ένα... Η τράπεζα ποτέ δεν ήρθε να παρακαλέσει με το ζόρι να  δανείσει κανέναν, όπως και οι διεθνείς αγορές!... Οι τράπεζες δεν χάνουν και δεν πρέπει να χάσουν δανεικά κεφάλαια γιατί θα πέσουν έξω [είναι τα γιδοπρόβατα]των καταθετών (του κόσμου τις αποταμιεύσεις)  δανείζουν, επενδύουν στις επιχειρήσεις [είναι το  λιβάδι] οι επιχειρήσεις να παραγάγουν και να  τα επιστρέψουν!... Και ας προσέξουν οι επιχειρηματίες, μη κλείνουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς λόγω. Όπου υπάρχει κενό, ανάγκη, η αγορά θα το αναπληρώσει!... Μη νομίζουν ότι τιμωρούν κάποιον! Τιμωρούν χωρίς να το καταλαβαίνουν και τον εαυτόν τους... 
Μύθος Μενίνιου Αντύπα
"Απεργία των μελών του σώματος εναντίον του στομάχου και των ίδιων μελών"
Παραπονέθηκαν τα μέλη του σώματος, ότι δουλεύουν και κουράζονται για να εξοικονομήσουν τροφή να τρώει το στομάχι, που  κάθεται και του μεταφέρουν το βάρος του. Το στομάχι τους είπε,  ότι και αυτό  δουλεύει και μάλιστα νύχτα και μέρα και είναι χρήσιμο διότι εάν δεν δουλέψει αυτό και τροφή να του φέρνουν τα μέλη του σώματος δεν θα τρέφονται και θα αδυνατίσουν και συμφέρον τους είναι να δουλεύουν να φέρνουν την τροφή να τρώει το στομάχι και για να τρέφονται και αυτά. Τα μέλη του σώματος δεν πείστηκαν, νόμισαν ότι τα κοροϊδεύει και άρχισαν και έκαναν απεργία διαρκείας!  Έτσι αδυνάτισαν αυτά, ενώ το στομάχι δουλεύοντας έτρωγε τα αποθέματα. Μάλιστα αδυνάτισαν τόσο πολύ που και να ήθελαν να δουλέψουν πια δεν μπορούσαν! Το αποτέλεσμα από την στενοκεφαλιά τους, ποιο ήταν; <<Πέθαναν όλοι μαζί και  τα μέλη του σώματος και το στομάχι!...>>.
Έτσι συμβαίνει με τις κοινωνικές αναταραχές. Οι κοινωνίες επιβιώνουν και ευημερούν με τις συνέργειες και τις συνεργασίες και την αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και σεβασμό στις συμφωνίες.
3) Προστατεύστε το Φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, το νερό και εκμεταλλευτείτε τον ήλιο:  
α.Το φυτικό κεφάλαιο το διακρίνουμε: Σε αυτοφυές, άγριο και το καλλιεργημένο, τα δάση και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και εκμεταλλευόμενες γεωργικές εκτάσεις.     
β.Το ζωικό κεφάλαιο είναι: Το άγριο ζωικό κεφάλαιο και το οικόσιτο σταβλισμένο.
γ. Το νερό: Είναι ο πρωταρχικός παράγοντας ζωής!... Διακρίνεται σε πόσιμο και για άρδευση. Σεβασμός στο νερό μη το μολύνουμε!.. 
δ. Ο Ήλιος: Χάρισμα Θεού!... "'Όποιος έχει γη, νερό και ήλιο μην τον φοβάσαι!.. Αυτός έχει τον Θεό στα χέρια του!...". Έτσι έλεγαν οι παππούδες! Ότι θέλει κάνει, άμα δεν είναι τεμπέλης!
Ο Θεός χάρισε στην χώρα μας αυτά τα καλά!
 
Ο λαός θέλει ηγέτες να τον καθοδηγήσουν!
Τι θα μπορούσαν να κάμουν αυτοί που λένε πως είναι ηγέτες;
1]Αποκέντρωση: Να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις κάποιο συνταξιούχοι σε πρώτη φάση, αυτοί που έχουν κτήματα σε γόνιμα εδάφη, ώστε να δώσουν ανάπτυξη, μόνιμη ζωή στην περιφέρεια. Να δοθούν κίνητρα, φορολογικά, επιδοτήσεις κλπ. Για να ακολουθήσουν μετά οι νέοι εφόσον γίνουν οι στοιχειώδεις υποδομές.
