.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία που προτείνει η κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Σεπτέμβρη του 2019. Ενώ στη χώρα μας συρρικνώνεται η διδασκαλία των ανθρωπιστικών σπουδών, στη Γαλλία τα αρχαία και τα λατινικά ενισχύονται με τη νέα μεταρρύθμιση!

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, όπως ως τώρα, τα λατινικά ή τα αρχαία ως μάθημα επιλογής (3 ώρες την εβδομάδα), με συντελεστή 3 στην τελική εξέταση της τρίτης Λυκείου. Όλες οι μονάδες πάνω από 10 στα 20 πολλαπλασιάζονται με το 3 και προστίθενται στα τελικά μόρια του απολυτηρίου. Οι βαθμοί κάτω από τη βάση δεν μετρούν. Έτσι έχουμε καταφέρει ως τώρα να έχουμε πολλούς μαθητές που παίρνουν, ως μάθημα επιλογής, τις αρχαίες γλώσσες. Φέτος διδάσκω στην Τρίτη Λυκείου και στα δύο τμήματα, λατινικά και Αρχαία. 


Επιπλέον η καινοτομία που εισάγει αυτή η κυβέρνηση είναι πως δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας ειδικότητας, μεταξύ άλλων ειδικοτήτων, με τον τίτλο "Λογοτεχνία και αρχαίες γλώσσες": Οι μαθητές της Δευτέρας Λυκείου θα μπορούν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να επιλέγουν αυτή την ειδικότητα . Η εξειδίκευση αυτή θα διδάσκεται στη Δευτέρα και Τρίτη Λυκείου (4 ώρες στη Δευτέρα και 6 στην Τρίτη) με πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές, στο σταυροδρόμι τέχνης, ιστορίας και αρχαίων και σύγχρονων κειμένων και με συγκριτική προσέγγιση (Μου θυμίζει την ΜΥΘΟΠΟΊΗΣΗ)! 


Αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται στα πλαίσια της κατάργησης των κατευθύνσεων στο Λύκειο. Ως τώρα υπήρχαν τρεις κατευθύνσεις: Η επιστημονική, η οικονομική και η Λογοτεχνική. Αυτός ο τεχνητός διαχωρισμός καταργείται και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Μέσα από τα μαθήματα εξειδίκευσης, κάθε μαθητής θα επιλέγει και θα δημιουργεί το ατομικό του προφίλ.... που μπορεί να μην είναι αμιγώς "επιστημονικό " ! Ένας μαθητής, θα μπορεί, για παράδειγμα να πάρει, όπως πριν, τα αρχαία ως μάθημα επιλογής, αλλά και την ειδικότητα "Λογοτεχνία και Αρχαίες ΓΛΏΣΣΕΣ" ( Λατινικά και Αρχαία). Ανάσα και οξυγόνο, ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Σε έναν κόσμο που τρέχει με 2000 χιλιόμετρα την ώρα, έχουμε ανάγκη από σταθερές. Μακάρι να εφαρμοστεί σωστά αυτή η μεταρρύθμιση! Να πίνουν τα παιδιά από την πηγή σημαντικών κειμένων και μεγάλων διανοητών!

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ, Βρυξέλλες, 1-12-2018

.

ΕΘΤ-ΕΚΠΑΙΔ-ΜΕΤΑΡ

 

.

(χιμ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.