2]Επέκταση των σχεδίων πόλεων, με πρόβλεψη υποδομών, ώστε να υπάρχει  φθηνή οικιστική  γη  και κυρίως εκατέρωθεν των οδικών αρτηριών.
3] Ρύθμιση βοσκοτόπων. Καθορισμό και οριοθέτηση-κατάργηση της απαγόρευσης βοσκής στα αναπτυγμένα δάση για δέκα χρόνια για να βόσκουν ανάλογα γίδια, πρόβατα, βοοειδή, ώστε να αναπτυχθεί  η παραγωγή  κρέατος  και γαλακτοκομικών  προϊόντων και να υπάρχει επάρκεια και αυτάρκεια Το ζωικό κεφάλαιο έχει καθαρή απόδοση στη ελεύθερη βοσκή τουλάχιστον 70 /100 κατ έτος.
4] Ελεύθερη καλιέργεια της γης. Γη που είναι ακαλλιέργητη  από τον ιδιοκτήτη της  πέντε χρόνια, καλό είναι να είναι ελεύθερη να καλλιεργηθεί χωρίς μίσθωμα για δέκα χρόνια. Δεν νοείται καλλιεργήσιμη γη να μη καλλιεργείται! Δεν νοείται εκκλησιαστική μοναστική γη να μένει ακαλλιέργητη, ανεκμετάλλευτη . Εδώ δεν   εννοώ την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά της χρήσης, της χρησιμότητας και της συνολικής κοινής ωφέλειας. Πρέπει, δια νόμου, ο προτιθέμενος να εκμεταλλευτεί την ανεκμετάλλευτη γη να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη και εάν εντός εξαμήνου δεν εκδηλώσει πρόθεση   να την καλλιεργήσει να την χρησιμοποιεί ο ενδιαφερόμενος.
5)Επιστροφή στις ρίζες. Όποιος μπορεί να φύγει από τις μεγάλες πόλεις να φύγει!... Καλό θα είναι να μελετήσουμε και την Οικονομική  Ιστορία, όχι μόνο εκείνη με τις μάχες και τα τρόπαια των μαχών!.. Όλοι οι πόλεμοι- κρίσεις ήσαν οικονομικοί και ανάλογα με τους ηγέτες τους,  οι λαοί επιβίωναν!....Και επιβίωσαν  και ξεπέρασαν εύκολα την κρίση οι ασχολούμενοι με την πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Είναι φρόνιμο να  υπενθυμίσω ότι κατά τον πόλεμο του 40 ο λαός πείνασε διότι έμεινε η γη ακαλλιέργητη. Οι ίδιοι, οι τότε  ηγέτες, με τις αποφάσεις τους κατέστρεψαν τα εργαλεία υποδομής!... Τα ζώα, τα μουλάρια από τα χωριά τα επιτάξανε όλα και δεν άφησαν ούτε μερικά για κοινωνικό σκοπό να οργώσουν τα χωράφια και πριν φτάσουν και αυτά στο Αιτωλικό ψόφησα από την έλλειψη τροφής  και από τις κακουχίες, δεν γύρισε στα χωριά ούτε  ένα, για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια των χωραφιών. Και ήρθε η πείνα!... Μέχρι και μουλάρια από την Ουγγαρία και την Αμερική κάναμε εισαγωγή με δάνεια!...
Επίλογος
→Οι  πραγματικοί Ηγέτες οφείλουν να προστατεύσουν και να καθοδηγήσουν σωστά τον λαό, τουλάχιστον να μην πεινάσει! Θα είναι κρίμα, να συμβεί αυτό σε μια Χώρα σαν τη δική μας, με γη, νερό και ήλιο!... (Με το Θεό "στα χέρια μας!!!..").
→Οι διεθνείς οικονομικές αγορές και οι καιροσκόποι, δεν περιμένουνε να οπλιστείς για να τους αντιπαλέψεις. Καιροφυλακτούν για να σε βρουν απροετοίμαστο και αδύναμο, ώστε να σε σκοτώσουν, χωρίς ίχνος συμπόνιας! 
07.01.2011
 Γιάννης Στ Βέργος [Γορτύνιος], Οικονομολόγος- Συντ. Τραπεζικός
.
(ΧΙΜ_23-2-11)

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.